Skip to navigation Skip to main content

Crisis in de sneeuw?

5073 - Crisis in de sneeuw? (1)

Crisis…we kunnen er niet omheen. Iedereen wordt op een of andere manier geconfronteerd met de gevolgen van de crisis in Nederland. Ook wij in Oostenrijk ontkomen niet aan de Hollandse malaise. Hoewel de boekingen en aanvragen vanuit het crisiskikkerlandje niet minder zijn, merken we wel dat onze gasten minder wensen hebben voor hun zo geliefde week in de sneeuw. Men ziet af van de extra service in hun accommodatie. Dit jaar maar niet elke dag een schnitzel als lunch en een biertje zonder schnaps tijdens de après-ski?

Nieuwe doelgroepen

Gelukkig zijn wij in Oostenrijk niet alleen afhankelijk van de Hollandse piste toeristen. Zo zijn er opmerkelijk meer Belgische en Deense wintersporters die de autobahn richting Oostenrijk weten te vinden. Saillant detail is, dat deze landen zich in een aanzienlijk betere economische situatie bevinden dan Nederland. Bijzonder zijn de gasten vanuit het oosten en Midden-Oosten. Deze ”nieuwe” gasten komen uit economieën waar het schijnbaar uitzonderlijk goed gaat. Geld is geen probleem, en men toont dit dan ook graag, verbaal of non-verbaal. De Oostenrijkse ondernemer speelt hier dan ook graag op in met dure (merk)kleding in de winkels, stijgende hotelprijzen en allerhande aanpassingen om het de nieuwe gast naar de zin te maken. Alleen Arabisch en/of Russisch spreken valt nog niet mee voor de gemiddelde Salzburger...

Blijven we op wintersport gaan?

Ik weet ook dat bovenstaande ontwikkeling gelukkig (nog) niet in elk bij ons Hollanders geliefde bergdorp gaande is. Het is wel een ontwikkeling waar we de komende jaren rekening mee moeten gaan houden. Een vorm van marktwerking die ons romantische idee van de wintersport iets anders inkleurt de komende jaren. Het is dan ook wenslijk dat de economie snel aantrekt in de polder, anders zou een weekje in de sneeuw wel eens onbereikbaar kunnen worden voor veel landgenoten.

Bergbahnen blijven investeren

Ook bij de bergbahnen word men aangespoort door stijging van het aantal gasten. Zo hebben alleen al Kaprun, Zell am See en Saalbach-Hinterglemm voor komend seizoen 27,5 miljoen geïnvesteerd in het optimaliseren van de liften en pistes. De gezamelijke bergbahnen zijn in staat om 188.000 gasten per uur boven op de pistes te zetten! De verwachting is dan ook dat het aantal bezoekers gemiddeld met 12% per jaar zal stijgen. Vooruitlopend hierop zal uiterlijk voor 2017 Fieberbrunn aangesloten worden op Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Een aansluiting van Zell am See op het skicircus Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is naar verluid de volgende stap om aan de winterhonger van de gasten te kunnen voldoen. Voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels gestart en procedures in werking gezet.

Skiën we over een aantal jaren zo van de Schmittenhöhe in Zell am See naar Saalbach?

Crisis in de sneeuw? Voorlopig niet. Maar we weten uit ervaring hoe een en ander als een sneeuwbal uiteen kan spatten. Voorzichtigheid lijkt mij geboden bij dergelijke plannen en investeringen. De tijd zal het leren!

Klik hier voor meer informatie over het chalet van Derco in Saalbach-Hinterglemm >>

Winter Male Author 4

Over Derco

Wintersport is de grote hobby van Derco. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.