Skip to navigation Skip to main content
50603 - Best kept secrets in de Alpen: 5 onontdekte skidorpen (2)

Iedereen kent de geijkte wintersportbestemmingen. Ze zijn niet voor niets zo populair en je weet precies wat je ervan kunt verwachten. Heb echter niet de illusie dat je hier de pistes voor je alleen hebt of dat je hier nog een berghut vindt die tijdens het middaguur niet afgeladen vol zit. Toch zijn er in de Alpen nog altijd bestemmingen waar je én de pistekilometers hebt, maar ook de rust en een relaxte sfeer. In dit weblog de ‘best kept secrets’ van de Alpen.

#1. Samoëns

Wanneer je aan authentieke wintersportplaatsen denkt, schiet er misschien niet zo snel een Franse bestemming bij je te binnen. Toch geldt dit zeker voor Samoëns. Als enige wintersportdorp in Frankrijk heeft Samoëns de status van ‘Monument Historique'. Het historische centrum dateert van de middeleeuwen en er staan imposante, stenen huizen. Aan de rand van het dorp vertrekt de Grand Massif Express richting de pistes. Samoëns maakt onderdeel uit van Le Grand Massif, met ruim 265 km aan pistes een van de grotere skigebieden in Frankrijk. Beginners voelen zich thuis op de blauwe pistes van de Tetes des Saix (2118 m) terwijl gevorderde skiërs zich wagen aan de 14 kilometer lange afdaling naar Sixt Fer à Cheval of de Combe de Gers.

#2. Niederau

Ook in Oostenrijk zijn er echt nog wel bestemmingen die niet onder de voet worden gelopen door massa’s wintersporters. Niederau is een typisch Tiroler dorpje in het hart van het Wildschönau dal. Het is een ideaal dorp voor rustzoekers, families, beginners en gevorderden die geen belang hechten aan het maken van kilometerslange tochten. Romantisch en charmant, maar ook gezellig door de gemoedelijke après-ski. Boven het dorp ligt een eigen skigebied op de flanken van de Markbachjoch (1500 m) en Lanerköpfl (1621 m). De Gipfel-Hochberg-afdaling (nr. 15+16) is er een voor echte cracks, maar direct bij het dorp bevinden zich ook fijne oefenliften. Ook beschikt Niederau over een 6 kilometer lang rodelbaan. Met de skibus sta je zo in Auffach, waar je de overige pistes van Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau kunt ontdekken.

50603 -  (4)
(Foto: © WildschönauTourismus, T. Trinkl)
(Foto: © WildschönauTourismus, T. Trinkl)

#3. Champoluc

Het Valle d’Aosta is een en al authenticiteit en staat te boek als de verborgen parel van Italië. Champoluc ligt in het Val d’Ayas en maak onderdeel uit van het Monte Rosa skigebied. Het authentieke Champoluc biedt vrijwel het perfecte plaatje: een oude kerk, centraal dorpsplein en chalets van steen en hout. Het dorp is net wat minder ingeslapen dan de overige bestemmingen in de regio, waardoor er wel een paar fijne restaurants en bars zijn. Het Monte Rosa skigebied biedt bijna 180 kilometer aan pistes en beschikt over heerlijke lange pistes en geweldige off-piste mogelijkheden. In alle rust kun je van het uitzicht op de machtige vierduizenders genieten.

50603 -  (5)
(Foto: © Visit Champoluc Val d'Ayas Monte Rosa)
(Foto: © Visit Champoluc Val d'Ayas Monte Rosa)

#4. Saint Martin de Belleville

Wel de pistekilometers van Les Trois Vallées, maar niet de prijzen, drukte en het gebrek aan charme van naburige dorpen als Les Menuires en Val Thorens. Saint Martin De Belleville straalt de sfeer van de Savoie uit en houten, stenen huizen en boerderijen sieren hier het straatbeeld. Blikvanger is de barokke Notre Dame de la Vie kerk die stamt uit de 17e eeuw. Hier heeft de hoogbouw het gelukkig nog niet gewonnen van de sfeervolle chalets. De 8-persoonsgondel die je richting de pistes brengt is wél modern. Na het nemen van de St. Martin Express ligt de wintersportwereld van Les Trois Vallées aan je voeten. Skiën we vandaag richting Courchevel of gaan we richting de Cime Caron?

#5. Turracher Höhe

Je moet er even een stukje voor rijden, maar dan heb je ook wat. Turracher Höhe ligt op zo’n 1068 kilometer vanaf Utrecht op de grens van Karinthië en Oostenrijk. Verwacht geen authentiek wintersportdorp, Turracher Höhe bestaat uit een verzameling van sfeervolle chalets en hotels rond een bevroren bergmeer. Hier geniet je puur van wintersport en het samenzijn met je reisgezelschap. Het skigebied ligt aan weerszijden van het meer en biedt ruim 40 kilometer aan pistes. Op de pistes is het áltijd rustig en door de moderne liften is van wachttijden nooit sprake. Een openbaar geheim van Turracher Höhe is de aanwezigheid van de (gratis) pistebutler. Tijdens je wintersportdag kom je deze tegen op de piste en krijg je snoepjes, zonnebrand of prosecco (!) aangereikt.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.