Skip to navigation Skip to main content
50573 - Wintersport in Zakopane (Polen): prijzen, pistes & tips (2)
© Pexels

Zakopane ligt in het zuiden van Polen en is helemaal niet zo’n verkeerde wintersportbestemming. Je hebt hier toegang tot het grootste skigebied van Polen en ook de voorzieningen zijn van prima niveau. Het kleine, gezellige Zakopane ligt aan de voet van het Tatragebergte en biedt iets meer dan 30 kilometer aan skiplezier. In dit weblog alles over een wintersport in Zakopane, met onder andere skipasprijzen, pistes en tips.

Zakopane: levendig & traditioneel

Zakopane telt ongeveer 30.000 inwoners en ligt op een hoogte van 850 meter, aan de voet van de Mount Giewont (1984 m). Het leven in Zakopane speelt zich met name af rond de ulica Krupówki. Een lange straat met tal van souvenirwinkels, restaurants en bars. Kijk er niet raar van op wanneer je in een restaurant (bv. Stek Chalupa) wordt bediend door personeel in traditionele kleding. Modernere plekken om te eten zijn Kalina, Dominium en Dobra Kasza Nasza. Het prijsniveau van het dagelijks leven ligt laag in Zakopane. Voor minder dan 20 Zloty (+/- 5 euro) kun je uitgebreid eten. Voor après-ski ben je aan het goede adres bij Nietota, Caf Piano, Jagoda en Paparazzi. Wie na het skiën in Zakopane wil relaxen, moet naar de natuurlijk verwarmde wellnessbaden van Gorocy Potok. In Zakopane zijn diverse type accommodaties, van luxe hotels tot appartementen, pensions en hostels.

Zakopane, Krupówki / Krupowki - main street of Zakopane, Poland

Skigebieden van Zakopane

Skiën is behoorlijk populair in Polen en tijdens weekenddagen en in het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn op de pistes. Gelukkig liggen er rond Zakopane, de winterhoofdstad van Polen, meerdere skigebieden en ook in de avonduren kan er worden geskied. Het skiseizoen loop doorgaans van begin december tot eind april. Vanuit Zakopane kun je met de skibus de skigebieden van Kasprowy Wierch, Nosal, Gubalowka en Polana Szymoszkowa bereken.

Kasprowy Wierch: populairste skigebied van Polen

Kasprowy Wierch is het populairste skigebied van Polen en reikt tot een hoogte van 1959 meter. Je hebt hier rond de 15 kilometer aan pistes tot je beschikking en er gaan twee heerlijke afdalingen terug naar het dalstation in Kuznice (1014 m). Naast de kabelbaan die je naar het hoogste punt brengt, zijn er twee stoeltjesliften voor aansluiting op de Gasienicowa en Goryczkowa pistes. In restaurant 1959, het hoogste restaurant van Polen, ben je aan het goede adres voor een stevige lunch of een koffiestop.

Dagkaart volwassene: PLN 129,- (c.a. € 30,-)
Dagkaart kind: PLN 119,- (c.a. € 28,-)

Polana Szymoszkowa: klein, maar fijn en 2 moderne stoeltjesliften

Skigebied Polana Szymoszkowa beschikt over twee stoeltjesliften en biedt ideale pistes voor beginners. Ook is er een Kids Park, waar kinderen in alle rust kunnen leren skiën. Zowel bij het hoogste punt als bij het dalstation liggen diverse restaurants. Hier kun je niet alleen genieten van de lokale keuken, maar ook van het uitzicht op het Tatragebergte. Polana Szymoszkowa beschikt over ongeveer 4 kilometer aan pistes en reikt tot een hoogte van 1126 meter.

Dagkaart volwassene: PLN 105,- (c.a. € 24,-)
Dagkaart kind: PLN 90,- (c.a. € 21,-)

Gubalowka: skiën op de huisberg van Zakopane

Gubalowka biedt een prima skigebied met pistes die kunstmatig kunnen worden besneeuwd en die van verlichting zijn voorzien om te kunnen avondskiën. Je bereikt skigebied Gubalowka door vanuit Zakopane in de kabelspoortrein te stappen. 1300 meter verder sta je aan de voet van de pistes, waar zich twee sleepliften bevinden. Het overzichtelijke, compacte skigebied is ideaal voor beginners en families. Ook is er het snowpark Goobay en een Mini Ski Cross. Uniek in skigebied Gubalowka is het ‘winterstrand’. Op de top van het skigebied staan tal van ligstoelen om van de omgeving en de zon te genieten. Ook kun je hier in de avonduren gaan wandelen, waarbij je langs lichtsculpturen komt en een prachtig uitzicht op Zakopane hebt.

Dagkaart volwassene: PLN 60,- (c.a. € 14,-)
Dagkaart kind: PLN 50,- (c.a. € 12,-)

Nosal

Skigebied Nosal ligt direct bij Zakopane en is hét gebied voor beginners en families. Vanuit de stad wandel je zo naar de liften, wat voor gezinnen een groot pluspunt is. Er zijn ideale oefenweides en niet al te steile pistes om het skiën onder de knie te krijgen. Door de aanwezigheid van een winterspeeltuin kunnen de kleintjes ook lekker even in de sneeuw gaan spelen, wanneer ze het skiën even zat zijn. Bij de Stramus Bear Club kunnen kinderen opgevangen worden, terwijl jij lekker gaat skiën of de stad ontdekt.

Dagkaart volwassene: PLN 80,- (c.a. € 19,-)

Praktische informatie Zakopane

Zakopane ligt op zo’n 100 kilometer rijden van Krakow, waardoor het na een vliegreis nog ongeveer 2 uur rijden is met de bus. Kies je er voor om vanuit Nederland met de auto te gaan, dan is het vanaf Utrecht ruim 1300 kilometer rijden. Betalen doe je met de Poolse Zloty. (1 PLN = 0,23 EUR).

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.