Skip to navigation Skip to main content
50411 - Åre: een unieke wintersportbestemming (2)

Afgelopen weekend waren we in het Zweedse Åre. Mijn verwachtingen van dit grootste skigebied van Scandinavië waren hoog. Åre behoort tot de exclusieve club van 's werelds beste wintersportdorpen: Leading Mountain Resorts of the World. Daarnaast is het de geboorteplaats van een aantal zeer goede skiërs en diverse outdoormerken zoals Peak Performance, Spektrum, Elevenate en Eivy. Een sfeervolle plaats met oude houten gebouwen en met geschiedenis als het gaat om wintersport en outdoor. Het werd een onvergetelijk weekend waarbij het genieten was met hoofdletters. Niet alleen op de pistes, maar ook na het skiën.

De reis naar Åre: met KLM via Trondheim

Åre ligt op slechts 2 uur rijden vanaf de luchthaven van Trondheim. KLM vliegt tweemaal per dag rechtstreeks van Schiphol naar deze Noorse stad. Deze vliegreis duurt ook 2 uur. Vervolgens kun je met een de trein (ongeveer € 35,-) of een taxi (ongeveer € 250,-) het Zweedse wintersportmekka bereiken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld met eigen auto en de boot te gaan, maar deze reis duurt erg lang en je zult bijna 1900 km moeten afleggen. Wij kozen voor een KLM vlucht met transfer, een snelle en comfortabele manier om in Åre te komen.

50411 -  (20)
Åre is sfeervol en gezellig

Wat een sfeer! Wat een landschap!

Al tijdens de rit vanaf het vliegveld vergapen we ons aan het prachtige Noorse en Zweedse landschap. Het is hier zo ruig, maar vooral ook onbewoond en rustig. Eenmaal aangekomen in Åre verdwijnt de rust - het is hier gezellig druk - maar het indrukwekkende landschap blijft. Het levendige Zweedse stadje straalt zoveel sfeer en gezelligheid uit. Mooie oude houten gebouwen worden afgewisseld met modernere architectuur. Deze bijzondere uitstraling grijpt ons meteen, ondanks dat er op dit moment geen sneeuw meer in het dorp ligt. We logeren in het oudste hotel van Åre, Åregärden, en ook hier word je direct overspoeld door warmte en gezelligheid. Een enorme opgezette eland verwelkomt ons bij de ingang, in de lobby knappert het haardvuur en de gasten zitten heerlijk relaxed onderuitgezakt in de knusse banken te kletsen. Deze heerlijke sfeer blijkt overal in Åre te hangen. Mensen zijn relaxed, gastvrij en bijzonder vriendelijk. Ze houden van wintersport, een gezellig drankje en goed eten. En laat dat nou net heel goed bij ons passen.

Skiën in Åre is anders

Åre beschikt over een uitgebreid skigebied met ruim 90 km aan pistes en veelal moderne en snelle liften. Toch merk je direct aan alles dat je niet in de Alpen bent. Het uitzicht op de Zweedse bergen is zo anders: alles is glooiend en je kunt enorm ver kijken. Door de noordelijke ligging van het skigebied kun je, ondanks de 'beperkte hoogte' van maximaal 1274 meter, hier van november tot mei sneeuwzeker wintersporten. Het dorp zelf ligt op ruim 300 meter hoogte, dus met een hoogteverschil van bijna 900 meter zijn de pistes lekker lang. Op veel pistes ligt alleen natuursneeuw en ook deze voelt anders dan in de Alpen. Zeker nu het behoorlijk warm is en het einde van het skiseizoen nadert, voelt de sneeuw wat slushy, maar helemaal prima aan. De skileraar met wie we op pad zijn geeft ook aan dat de sneeuw hier sowieso wat vochtiger is door de invloed van de zee. Verder ski je hier veel tussen de loofbomen, wat het geheel ook echt bijzonder en anders maakt. Op diverse punten zijn picknickplaatsen gecreëerd waar je bovendien kunt barbecueën en daar maken de Noorse en Zweedse wintersporters maar wat graag gebruik van. Het hoogste punt van het skigebied bereik je door achter een sneeuwscooter te gaan hangen, eenmaal boven wacht een spectaculair uitzicht. Bijna overal in het skigebied heb je bovendien zicht op het enorme meer waar Åre aan ligt.

50411 -  (21)
Skiën met dit uitzicht is toch geweldig?

After-ski, oftewel après-ski op z’n Zweeds

De Zweden, en zeker ook de vele Noren die in Åre op wintersport zijn, houden wel van een feestje na het skiën. Regelmatig zijn er optredens van bands en dj’s. Direct aan de piste ligt Timmerstugan, een plek waar je heerlijk kunt eten en waar op het grote terras buiten regelmatig bands en dj’s optreden. Afgelopen vrijdag draaide hier de Nederlandse dj R3HAB en de sfeer zat er goed in. Wij moesten wel even slikken van de prijs van alcohol (€ 10,- voor een wijntje), maar dat schrikt de rest van de bezoekers hier niet af: er wordt flink gefeest. Ook in het dorp zelf zijn veel bars en ook nachtclubs. Naast wat plaatselijke après-skihits (waar je dus niets van verstaat), wordt er vooral dancemuziek gedraaid.

50411 -  (22)
Wat een feest tijdens de set van dj R3HAB afgelopen vrijdag

Toprestaurants met een (inter)nationale keuken

Wat ook een enorme indruk op ons heeft gemaakt, is het eten in Åre. Sushi, steaks, ceasar salads en sappige hamburgers: alles wat we eten is van een hoge kwaliteit en smaakt geweldig. De prijs valt ons reuze mee. Voor de lekkerste biefstuk die we ooit gegeten hebben, betalen we op de piste € 18,-. Een kop thee of een warme chocolademelk in een berghut kost € 3,- en een colaatje € 0,50 meer. In de wijnbar Vinbaren hebben we een geweldige avond. Hier kun je kiezen uit kleine exclusieve gerechtjes, zoals een komkommersalade met kaviaar of een steak tartare, en de heerlijkste wijnen. Oh ja, en vis natuurlijk… Ja, die Zweden weten echt wat lekker eten is!

Red Bull Homerun

Tijdens ons bezoek aan Åre vond ook voor de 10e keer de Red Bull Homerun plaats, een bizarre skirace waarbij 500 skiërs en snowboarders tegelijk starten op de top van de berg. Het eerste stuk van de race moeten ze rennen en op zoek naar hun ski's. Vervolgens gaan ze volgas richting het dal, waar het gezelligste après-skifeest van het jaar plaatsvindt. De eerste die beneden is, is de winnaar. Het lijkt zo simpel, maar door de vele wintersporters die tegelijk afdalen, is het een behoorlijk heftige race met veel valpartijen. Het was een spannende wedstrijd om naar te kijken, maar meedoen? Nee laat maar, het ging echt hárd, zowel de snelheden als de valpartijen.

50411 -  (23)
Deze kandidaten aan de Red Bull Homerun gingen niet voor de snelste tijd

Win een wintersport naar Åre!

Zou jij ook graag een keer op wintersport naar Zweden willen? Door te reageren op onze posts op Facebook en Instagram over Åre, maak je kans op een compleet verzorgde vakantie voor 2 personen. Je kunt KLM vliegtickets, de transfer, 3 hotelovernachtingen inclusief ontbijt, skipas en skihuur winnen. Ook ga je een dagdeel met een gids op pad. Bekijk hieronder onze livevideo op Facebook, tag je skibuddy en wie weet zit jij volgend winterseizoen in Zweden!

50411 -  (24)
Vanuit de lift zien we rendieren naast de piste!
50411 -  (25)
Het uitzicht is zo anders dan in de Alpen
50411 -  (26)
Bijna overal in het skigebied heb je uitzicht op het meer
50411 -  (27)
De sfeervolle lobby van hotel Åregården
50411 -  (28)
Het hoogste punt van het skigebied van Åre
50411 -  (29)
Bij zo'n steak loopt het water toch in je mond?
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.