Skip to navigation Skip to main content

3 Oost-Europese bestemmingen voor een wintersport aan het eind van het skiseizoen

50227 - 3 Oost-Europese bestemmingen voor een wintersport aan het eind van het skiseizoen (2)

Het einde van het skiseizoen komt eraan. Wil je er nog last minute op uit? Dat kan! Wij zijn dan ook fan van een late wintersporttrip. De voordelen van een wintersport aan het einde van het seizoen liggen voor de hand: lagere prijzen, minder drukke pistes en meer zonuren. Kortom: langer skiën of even lekker après-skiën in de zon. Vergeet dus zeker niet met een goede zonnebrandcrème je huid extra te beschermen tegen de zon en vergeet ook die zonnebril niet mee te nemen, bijvoorbeeld eentje van Edel-Optics . In de Alpen vind je veel topbestemmingen voor een wintersport aan het einde van het seizoen . In dit weblog laten we de Alpen echter links liggen en gaan we naar Oost-Europa. Als je naar het oosten kijkt, kan het extra voordelig en minder toeristisch. Hier volgen drie tips voor een fijne winterse trip naar Oost-Europa.

#1. Bansko in Bulgarije

Bansko is een pittoresk Bulgaars bergstadje aan de voet van de Pirinbergen in het Pirin Nationaal Park. Ook al is het in Nederland niet zo bekend, het is wel het grootste skioord van Bulgarije. Ieder jaar wordt er een Wereldbekerwedstrijd skiën georganiseerd en op het einde van het seizoen is er de slalomwedstrijd de Pirincup. Dit jaar nog werd Bansko opnieuw als goedkoopste skiresort van Europa genoemd. En ze prijken niet zomaar bovenaan de lijst; Bansko is maar liefst tien procent goedkoper dan de nummers 2 en 3 in het lijstje. Bovendien is niet enkel het verblijf er goedkoper, maar kosten skibenodigheden minder dan de helft dan wat ze kosten in de top skiresorts in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Als je even niet wilt skiën of snowboarden, heb je de mogelijkheid om in de prachtige natuur aan de voet van de bergen aan Nordic snowshoeing te doen. Ook kan je er de lokale Bulgaarse keuken proberen in één van de vele Mehana’s (typisch Bulgaarse restaurantjes). De skipistes sluiten doorgaans midden april. Als je op het einde van het seizoen aankomt, is het overigens al lente in de vallei; de vele weiden komen dan in bloei en je kunt in het nabije dorpje Banya baden in één van de 27 warmwaterbronnen. Voor een autovakantie is Bansko wat ver, namelijk bijna 2300 km vanaf Utrecht. Maar het feit dat accommodatie en het toebehorenverhuur er zo goedkoop is, kan dit meer dan goed maken. Bansko ligt op twee uur rijden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia, en er rijden ongeveer twintig bussen per dag. Wizzair biedt vijf vluchten per week aan vanaf Eindhoven en Bulgaria Air vliegt dagelijks vanaf Schiphol.

#2. Brasov in Roemenië

Te midden het mythische Transsylvanië vind je Brasov. Dit is een middeleeuwse stad in de Karpaten, voorzien van een eigen wintersportgebied, namelijk Poiana Bra?ov op 12 km buiten de stad. Dit skioord is het enige in Roemenië met een internationale allure, en er zijn ondertussen 25 km aan skipistes. Het moet gezegd worden dat deze vooral voor beginners zijn, maar de accommodatie is er modern en er zijn uitstekende Engelstalige skischolen. In 2011 kwam er ook een volledig nieuw skiliftsysteem. Het seizoen eindigt er op 22 april en de afgelopen jaren werd er sterk in sneeuwtoevoer geïnvesteerd, om een goed seizoenseinde te verzekeren. Zelfs zonder sneeuw is de stad een bezoekje waard. Brasov is dan ook ideaal voor een combinatie tussen wintersport en cultuur. De plaats heeft immers een erg rijke geschiedenis, ooit bekend onder de Duitse naam Kronstadt was het een machtige middeleeuwse citadel en de restanten van de stadswal bepalen nog steeds het stadsbeeld met vele torens en poorten. Daarnaast heeft de stad ondermeer de grootste gotische kathedraal van Roemenië en biedt Brasov een bruisend uitgaansleven. Je kunt dus de levendige stad combineren met de kick van het skiën. Lijkt ons in elk geval perfect! Ook Brasov ligt op meer dan 2000 km van Utrecht. De stad is goed verbonden met Boekarest en met de Interregiotreinen sta je vanaf Brasov binnen een kleine 3 uur in het centrum van Boekarest. Er zijn tevens directe bussen naar de luchthaven van Boekarest. Wizzair biedt 5 vluchten per week vanuit Eindhoven en Tarom en KLM vliegen dagelijks vanaf Schiphol.

#3. Kopaonik in Servië

Op wintersport in de diepe binnenlanden van de Balkan? Het was ook niet ons eerste idee, maar het natuurpark Kopaonik blijkt een degelijk alternatief voor de Alpen te zijn. Deze kleine bergketen aan het gelijknamige skiresort heeft de bijnaam de Zonneberg, omdat er maar liefst 200 zonnedagen per jaar zijn, en verder gemiddeld 159 sneeuwdagen. Verse sneeuw is er dus zowat gegarandeerd. Sneeuw valt er tot in mei, en het seizoen eindigt er dit jaar op 22 april. Het skiresort moet qua kwaliteit niet onderdoen voor vele skioorden in de Alpen, maar ook hier is skiën en snowboarden eerder voor beginners. Voor de meer ervaren wintersporter is er wel de mogelijkheid om veilig aan de zijkant van de pistes te skiën of snowboarden en zo toch wat avontuurlijker te zijn. De natuur is er absoluut adembenemend, het is niet voor niets een natuurpark. Als klap op de vuurpijl is het een ware après-ski-hotspot. Anders dan de “hoempapa” in de Alpen, blijkt techno hier op het menu te staan voor de feestganger. De bergketen ligt op vier uur rijden van Belgrado; er rijden ongeveer vijf bussen per dag. Vanuit Eindhoven kan je met Wizzair vier keer per week op Belgrado vliegen, terwijl Transavia, KLM en Air Serbia vanaf Schiphol vliegen.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.