Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Forse sneeuwdump tijdens kerst

De kerstdagen verlopen bewolkt in het Alpengebied en een storing vanuit het westen zorgt voor flinke sneeuwval. In de Franse en Zwitserse Alpen, aan de zuid- en westflank en ook in de inner-Alpinegebieden wordt het zelfs een heuse sneeuwdump. Er valt verspreid meer dan een meter verse sneeuw tot de avond van tweede kerstdag. De sneeuwvalgrens ligt in het begin vrij hoog, rond 1500 meter, maar door de aanhoudende neerslag zakt de sneeuwgrens naar 600 tot 800 meter.

Oostenrijk nog lang droog

Vandaag ziet het weerbeeld er nog redelijk uit in de Alpen. Vooral in Oostenrijk is geregeld zon, in de Franse alpen is al meer bewolking. Het blijft nog wel droog. Tijdens kerstnacht gaat de bewolking vanuit het westen verder toenemen en op eerste kerstdag begint het later in de ochtend in de Franse en Zwiterse Alpen te sneeuwen. In Oostenrijk is het dan nog droog, met soms wat zon.

In Oostenrijk ziet het plaatje er vandaag nog fraai zonnig uit.De sneeuwlaag wordt tijdens de kerstdagen ververst.

Sneeuwdump tot ruim een meter

In de avond van eerste kerstdag raakt het ook bewolkt in Oostenrijk en heeft een flink deel van het Alpengebied met intensieve sneeuwval te maken. De windrichting is zuid tot zuidwest, waardoor vooral de zuidelijke Franse Alpen, de Zwitserse Alpen en inner-Alpinegebieden en het Oostenrijkse Tirol met de sneeuwdump te maken krijgen. De gemiddelde hoeveelheden zullen tussen 30 en 60 cm liggen, maar waarschijnlijk krijgen meerdere resorts (zeker hogerop) in het westelijk Alpengebied ruim een meter aan verse sneeuw. Sommige dorpen kunnen ingesneeuwd raken en veel wegen zullen onbegaanbaar zijn.

Zo kan het er op veel plekken uitzien tijdens de kerst

Na de kerst weer droger

Tezamen met de sneeuwval staat er ook een stormachtige zuidzuidwestelijke op de hogere toppen, windkracht 8, met windvlagen tot 100 km/uur. Op tweede kerstdag wordt het langzaam droger vanuit het westen en ontstaan er opklaringen. Vrijdag ziet het weerbeeld er dan ineens weer heel aardig uit: geregeld zon in de Franse en Zwitserse Alpen, in Oostenrijk nog een beetje sneeuw, maar later ook vrijwel droog weer met wat zon. Na de sneeuwval ligt de vorstgrens 's middags rond 1600 meter. Alleen op de lagere pistes zal de verse sneeuw dus gelijk weer worden aangetast.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.