Skip to navigation Skip to main content
Recept Croûte au Fromage

Croûte au Fromage is een overheerlijk berggerecht dat in veel Zwitserse en Franse berghutten op de kaart staat. Het is een stevig, machtig en ontzettend smaakvol broodje met onder andere kaas en witte wijn. De ideale lunch na een actieve ochtend op de latten, maar ook thuis als je de Franse of Zwitserse Alpen mist. Als je alle stappen in dit recept voor Croûte au Fromage volgt, kun je er al na dertig minuten van genieten!

Ingrediënten Croûte au Fromage (4 personen)

Traditionele berggerechten zijn vaak machtig en vullend. Hoe kan het ook anders, met dit krachtvoer moest men vroeger ontzettend veel handelingen verrichten! Ook tijdens het skiën kun je wel een stevige maaltijd gebruiken. Al die verbrandde calorieën moet je toch ergens mee aanvullen. Wie in Frankrijk of Zwitserland Croûte au Fromage op het menu ziet staan, moet dat zeker eens proberen. Helemaal als je fan bent van kaas en wijn. Maar niet alleen daar, ook thuis smaakt dit gerecht heerlijk. Dus, ben je in een kookbui en heb je zin in een lekkere lunch? Zet onderstaande ingrediënten voor Croûte au Fromage op je boodschappenlijstje, breng een kort bezoek aan de supermarkt en duik daarna snel de keuken in!

  • 4 sneetjes zuurdesembrood, het liefst al één of twee dagen oud
  • 4 plakken gekookte ham, vraag je slager om wat dikkere plakken
  • 1 teentje knoflook
  • 150 milliliter droge witte wijn
  • 200 gram Franse of Zwitserse bergkaas (Appenzeller, Emmentaler, Gruyère etc.)
  • Snufje nootmuskaat
  • Roomboter
  • Optioneel: augurk, gebakken uien, verse tijm en 4 eieren

Zo maak je zelf Croûte au Fromage thuis

Croûte au Fromage zelf thuis maken is helemaal niet moeilijk. Volg de onderstaande stappen en je kunt er al na een half uurtje van genieten.

Stap 1: Verwarm de open voor op 220 °C. Vet een ovenschaal in met wat boter en leg hier de sneetjes brood in. Halveer het knoflookteentje en smeer er de sneetjes brood mee in.

Stap 2: Besprenkel de sneetjes brood met de wijn, maar let op dat het brood niet te nat wordt. Je hebt ongeveer een eetlepel per sneetje brood nodig. Beleg vervolgens met de ham en strooi daar de kaas royaal overheen.

Stap 3: Plaats de ovenschaal in de oven. Als de kaas gesmolten en licht goudbruin kleurt is de Croûte au Fromage klaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Stap 4: Wil je er helemaal een feest van maken? Serveer op elk sneetje brood wat gebakken uien, plakjes augurk, een spiegelei en wat verse tijm.

Bon Appetit!

Croûte au Fromage zelf maken
© Spalder Media Group

Appenzeller, Emmentaler en Gruyère: variëren met bergkaas

De meest gebruikte kazen voor een Croûte au Fromage zijn Appenzeller, Emmentaler en Gruyère. Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzellerland, in het noordoosten van Zwitserland. De rijping van Appenzeller duurt minimaal drie maanden en gedurende deze periode wordt de kaas meerdere malen met 'Kräutersulz' behandeld. Een geheim kruidenmengsel die de kaas een karakteristieke smaak geeft. Emmental komt oorspronkelijk uit het Emmental in Zwitserland, maar ook in de Franse Alpen wordt de kaas inmiddels geproduceerd. Kenmerkend voor de Emmentaler zijn de gaten. Gruyère is een uitstekende kaas om te smelten en heeft een zoete smaak met zoute bijsmaak. Wanneer de Gruyère wat jonger is, is hij iets romiger, naarmate de kaas meer gerijpt is, wordt hij droger. Andere lekkere kazen voor Croûte au Fromage zijn: raclette kaas, Comté en Reblochon. Maar eigenlijk alles wat en goed smelt en krachtig van smaak is.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.