Skip to navigation Skip to main content

Stelling: een kind kan niet jong genoeg op skiles

Jong geleerd is oud gedaan. Er zijn ouders die niet kunnen wachten tot hun kind eindelijk op de ski’s staat. Al bij een jaar of drie worden de eerste skietjes aangeschaft en melden ze hun kind hoopvol aan bij de skischool. Vol trots staan ze te kijken naar hun dochter of zoon die met een beteuterd gezichtje de eerste voorzichtige meters op de ski’s maakt. Maar na de eerste valpartij is het gedaan met de pret. Het is koud, het geglibber op de ski’s is eng en de skileraar is niet te verstaan. Leuk hè skiën?

Skipak op de groei

Wil het kind graag skiën of willen de ouders graag dat het kind gaat skiën? Het is een vraag die bij mij altijd direct komt opborrelen wanneer ik een blik werp over het kinderland. Papa en mama zwaaien nog even om daarna snel in de ski’s te klikken voor een heerlijke dagtocht. De eerste tranen biggelen vervolgens al over de wangen van het kind. In een skipak dat nog een maatje te groot is, op de groei gekocht, staat hij of zij bibberend bovenaan het hellinkje. Al bij de eerste meters gaan de puntjes van de ski’s over elkaar en volgt er een onaangename kennismaking met de sneeuw. Een wildvreemde skileraar waagt nog een poging maar ziet eigenlijk al in dat skiën voor dit kindje nog een beetje te vroeg komt.

Leeftijd voor skiles

Er is geen vaste leeftijd waarop kinderen voor het eerst skiles kunnen krijgen. Veel skischolen geven kinderen pas actief skiles vanaf 5 jaar. Op een leeftijd van 3 jaar zijn zij vaak al welkom maar wordt er nog geen kennis gemaakt met de ski’s. Tijdens deze vorm van kinderopvang wordt er in de sneeuw gespeeld om zo alvast aan de omstandigheden te kunnen wennen. Mocht het kind wel al sterk genoeg zijn en zelf de wil hebben om te skiën dan wil de skischool een proefles overwegen. De skileraar bepaalt vervolgens of het kind klaar is om skilessen te volgen. Een algemene regel die voorschrijft hou oud een kind moet zijn voor skiles is er dus niet. Het verschilt per kind. Je doet er verstandig aan om tijdens de eerste wintersport niet direct skiles voor een hele week te boeken, je weet immers niet hoe je kind reageert wanneer hij of zij eenmaal de ski’s staat.

Tips voor optimaal skiplezier

Je kunt wel het een en ander doen om het je kind zo makkelijk mogelijk te maken. Skiplezier begint bij goede kleding. Kies voor een goed zittend skipak met daaronder een maillot, skipully en lange sokken. Maak de handschoenen vast door middel van een touwtje om de pols of door de mouwen. Zonder een helm wordt een kind vaak niet eens meer toegelaten tot de skischool dus dat is ook een must. Een goed zittende zonnebril, die vastzit met een touwtje of band, is ook onontbeerlijk. Laat je qua ski’s goed adviseren bij een speciaalzaak maar de regel is dat de ski’s ongeveer tot de kin moeten komen. Aangezien de kids nog in de groei zijn valt het aan te raden om skimateriaal te huren.

Met vallen en opstaan

Voor ieder kind is de eerste skiles spannend. Als ouders heb je vaak al snel genoeg door hoe je kind reageert. Natuurlijk zullen er tranen vloeien wanneer er afscheid wordt genomen. Er is echter een verschil tussen vastklampen aan je been en een beetje tegenstribbelen. Wanneer je vanaf een afstandje je kind plezier ziet hebben tijdens de skiles en met vallen en opstaan kennis ziet maken met skiën weet je dat je kind oud genoeg was.

Hoe oud was jouw zoon of dochter tijdens de eerste skiles? Ben je het eens of oneens met de stelling dat een kind niet jong genoeg op skiles kan?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.