Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallig

Bij ons wordt het dit weekeinde weer langzaam winters, daarvoor moet je in de Alpen inmiddels wel op enige hoogte zijn. In de dalen komt het kwik ruim boven nul en als er neerslag valt is het regen. De sneeuwgrens ligt ruwweg rond de 1600m.

Meeste neerslag in Oostenrijk

Vandaag zijn er in het zuiden van Zwitserland en in de Italiaanse Alpen nog wel zonnig momenten, maar in de loop van de dag zien we ook hier steeds meer bewolking. De meeste neerslag valt in Oostenrijk en dan vooral aan de zuidflank van de Alpen (in Karinthië). Laat op de dag neemt ook de kans op sneeuwval in de Italiaanse Alpen weer toe en is het juist in het noorden van Zwitserland wat lichter in de lucht.

In Lech is het nu nog redelijk weer, maar wel zacht

Geen super condities

Morgen knapt het weer in Frankrijk wat op. De kans op sneeuw is klein en er is af en toe zon. De zon heeft het op andere plaatsen veel moeilijker en de neerslagkans is ook groter. Het meest valt er in het zuiden van Oostenrijk en in de Dolomieten. De sneeuwgrens ligt er tussen 1100 en 1600m. Al met al is het nu niet bepaald het weekeinde met super condities.

Kouder in de loop van de week

Lagedruk blijft de hele week het weer bepalen, zodat het wisselvallig blijft. Er is niet heel veel zon. Het systeem zakt langzaam wel wat meer naar het zuidoosten en dat maakt de weg vrij voor veel koudere lucht. In de loop van de week dalen vorst en sneeuwgrens tot in het dal, vooral aan de noord en westkant van het Alpenmassief.

De temperaturen gaan eind van de week weer richting winterse waarden

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.