Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Perioden met sneeuw houden aan

Het blijft voorlopig nog steeds wisselvallig weer, met perioden met sneeuw. Dit weekeinde en ook volgende week krijgen opnieuw de westkant en zuidkant van de alpen met sneeuwval te maken. De verschillen tussen de noord- en zuidkant zijn inmiddels enorm.

Storingen blijven komen

Een storing trekt over Frankrijk naar het Alpengebied en bereikt de Franse en Zwitserse bergen al tegen het middaguur. Daar is het dus bewolkt en er gaat geleidelijk sneeuw vallen, in eerste instantie alleen boven 1200 tot 1600 meter, maar vrij snel gaat de sneeuwvalgrens wel dalen. De hoeveelheden liggen in de orde 10-30 cm, met de nadruk wederom op de zuid- en zuidwestkant. In de avond ligt de sneeuwgrens rond 600 meter. Verder hebben de noordelijke Alpen met föhn te maken. Daardoor is het droog en flink zonnig in Tirol en Ober- en Niederösterreich. De vorstgrens ligt vanmiddag rond 2000 meter.

In het Pitztal (Tirol, Oostenrijk) verloopt de dag tamelijk zonnig. Pas vanmiddag wordt het geleidelijk bewolkt en vooral vannacht volgt wat sneeuw.

Opnieuw flinke hoeveelheden

Zondag en maandag gaat het echt weer goed los in het alpengebied met de sneeuwval. Morgen ligt de nadruk op de zuidelijke alpen, met vooral in de Dolomieten weer een pak erbij van 20 tot 50 cm, mogelijk nog meer. In Zwitserland is het rustiger, maar ook daar kan nog wel 10 of 20 cm vallen. Aan de noordflank komen hooguit een paar lichte sneeuwbuitjes over de hoofdkam heen. Maandag zijn vooral de Franse Alpen aan de beurt, met een dump van 40 tot 80 cm! Naar het oosten en noorden worden de hoeveelheden snel minder, in Oostenrijk blijft het zelfs droog. Daarbij is het wel in een groot deel van het Alpengebied bewolkt, maar in Steiermark en Niederösterreich schijnt de zon. Daar zorgt een stevige zuidföhn wel voor, met een vorstgrens die overdag zelfs de 2000 meter overstijgt.

Vooral voor zondag en maandag staat er weer een flinke sneeuwdump op het programma.

Wil jij weten hoeveel sneeuw er valt in jouw favoriete wintersportdorp? Meld je dan nu aan voor de Snowalert >>

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.