Skip to navigation Skip to main content

Skiles of niet?

4424 - Skiles of niet? (1)

Voor beginnende skiërs is het zeker aan te raden om skiles te nemen om de basisbeginselen meteen goed aan te leren. Bij de keuze tussen groepsles of privé is het verstandig om goed te kijken naar jouw wensen en manier van leren. Vanzelfsprekend is de prijs ook een bepalende factor, maar vergeet hierbij niet pro en contra af te wegen. Privéles is best prijzig, maar door het intensieve leerproces boek je snel vooruitgang zodat je nog een paar dagen lekker zelf kunt oefenen. Je bent vaak 1 op 1 met je leraar of in een klein groepje en dus is de individuele benadering vele malen beter te hanteren. In een skiklas ligt de nadruk vooral op leren door te doen en door het kijken naar anderen wordt je tevens getriggerd. Er zijn meer rustmomenten omdat de aandacht verspreid wordt over de gehele groep. Wat het beste bij jou past is een kwestie van uitproberen.

Heer en meester worden

En na de eerste meters met je skileraar of lerares te hebben afgesloten is het ook zaak om zelf even aan de slag te gaan. Zo kom je al gauw achter jouw leer-en aandachtspunten. Vaak is het gevoel een stuk anders dan tijdens de les en denk je misschien wel minder goed te kunnen presteren als je zelf naar beneden sjeest. Niet getreurd dit is een natuurlijke reactie, daar je de verantwoording nu niet meer uit handen geeft maar zelf de touwtjes in handen moet nemen. En dat kost even tijd en overwinning. Maar de aanhouder wint. Angst is een slechte begeleider en zorgt ervoor dat je niet meer kunt nadenken over je techniek. Zorg er dus voor dat je een paar stelregels in acht neemt als je alleen de berg op gaat.

Te lang zonder skileraar kan leiden tot een rare pose op de piste...

Hoe meer geduld, hoe sneller je vooruit gaat

Probeer de rust te bewaren en jezelf niet te dwingen iets te moeten kunnen binnen een bepaalde periode, maar stel reële en haalbare doelen voor jezelf. Kijk af en toe eens naar kinderen, deze leren spelenderwijs en dus vaak onbewust zonder teveel na te denken. Geef je hoofd dus ook echt vakantie tijdens het skiën en je zult zien dat alles dan een stuk soepeler verloopt. Vergeet vooral niet te blijven genieten.

Begin op een makkelijke piste

Het klinkt logisch, maar veel mensen zoeken het te snel 'hogerop'. Begin op een makkelijk piste zodat je zelfvertrouwen opbouwt en succeservaringen meemaakt. Heb je genoeg motivatie zoek dan een stukje uitdaging waarin je steeds je eigen grens moet vinden. Je ervaringen geven je stimulans om verder te komen, hier ben je dus zelf de regisseur in. Blijf dus naar jezelf luisteren en laat je niet overrulen door die vriend of vriendin die jouw wel even de zwarte piste af wil helpen. Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk en die eerste ervaringen zijn van groot belang voor een goed vertrouwen voor je ski basis.

Blijf je lastige kant oefenen

Iedereen heeft een betere en minder goed bewegende kant tijdens het skiën. Ook dit is volstrekt normaal en dus niet gek. De ene bocht zal dus automatisch beter lukken dan de andere. Probeer echter om juist die andere kant goed onder de knie te krijgen zodat het totaal plaatje beter in balans blijft en je dus uiteindelijk met meer controle en zekerheid kunt skiën. Je kunt je skileraar vragen om je wat oefeningen te geven waarmee je aan ook zelf aan de slag kunt.

Je bent noooooooit uitgeleerd

De ervaringen die je opdoet tijdens de skiles samen met je eigen bevindingen op de piste maken jouw ski carriére tot een geheel. Voor de één is het prettig om begeleid te blijven worden en ook voor de gevorderde skiërs blijft er altijd nog genoeg te leren. Blijf echter kritisch, je mag best waar voor je geld verwachten. Veel plezier tijdens het lessen.

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.