Skip to navigation Skip to main content
Head ski's op de piste

Ik wil ski’s kopen, maar welke ski kan ik dan het beste kiezen? Het kopen van nieuwe ski’s kan best een uitdaging zijn. Niet gek, wintersportwinkels staan vol met verschillende soorten ski’s. En dan is er ook nog een ruime keuze aan merken… Logisch dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik probeer je daarom via twee blogs inzicht te geven in de verschillende soorten ski’s en eigenschappen (klik hier om direct naar deel 2 te gaan). Hopelijk kun je na het lezen ervan antwoord geven op de vraag: ‘Welke ski moet ik kiezen?’

Verschillende soorten ski’s

Er zijn verschillende soorten ski’s. Zo heb je ski’s die je op de piste gebruikt, off-piste ski’s en ski’s die je zowel op als naast de piste kunt gebruiken. Welke ski het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren. Belangrijk is om goed te kijken naar wat voor type skiër je bent. Ben je beginner of gevorderd? Ski je graag snel of doe je liever rustig aan? En hoe is je skitechniek? Daarnaast zijn er diverse soorten ski’s die bij een bepaalde doelgroep horen. Als beginner kun je bijvoorbeeld niet leren skiën op een race ski voor wedstrijdskiërs. Een vergevorderde skiër zal zich moeten 'inhouden' op een allround ski. Deze soorten ski’s zijn er:

Welke ski moet ik kiezen als ik nieuwe ski's wil kopen?

All mountain ski’s

Zoals de naam misschien al een beetje doet vermoeden, zijn all mountain ski’s geschikt voor de hele berg. Het zijn veelzijdige modellen, waarmee je zowel op als naast de piste kunt skiën. All mountain ski’s zijn over het algemeen wat breder onder de voet, waardoor ze beter 'drijven' op poedersneeuw en ook goed presteren met papsneeuw. De ski’s zijn geschikt voor een brede doelgroep. Er zijn modellen voor beginners, maar ook voor sportieve, geoefende skiërs.

Race ski’s

Zoals hierboven al beschreven, zijn race ski’s absoluut geen ski’s voor beginners. Dit type ski wordt ook wel reuzenslalomski genoemd en dat komt omdat ze zijn afgeleid van ski’s die gemaakt worden voor de World Cup. Race ski’s zijn extreem stabiel, ook op hoge snelheid, en ze hebben een perfecte kantengrip bij middellange tot lange bochten op harde pistes. Je hebt voor deze ski voldoende ervaring, kracht en techniek nodig.

Met hoge snelheid skiën op race ski's

Sport ski’s of allround ski’s

De naam doet misschien denken aan super sportief, maar ook dit zijn modellen voor een brede doelgroep. Vandaar ook wel allround ski’s genoemd. Sport ski’s zijn geschikt voor alle pistes, of die nu hard of wat zachter zijn. Ze zijn veelzijdig en maken net zo lief korte als lange bochten. Geoefende skiërs kunnen er fijn mee uit de voeten, aangezien er modellen zijn die wel wat kracht en techniek van de skiër vragen, maar er zijn ook toegankelijke modellen voor de minder geoefende wintersporter.

Freeride ski’s

Wie graag off-piste skiet, is blij met een paar freeride ski’s. Deze latten zijn meestal erg breed en speciaal gemaakt voor afdalingen in de diepe poedersneeuw. Er zijn modellen voor beginnende freeriders, maar ook voor pro’s die enorme snelheden behalen.

Freeriden op freeride ski's
Door de diepe sneeuw skiën gaat het gemakkelijkst op brede freeride ski's

Slalom ski’s

Slalom ski’s laten zich makkelijk draaien en hebben een zeer hoge horizontale stabiliteit. Slalom ski’s hebben een zeer goede kantengrip op harde pistes bij korte bochten, zelfs op hoge snelheid. Het is een ski voor ervaren en sportieve skiërs, maar er zijn ook modellen die wat minder stijf zijn en daardoor prima voor de gemiddelde wintersporter. De meest stijve varianten vragen om een goede sportieve skitechniek en voldoende kracht.

Toerski’s

Tot slot bestaan er ook toerski’s, speciaal ontwikkeld voor het toerskiën. Deze sport wint de laatste jaren flink aan populariteit, ook bij Nederlanders. Op toerski’s is een speciale binding gemonteerd waarmee je kunt skiën, maar waar je ook mee omhoog kunt lopen. Ze zijn zeer licht en te koop in verschillende breedtes. Hierdoor presteert het ene model beter bij een snelle klim en de ander tijdens de afdaling.

Welke ski past bij welk niveau?

In onderstaande tabel hebben we de verschillende soorten ski's op een rijtje gezet. De groene, oranje en rode bolletjes geven aan voor welk niveau ze geschikt zijn. Daarbij betekent rood niet geschikt, oranje semi geschikt en groen zeer geschikt. Let op: in het geval van off-piste skiën gaat het om een beginnende freerider. Deze persoon is veelal gevorderd/expert van niveau op de piste. Beginners die voor het eerst gaan skiën hebben off-piste niks te zoeken. Houd er rekening mee dat je binnen elk segment ook weer verschillen hebt. Zo zijn er slalom ski's voor experts, maar ook waar een gevorderde prima mee uit de voeten kan. Enige nuance is dus wel op z'n plaats.

Soorten ski's versus skiniveau: welke ski is geschikt voor wie

Specificaties van een ski

Nu we de verschillende soorten ski’s op een rijtje hebben gezet, is het tijd om te kijken naar de specificaties van de ski. Wanneer je jezelf afvraagt welke ski het beste bij jou past, dan is ook dit een belangrijk onderdeel. In welke doelgroep een ski valt, hangt af van de specificaties en eigenschappen van de ski’s. Door het begrijpen van deze eigenschappen, ben je beter in staat - samen met een goede verkoper - een ski aan te schaffen die aansluit op jouw wensen. Er zijn drie belangrijke specificaties die het gedrag van een ski bepalen, namelijk de breedte, lengte en stijfheid.

Ski's kopen specificaties van ski's

De breedte van een ski

Op de achterkant van de ski staat veelal de breedte van de ski uitgedrukt in drie cijfers bijvoorbeeld 127-88-109. Dit betekent dat het breedste punt aan de voorkant 127 mm breed is, dat de ski onder de voet 88 mm is en aan de achterkant 109 mm. Zijn deze cijfers belangrijk? Best wel, deze cijfers bepalen twee dingen: de radius en de gemiddelde breedte.

Wat houdt de radius van een ski in?

De radius is eigenlijk de draaicirkel van de ski en geeft aan hoelang het duurt voordat een ski zijn kortst mogelijke, volledig gesneden, bocht heeft gemaakt. Om een idee te geven hoe je deze cijfers moet plaatsen een paar voorbeelden:

  • Wedstrijd slalom ski’s, gemaakt voor het maken van snelle, korte bochten, hebben een radius van ongeveer 13 meter.
  • Ski’s voor reuzenslalom en Super G wedstrijden hebben een radius van ongeveer 25 tot 35 meter.
  • Afdalingski’s, gemaakt om zo snel mogelijk in een rechte lijn naar beneden te gaan, hebben een radius van wel 45 meter.
  • De ski’s die wij kopen voor gebruik op de pistes, hebben een radius die tussen de 13 en 25 meter ligt.
  • Ski’s die meer voor off-piste gebruikt worden hebben een grotere radius.

Gelukkig hoeven we zelf de radius niet te berekenen, deze staat gewoon op de ski vermeld.

Skiën op nieuwe ski's

Drijfvermogen voor verse sneeuw

Stel de breedte van een ski is 127-88-109 en je vergelijkt deze met een ski met de cijfers 114-74-102, dan zal het duidelijk zijn dat de laatstgenoemde ski, bij dezelfde lengte, minder oppervlakte heeft. Dit betekent dat de deze ski minder drijfvermogen heeft, sneller zal wegzakken en minder gemakkelijk draait in een diepe laag verse sneeuw.

Deel 1 welke ski moet ik kiezen samengevat

  • Een groot verschil in de breedte van de voor- en achterkant, ten opzichte van de breedte onder de voet, creëert een korte radius, waardoor je korte bochten kunt carven.
  • Een smalle ski wisselt sneller van kant naar kant dan een bredere ski. Een smallere ski voelt op de piste levendiger aan.
  • Een brede ski heeft een grotere oppervlakte op de sneeuw dan een smalle ski. Hierdoor blijft hij beter ‘drijven’ op een laag verse sneeuw, maar ook op slushy voorjaarssneeuw op de piste, en heeft daarom een groter draaigemak onder deze omstandigheden.
  • Een smalle ski heeft meer grip op harde ijzige pistes.

Lees ook deel 2 van de blogreeks: ‘welke ski moet ik kiezen’. Hierin licht ik de lengte en de stijfheid van de ski verder toe.

Winter Richard

Over Richard

Richard is waarschijnlijk een van de eerste Nederlanders die op een (zelfgemaakt) snowboard stond, lang geleden. Inmiddels geeft hij de voorkeur aan skiën en dan het liefst buiten de gebaande paden. Ook is hij een “materiaalfreak”.