Skip to navigation Skip to main content

Dik pak sneeuw in de Alpen

4408 - Dik pak sneeuw in de Alpen (1)

Vandaag is het fraai weer in de Alpen. Er zijn flinke perioden met zon en er staat weinig wind. De temperatuur is wel aan de zachte, vooral in de Italiaanse Alpen. De dooigrens ligt daar vanmiddag tussen 2000 en 2500m hoogte. Aan de noordflanken dooit het vanmiddag tot maximaal 2000m hoogte.

Sneeuw vanaf vanavond

Later vanavond en vannacht neemt de bewolking toe en gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen, met name in Zwitserland, de Beierse Alpen en het westen van Oostenrijk. De sneeuw valt tot ongeveer 1400m hoogte, daaronder natte sneeuw en regen. In de nanacht en morgen overdag gaat het ook in de Franse Alpen sneeuwen en in Aosta. De sneeuwvalgrens ligt dan rond 1800m hoogte. Tot morgenavond kan er een fraaie laag verse sneeuw vallen, op veel pistes zo’n 20 tot 40 cm. Alleen Zuid-Tirol, de Dolomieten, Karinthië en Steiermark houden het zo goed als droog.

Een prachtige dag in Livigno vandaag

40 tot 80 cm vers

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag blijft het sneeuwen. De sneeuw valt dan overal. Doordat de lucht kouder wordt, daalt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 900m hoogte, en later op zaterdag zelfs tot in het dal. Pas zondag in de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog. Al met al groeit het sneeuwdek tussen vandaag en zondag met 40 tot 80 cm. In de nacht naar maandag volgt waarschijnlijk nog meer sneeuw.

Ook in Chamonix schijnt de zon volop

Vertraging onderweg van en naar de Alpen op zaterdag

De weersverwachting is wel slecht nieuws voor iedereen die zaterdag moet rijden. Vooral het stukje in de bergen kan lastig zijn en flinke vertraging opleveren. De rest van de route tussen Nederland en de Alpen levert weinig winterse perikelen op, al kan het vooral in Duitsland in de nacht van vrijdag op zaterdag wel glad zijn door bevriezing en enkele winterse buien.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.