Skip to navigation Skip to main content

Hahnenkamm-rennen in Kitzbühel 2013

4392 - Hahnenkamm-rennen in Kitzbühel 2013 (1)

Het afgelopen weekend was het weer zover. In Kitzbühel, Oostenrijk, werden de Hahnenkamm wedstrijden gehouden. Verdeelt over drie dagen streden ‘s werelds beste skiërs om de hoogste plek op het podium. Zaterdagochtend ben ik vanuit Gerlos richting Kitzbühel gereisd om het Hahnenkamm festijn live mee te kunnen maken.

Hahnenkamm-rennen

De skiwedstrijden op de Hahnenkamm vinden sinds 1931 jaarlijks plaats. Er wordt geskied in de disciplines super-G, afdaling en slalom. Vanwege de wisselvallige weersomstandigheden in Januari boven op de berg wordt de afdaling vaak niet volledig geskied. Helaas betekent dit dat een van de meest spectaculaire sprongen in het wereldbeker circuit, de Mausefalle, niet geskied wordt. De deelnemers bereiken al snel na de start een hoge snelheid en vliegen 80 meter door de lucht. Na de landing wordt de piste smaller en komen de skiërs met een snelheid van bijna 130 km/h aan bij een scherpe bocht naar links. Dit weekend was het prachtig weer en konden we genieten van een volledige afdaling. De start vindt plaats op 1665 meter boven zeeniveau. 3312 meter later finishen de skiërs op 806 meter boven zeeniveau. De afdaling is gemiddeld 27% steil met een maximum van 85%. Ter vergelijking heeft de steilst geprepareerde piste van Oostenrijk een hellingshoek van 78%.

Marvin van Heek

Na Harald de Man, die in November 1998 26e werd tijdens de super-G van Aspen, mogen we, na zijn wereldbekerdebuut op 3 februari 2012 in Chamonix, ook deze afdaling weer genieten van een Nederlander aan de start. Van Heek is geboren in Frankrijk, Montpellier, op 22 November 1991, maar beschikt ook over een Nederlands paspoort. Vorig jaar besloot hij voor Nederland uit te komen. Van Heek behaalde met een tijd van 1:59.35 de 17e plaats tijdens de derde training en startte als 44e in de afdaling van Kitzbühel.

Plekje zoeken

Een collega van ons en tevens ex-worldcupskiër had ons geadviseerd om te gaan staan aan het einde van de laatste bocht. En dus begonnen we aan de klim naar boven. Door een trap in de sneeuw kwamen we de eerste meters makkelijk omhoog. Namate we hoger kwamen werd het steiler en kon je niet meer lopen zonder je vast te houden aan het hekje. Het was goed opletten want af en toe verloor iemand zijn grip en gleed enkele meters terug naar beneden. Tijdens de klim bleek dat we niet daar konden staan waar we gepland hadden dus besloten we door te lopen. Dertig minuten later kwamen we aan bij de op één na laatste bocht. Helaas had de klim naar boven er niet toe geleid dat we meer van de piste konden zien dus begonnen we aan onze weg terug naar beneden. Aan de rechterkant enkele meters boven de finish vonden we een perfecte plek waar we zicht hadden op een groot deel van de piste en een groot televisiescherm. Zo konden we de wedstrijd goed volgen en live de skiërs naar beneden zien komen. Het advies aan iedereen die volgend jaar gaat: blijf beneden in de buurt van de finish.

De wedstrijd

Wanneer de eerste skiër, vliegend door de lucht, het deel van de piste betreed wat wij kunnen zien (hausberg-kante) ontploft het publiek van enthousiasme en zien we voor het eerst hoe ontzettend hard de skiërs hier naar beneden komen. Wanneer de skiërs hun evenwicht lijken te verliezen houd je je hart vast in de hoop dat ze op beide benen blijven staan. Na 43 skiërs is dan eindelijk Marvin van Heek aan start. Onze Nederlandse vlag, en tevens de enige Nederlandse vlag, gaat de lucht in en we hopen op een mooie tijd. Niets blijkt minder waar te zijn als hij bij het ingaan van een smal stuk ten val komt en in de hekken beland. Enkele minuten later komt hij ongeschonden langs ons glijden. De Italiaanse skiër Dominique Paris wint de Hahnenkamm-rennen met een tijd van 1:57.56 voor de Canadees Erik Guay en de Oostenrijker Hannes Reichelt.

Feest

Het hele weekend is het groot feest in Kitzbühel. Overal in het dorp kun je eten en drinken en genieten van een gezellige Oostenrijkse feest sfeer met live muziek. Wij kregen een beetje het gevoel dat het Koninginnedag was maar dan in het rood en wit.

De 73e editie van de Hahnenkamm-rennen was voor ons een groot succes en een spectaculaire beleving. Volgend jaar staan wij weer bij de finish, ben jij er dan ook bij?

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop Snowstyle.nl >>

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.