Skip to navigation Skip to main content

Op naar Tirol!

4294 - Op naar Tirol! (1)

Voor wie de wintersport in Oostenrijk gaat doorbrengen bestaat de grote kans in Tirol uit te komen. Er worden circa 42 miljoen overnachtingen van toeristen geteld in dit kleine deelstaatje van Oostenrijk. Tirol is een vak apart. Niet alleen de mensen, de cultuur, de keuken maar ook gewoontes en gebruiken hebben een uiterst traditionele ondertoon. De onderverdeling in Noord- en Zuid Tirol leidt tot een mix van invloeden, kleurrijke verhoudingen en eigenwijze meningen. Officieel behoren Noord- en Oost Tirol tot Oostenrijk en zijn Zuid en West onderdeel van Italië.

Maar er is meer...

Maar dit is slechts één van de redenen voor toeristen om naar Tirol te komen. De nog intact gelaten natuur, zuivere berglucht, drinkwater uit de bergen en het grote scala aan wintersport mogelijkheden in bergmassieven met de beste aaneengesloten skigebieden, maakt dit gebied een paradijsje voor je welzijn en gezondheid. De indrukwekkende Alpen behoeven eigenlijk geen uitleg meer in dit verhaal. Tirol beschikt over vijf gletsjer; Stubaier, Pitztaler, Kaunertaler, Hintertuxer en Sölden. Dit zorgt ervoor dat de ski's en boards het gehele jaar gebruikt kunnen worden. Een grenzeloos wintersport mekka dus!

Mmmmmmm ook lekker!!

De traditionele keuken is voor velen geen onbekende. In Tiroler Gröstl, Germknödel en Käsespätzle hebben de meeste wintersporters al eens een vorkje gezet. Toch is het zeker de moeite waard eens verder te kijken in de Tiroolse menukaart welke geïnspireerd is door het leven in de bergen en daardoor uit veel kwalitatieve producten bestaat. Daarnaast is een goede “ondergrond“ een belangrijk uitgangspunt voor de “eter” die het nodige extra binnen moet krijgen door het bergleven.
Laat je voor een stevige, hartige en grote trek verleiden door: speck, semmel- of spinatknödel, nockerln, schweineschmalz, leberknödelsuppe, of leberkässemmel, bauernbratl, Tiroler palatschinken, schlutzer, schlipfkrapfen, of een milzschnittensuppe.
Voor de zoete trek zijn Buchteln, Süse maultaschen, Schlutzkrapfen, Topfenstrüdel en Schwetschkenknödel en schottnocken zeker het proberen waard.

Servus en nog meer…

Het onderling gesproken dialect is het vermelden waard. Wij als Nederlanders staan erom bekend multifunctioneel te zijn, wij passen ons eenvoudig aan aan de taal in het vakantieland. Zonder na te denken begroeten en bedanken wij de bakker, liftbediende en serveerster in het Duits. Wil je hier nog een extra dimensie aan geven, gooi er dan een écht Tirools tintje tegenaan. Bijvoorbeeld; das war ein bearigen aprés-ski, mei bua und mei madl möchten gerne ski Unterricht, Das war ein hetziger Tag heit. Mir fahren auffi jetzt, Hamma gut gemacht, Du bisch liab, Pfiati! …………….Succes verzekerd!

Benieuwd wat al deze woorden betekenen? Later deze week meer weetjes en een woordenlijst uit Tirol!

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.