Skip to navigation Skip to main content

Liveverslag: Goede sneeuwcondities in Ski Juwel

Om de drukte op zowel de weg als de piste voor te zijn, stapten we afgelopen woensdag al in de auto richting de Alpen. We maken een kleine ‘Roadtrip’ door Oostenrijk en Italië. Onze eerste bestemming is Wildschönau in Tirol. Het skigebied ligt net onder 2.000 meter, dus is allesbehalve sneeuwzeker in december. Toen we het vakantiehuis eind oktober boekten, hielden we er serieus rekening mee dat er misschien geen sneeuw zou liggen rond deze tijd van het jaar, maar niets is minder waar; het is hier volop winter!

Volop sneeuw

Voor we vertrokken was het al duidelijk dat de wandelschoenen thuis konden blijven, aangezien het de afgelopen weken eigenlijk overal in de Alpen flink gesneeuwd heeft. Zodra we bij Wörgl naar boven rijden wordt het steeds witter, de sneeuw glinstert en is volgens mij nog redelijk ‘vers’. Zodra we aankomen bij ons onderkomen voor de komende week wordt ons vermoeden bevestigd; “Ja, es hat heute noch geschneit, und gestern und vorgestern...”. Heerlijk, we hebben er zin in!

Ski Juwel

Donderdagochtend is de lucht helder en het vriest dat het kraakt. Wat een mazzel. Wildschönau telt een drietal skigebieden; Markbachjoch, de Schatzberg en een paar oefenliften bij Oberau. We rijden richting de Schatzbergbahn bij Auffach. Sinds deze winter zijn de skigebieden van Schatzberg en Alpbach met elkaar verbonden en we zijn benieuwd naar het skigebied dat luistert naar de naam: Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Zou het echt een juweeltje zijn? De inwoners van beide dalen zijn in ieder geval apetrots, door de verbinding behoren ze met 145 km pistes ineens tot de grootste skigebieden van Tirol.

Beginners hebben hier weinig te zoeken

De Schatzbergbahn is lang en eenmaal boven liggen er een aantal mooie rode pistes. Het wordt al snel duidelijk dat beginners hier niets te zoeken hebben. Bij het middenstation zijn een aantal oefenhellingen en een blauwe piste, verder kleurt het gebied vooral rood. De sneeuw is perfect en we genieten van de rust en ruimte op de pistes. Na een paar afdalingen houden we pauze bij de Gipfö Hit. Een super sfeervol en gezellig bergrestaurant met de bekende Tiroler specialiteiten op de kaart.

Niet in de vallijn

Dan is het tijd voor de nieuwste piste van het gebied, de nummer 13 (?). Het is een mooie afdaling, maar ligt net als veel andere pistes op de Schatzberg niet in de vallijn wat ik persoonlijk jammer vindt. De sneeuw is ook hier goed, zeker als je bedenkt dat het een zuidhelling is. Dan komen we bij het middenstation van de verbindingslift naar Inneralpbach. Er is geen dalafdaling dus we stappen hier in de hypermoderne, geruisloze cabine die bijna alleen maar uit ramen lijkt te bestaan. Binnen een mum van tijd staan we in Inneralpbach en nemen de gondel omhoog richting de Gmahkopf. Hier is het aanbod voor beginners wat groter (meer blauwe pistes). We kiezen voor de rode afdalingen en verbazen ons erover dat de sneeuwkwaliteit van de pistes hier – een dal verder – duidelijk minder is. Het is hier en daar behoorlijk ijzig en soms zie je de ondergrond, dat hebben we op de Schatzberg niet gehad.

Grijs en mistig

Vandaag – vrijdag – blijkt dat het al flink gesneeuwd heeft als we wakker worden. Zo mooi en helder als het gisteren was, zo grijs en mistig is het nu. Maar het mag de pret niet drukken; we kennen het gebied nu een beetje dus het slechte zicht nemen we graag voor lief als we kunnen genieten van verse poeder. Het is wederom erg rustig bij de liften en de pistes zijn niet geprepareerd. Het poedergevoel op de piste, prima! Hier en daar pakken we nog wat poederveldjes mee, heerlijk! Dan maken we weer de oversteek naar Alpbach, ook hier heeft het gesneeuwd, maar duidelijk minder dan aan de kant van Wildschönau. In de loop van de dag wordt de temperatuur hoger en de sneeuw op de lagere delen wat nat en zwaar. Al met al hebben we 2 heerlijke dagen achter de rug en zijn de sneeuwcondities prima. Nog een dag rust en dan zal ook de kerstvakantie hier losbarsten. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau kan zich geen betere start van het eerste seizoen wensen. De pistes liggen er prima bij!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.