Skip to navigation Skip to main content

Ski Experience: een ervaring rijker?

Wil je ski- en snowboardlessen volgen in een gezellig groepje? En vind je het zonde om dit tijdens je vakantie te doen? Dan moet je beslist een keer deelnemen aan de Ski Expercience (in Snowworld Landgraaf en Zoetermeer).

Live contact

Skileraar Sven deelt de ‘oortjes’ uit. Want behalve dat onze leraar-voor-één-dag (in het jargon van Ski Experience: coach) met zijn eigen ogen kan waarnemen wat we eventueel fout doen, heeft hij sinds dit seizoen op de piste live contact met iedere individuele skiër. Later volgt ook nog een video-analyse. Tot de pauze is het programma niet zo heel erg spannend. De klassikale oefeningen zijn vooral bedoeld om het niveau van de groep in te schatten. Daarvan krijg je overigens al een heel goede indruk tijdens het voorstelrondje. Daarin geven de deelnemers aan hoe lang ze al wintersporten en wat ze verwachten van deze dag. Bijna iedereen wil een individuele beoordeling van zijn of haar skikwaliteiten. En die blijken in de praktijk wel iets uiteen te lopen.

Basale vragen

Sven laat de deelnemers eerst antwoord geven op basale vragen als: welke ski belast je in de bocht en waarom eigenlijk? Waarom is druk naar voren geven zo belangrijk en wat is de rol van knie –en heupinzet in het bochtenwerk? Op dat moment bekruipt mij het gevoel dat ik misschien toch in een verkeerde groep terecht ben gekomen... Tja, uit een soort rare Calvinistische bescheidenheid hebben wij voor het op één na hoogste niveau gekozen. Maar ja: bij het hoogste niveau stond dat je skileraar moest zijn. En dat zijn we nou eenmaal niet.

De video-analyse

Bij de video-opnamen kiest Sven voor de makkelijke piste. Een terechte keuze, want je moet je bochten natuurlijk ook correct kunnen draaien bij lage snelheden. Niet mijn sterkste kant, de bochtjes voelen super-houterig aan. Misschien ook omdat je de ogen van de groep op je gericht voelt...? Maar bij de video-analyse ziet het er eigenlijk toch allemaal best goed uit. Beide ski’s goed belast in de bocht. En inderdaad: het dalbeen hoeft niet helemaal te worden gestrekt. Mooi aandachtspuntje.

Oefeningen

Na de lunch pakt Sven het anders aan: hij gaat halverwege de piste staan en wij moeten vervolgens één voor één oefeningen doen, zowel met stokken als zonder. De bedoeling is vooral dat je gedwongen wordt meer druk naar voren te geven (voor veel mensen een probleem), door je heupen te zakken en je bovenlichaam naar het dal gericht te houden. Het niveauverschil in de groep is nu goed zichtbaar, vooral een vloeiende kantenwissel is niet voor iedereen weggelegd. De oortjes voldoen overigens niet helemaal aan de verwachtingen: de stem van Sven is niet altijd goed te verstaan. En omdat je ook de aanwijzingen van de anderen kunt horen, vraag je je af of het commentaar nu wel of niet voor jou bedoeld is.

Synchroonskiën

Het laatste onderdeel is het vaste slotakkoord van Ski Expercience: synchroonskiën met de hele groep. Ook dit wordt op video opgenomen. Natuurlijk is het eerst een flinke puinbak en let iedereen meer op zichzelf dan op z’n voorganger. Bovendien schiet er af en toe een verdwaalde snowboarder of skiër door de groep waardoor het ritme ernstig wordt verstoord. Maar toch... op een bepaald moment hebben we de juiste ‘schwung’ te pakken. Tenslotte nog een groepsfoto en dan naar binnen voor de afsluiting. De organisatoren laten het synchroonskiën zien op een groot scherm. Onze groep steekt er duidelijk bovenuit (vinden we zelf...)

Zicht op de groep

Jeff Dadema van Ski Expercience vertelt me dat Landgraaf – naast Zoetermeer - dit jaar voor het eerst als locatie is gekozen. Het voordeel van Zoetermeer is dat de piste veel minder lang is. Daardoor raken de coaches hun zicht op de groepen minder snel kwijt. Kwestie van wennen waarschijnlijk. Wat overblijft is toch een positief gevoel dat extra gevoed wordt door het enthousiasme van de organisatoren en de coaches. Natuurlijk, je bent toch een aardig bedrag kwijt en je moet er naar toe rijden. Maar je steekt er altijd iets van op en je hebt een hoop plezier. Ook niet onbelangrijk: je kunt tijdens de lessen de nieuwste ski’s van Atomic testen.

Kosten: € 119, inclusief lunch en toegang tot de piste. Leden van de Nederlandse Skivereniging krijgen 10% korting).

Volgende Ski Experiences:

  • vrijdag 25 januari (Landgraaf)
  • vrijdag 8 februari (Zoetermeer)
  • zaterdag 9 maart (Zoetermeer)

Meer informatie over Ski Experience >>

Foto's: Ski Experience
Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.