Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winters, maar wel op hoogte

4185 - Alpenweer: winters, maar wel op hoogte (1)

Afgelopen weekeinde is er flink wat neerslag gevallen in de Alpen. In de dalen was het regen wat de klok sloeg, op hoogte viel een flink pak sneeuw. Voor de webcams hoog in de bergen leverde dit weer mooie plaatjes op. In de dalen smelt de sneeuw in rap tempo weg vanwege de hoge temperaturen. Op de gletsjers is het deze week fantastisch skiën aangezien de zon zich veelvuldig gaat laten zien. De rest van de week zal dit weerbeeld aanhouden. Van winterweer met verse sneeuwval is voorlopig even geen sprake meer.

Opklaringen winnen terrein

Als er al wat sneeuw lag, dan dooide dat weg tot op minimaal 1500m en vaak dooide het zelfs tot op 2000m. Maar de toppen tekenden wel steeds witter. Vandaag valt er in delen van Oostenrijk misschien nog wat lichte neerslag, maar pas ruim boven de 1500m uit zich dat in sneeuw. De meeste neerslag heeft het Alpengebied echter verlaten en in het westen schijnt de zon al volop. Opklaringen winnen terrein, maar in de Dolomieten en in delen van Oostenrijk gaat het niet zo snel.

Verandering van weertype

Dinsdag wordt het uiteindelijk overal droog en steeds vaker schijnt de zon. De rest van de week is het weerbeeld mooi, de temperatuur loopt daarbij steeds verder op. Van winterweer is dus even geen sprake, maar het seizoen is ook nog ver weg. De dooigrens gaat omhoog, in het westen van de Alpen misschien wel tot 3000m, in Oostenrijk tot ongeveer 2200m.

Grote verschillen tussen dal en berg

Op Snowplaza houden we je sinds kort weer regelmatig op de hoogte van het weer in de Alpen. In november zal dit 3x per week zijn en vanaf december 6x per week. Net als vorig jaar wisselen de geschreven weerberichten en videoweerberichten elkaar af.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.