28 oktober 2012 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

Sella Ronda

Er zijn vele mooie skitochten in de Alpen. De Weisse Runde in Lech, het ‘rondje’ Portes du Soleil of de tocht van Val Thorens naar Courchevel. Het zijn stuk voor stuk pareltjes voor de echte kilometervreter. Maar de tocht die er voor mij - zeker qua berglandschap – uitspringt is de Sella Ronda in de Dolomieten. 40 km lang rondom een geweldig rotsmassief skiën: bellissima, zoals de Italianen zeggen!

4 dalen, 3 talen

De Sella Ronda is een tocht waarbij je rondom het Sellamassief en in 4 verschillende dalen skiet: Val Gardena (Val Gardena in het Duits), Livinallongo, Alta Badia en Val di Fassa-Carezza. De talen verschillen per dal, onderweg hoor je Duits, Italiaans en Ladinisch. Je kunt vanuit elk dal starten en de tocht in twee richtingen afleggen. De bewegwijzering is uitstekend; je kunt kiezen uit de groene of de oranje route. De oranje route gaat met de klok mee en de groene route tegen de klok in. In totaal zit je ongeveer 2 uur in de lift gedurende de hele tocht.

Het gas erop

Een jaar of 5 geleden heb ik de tocht voor het eerst geskied. We waren één dag in de Dolomieten en uiteraard moest deze klassieker geskied worden. Op internet had ik gelezen dat je flink door moest skiën als je de tocht in één dag wilde afleggen. We gooiden vol het gas erop met als gevolg dat we om 13.30 uur weer terug waren op het punt waar we ’s ochtends gestart waren. Hmm jammer ,we hadden het veel rustiger aan kunnen doen en meer kunnen genieten van de mooie omgeving!

Val Gardena

Hier moet je eigenlijk gewoon de tijd nemen om te genieten van de omgeving

Veel berghutten en heerlijk eten

De afgelopen jaren zijn diverse liften vervangen, waardoor de tijd dat je in de lift zit aanzienlijk verkort is. Afgelopen maart waren we in Val Gardena en dit maal hadden we ons voorgenomen het iets rustiger aan te doen. Tussendoor een paar andere pistes pakken én natuurlijk uitgebreid en lekker eten in één van de vele hutten. Alleen al het eten is een reden om dit gebied een keer te bezoeken.

Glijden en genieten

Dit keer vertrokken we vanuit Selva/Wolkenstein, het kleinste dorpje van Val Gardena met de beste ligging t.o.v. de Sella Ronda. We kozen voor de oranje route. Het eerste deel richting Corvara is vrij eenvoudig en lekker lang. Je kunt hier heerlijk glijden en genieten van de mooie omgeving. Bij Corvara is het leuk even de lift te nemen richting ‘Vallon’, behalve het uitzicht is ook de piste zeker de moeite waard voor gevorderde skiërs. De oranje route gaat via de Marmolada gletsjer waar de sneeuw – door de grote hoogte – super was. Hier een extra lift nemen is dus zeker een aanrader.

Sella Ronda

Rustig richting Corvara glijden

Brede autobanen

Tussen Col Rodela en Piz Seteur in Val di Fassa-Carezza liggen heerlijk brede pistes waar je super kunt carven. Het is verstandig even de tijd in de gaten te houden als je een extra piste wilt nemen. Zorg ervoor dat je uiterlijk om 15.30 uur de laatste lift hebt die je weer terugbrengt naar het dal van vertrek. Zo kun je een duur taxiritje voorkomen.

Goed te doen

De Sella Ronda is over het algemeen niet moeilijk en kent geen hele steile stukken. Hierdoor is de tocht goed te skiën voor de gemiddelde wintersporter die van een rode piste afkomt. De echte sportievelingen kunnen de ronde zelfs 2x maken als ze vroeg starten!

Rifugio Emilio Comici

Er zijn veel berghutten waar je heerlijk Italiaans kunt eten

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen