Skip to navigation Skip to main content

Geslaagde lawinedag in Wijk aan Zee

Gisteren organiseerde het Snow Safety Center voor de vijfde keer het ‘Pieperfest’. Ruim 130 wintersporters kwamen uit alle delen van het land om op het strand te oefenen met lawinepiepers en lezingen bij te wonen. Daarnaast waren importeurs en wintersportspecialisten aanwezig met het nieuwste materiaal op het gebied van lawine veiligheid zoals piepers en rugzakken met airbags. Ook Snowplaza haalde de pieper van zolder en reisde zondagochtend vroeg af richting Wijk aan Zee.

Snow Safety Center

Het Snow Safety Center is een non-profit organisatie met als doel het verspreiden en verdiepen van kennis over veiligheid buiten de geprepareerde pistes. Dit doen zij door het organiseren van bijeenkomsten en cursussen. Eén van de activiteiten van de organisatie is het jaarlijkse Pieperfest aan het begin van het seizoen. Niet alleen ervaren freeriders kwamen massaal op deze dag af, ook waren er mensen die nog nooit een lawinepieper in de hand hadden gehouden. Ik sprak zelfs iemand die helemaal niet van off-piste skiën houdt: “Ik vind het interessant om te weten hoe een pieper werkt, maar ik blijf eigenlijk altijd op de piste” en wintersporters die niet op ski’s of snowboard de poeder in gaan, maar op sneeuwschoenen. Dat er veel behoefte is aan lawinekennis bleek wel uit het feit dat de dag na aankondiging zeer snel vol geboekt was.

Piepers zoeken in het zand

In de ochtend gingen we samen met de instucteurs op het strand aan de slag met de pieper. Hoe test je de pieper voor je een toer gaat maken? Hoe begin je met zoeken? Waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk bij het slachtoffer komt en kunt gaan graven? Op het strand en in de duinen waren meerdere piepers verstopt waarmee geoefend kon worden. En hoewel de situatie – lekker relaxed op het strand in het zonnetje – natuurlijk niet te vergelijken is met een lawine in de Alpen is deze dag een goede eerste voorbereiding voor het wintersportseizoen. Bij ervaren freeriders werd de boel weer even “op scherp” gezet en beginners kregen de eerste basis van het zoeken met een lawinepieper snel onder de knie.

Op zoek naar 'slachoffers' op het strand.

Ook in de duinen lagen piepers ingegraven.

De bergredding komt altijd te laat

Menno Boermans – bergredder in Zermatt – gaf een lezing waarbij de boodschap helder was: lawine is geen “fest”, maar horror. De enige kans op overleving nadat je bedolven bent onder de sneeuw zijn je vrienden waarmee je op stap bent. Lig je langer dan 18 minuten onder de sneeuw, dan neemt de kans op overleving razendsnel af. De bergredding komt dus eigenlijk altijd te laat. Zorg er dus voor dat zowel jij als je vrienden beschikken over lawinekennis en ga nooit op stap zonder minimaal je pieper, schep en sonde. Daarnaast besteedde hij aandacht aan EHBO voor lawineslachtoffers. ’s Middags gaf Menno nog een workshop op het strand waar we met de groep een lawineslachtoffer hebben uitgraven en gereanimeerd.
Snowplaza sprak uitgebreid met Menno Boermans. Je kunt het inteview lezen in het 2e nummer van Snowplaza Magazine voor iPad. Download hier alvast de 1e editie >>

De boodschap van Menno Boermans was duidelijk.

Een 'lawineslachtoffer' wordt uitgegraven en gereanimeerd.

Even je airbag trekken

Tussen de lezingen door konden de bezoekers de nieuwste piepers proberen bij de diverse importeurs of de airbag van hun rugzak testen. Tijdens de lunch en een drankje werd er natuurlijk vooral veel gepraat over skiën, boarden, poeder en winterplannen. Al met al was het een goed georganiseerde, gezellige en leerzame dag!

Lees meer over het Snow Safety Center >>

Klik hier voor meer informatie over een cursus EHBO in de bergen >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.