Skip to navigation Skip to main content

SneeuwFit de zomer/herfst door

4093 - SneeuwFit de zomer/herfst door (1)

In de herfstmaanden wordt er door veel Nederlanders alweer gesnakt naar de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. Van de week wintersport wordt dan ook verwacht dat deze perfect is: genoeg en goede sneeuw, zon en mooie afdalingen. Maar een ander zeer belangrijke factor van de wintersport is dat je conditie lichamelijk in orde moet zijn. Want je wilt natuurlijk geen blessures oplopen. Je kunt zelf oefeningen doen die er voor zorgen dat je fit op wintersport gaat, maar je kunt ook een cursus SneeuwFit volgen, een initiatief van de Nederlandse Ski Vereniging.

Waarom SneeuwFit?

Waarom is het belangrijk om conditioneel fit te zijn voor de wintersport? Heel simpel eigenlijk, de kans op blessures is kleiner. Tijdens het wintersporten gebruik je spieren die je normaal gesproken weinig gebruikt. Het is belangrijk om je algemene conditie op peil te brengen en juist die spieren te trainen die je tijdens de wintersport gebruikt. Een ander minder bekende invloed is het effect dat de hoger gelegen berggebieden hebben op je conditie. Denk hier voornamelijk aan skigebieden tussen de 1.500 en 3.000 meter hoogte. De lucht bevat, hoe hoger je komt, minder zuurstof. Dus met dezelfde ademteug neemt je lichaam minder zuurstof op. Wat weer effect heeft op je spieren, die sneller moe worden. Als jouw conditie goed op orde is pas je je sneller en beter aan aan deze ijle lucht, waardoor je gemakkelijker en meer ontspannen kunt afdalen. Fit op wintersport zal je vakantie ten goede komen. Je kunt nu voor, tijdens en na je wintersport genieten.

Cursus SneeuwFit

Bij een cursus SneeuwFit train je juist die spieren die je tijdens de wintersport zal gebruiken. Tijdens deze oefeningen boots je de bewegingen na van het skiën, snowboarden of langlaufen. SneeuwFit is een initiatief van de Nederlandse Ski Vereniging, een club van actieve, dynamische mensen met een gezamenlijke passie voor wintersport. Door middel van een SneeuwFit cursus zal je goed voorbereid op wintersport gaan. Je hebt de mogelijkheid om het hele jaar door te beginnen en er zijn cursussen voor elk niveau. Of je nu jong, oud, gevorderd of beginner bent, een weekje op vakantie gaat of het hele winterseizoen in de bergen bent, er is altijd een cursus die past bij jouw kunnen. Het wordt aangeraden om minimaal zes weken voor vertrek te beginnen met een cursus. De trainingen worden gegeven door professionals die zijn opgeleid door de Nederlandse Ski Vereniging. Zij zullen er dus voor zorgen dat jij precies weet welke oefeningen bij jou passen. De cursus wordt in heel Nederland aangeboden. Klik hier om een SneeuwFit vereniging bij jou in de buurt te zoeken en informeer daar naar de trainingsmogelijkheden.

De oefeningen

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om thuis oefeningen te doen. Maar belangrijk hierbij is dat dit wel consequent moet gebeuren.

Een tip, hoe makkelijk sommige mensen er ook over denken: doe een warming-up voor het skiën, snowboarden of langlaufen. Aangezien je warme kleding draagt, zal je lichaam ook wel warm zijn. Niet dus, je spieren zijn koud en dus erg kwetsbaar. Het hoeft echt geen uitgebreide warming-up te zijn maar warm je zelf op door een paar minuten op de plaats te dribbelen, draai je armen en heupen en spring een keer op en neer. Als je nog wil rekken en strekken dan moet je dit na de warming-up doen omdat je spieren eerst warm moeten zijn hiervoor.

Voor WinterFitness zit je tussen september en Pasen bijvoorbeeld goed bij Wintersportvereniging 'De Keiski' in de regio Eemland. . Zowel om in de winter te werken aan het behouden of verbeteren van de conditie, als ook als voorbereiding op de wintersport. Klik hier voor meer informatie over 'De Keiski' >>

Ga jij altijd goed voorbereid op wintersport?

Winter Female Author 2

Over Roosmarijn

Roosmarijn is opgegroeid met wintersport. De ultieme wintersport bestaat voor haar uit verse sneeuw, op z’n tijd de zon, après-ski en veel eten. Je vindt Roosmarijn zowel op als naast de piste en het liefst is zij in Oostenrijk op pad.