29 april 2012 door Thijs in 'Stellingen''

Evenredig met het stijgen van de temperaturen daalt mijn gemoedstoestand. De zon schijnt op volle toeren en dat betekent het einde van de door mij zo geliefde sneeuw. Ik neem nog een laatste blik op de webcams en mompel stilletjes iets van “tot volgend jaar”. Het definitieve einde van de winter is nabij. Mijn ski’s zijn zorgvuldig gewaxt en liggen alweer klaar voor het nieuwe seizoen. Wat ga ik de komende maanden doen? Ik houd niet van het strand en wil al helemaal niet naar een camping in Zuid-Frankrijk, ik wil gewoon skiën! Lag er het hele jaar maar sneeuw…

Zomer en winter

Het door mij hierboven geschetste beeld is op mij niet van toepassing. In de zomer mag ik graag Alpenreuzen beklimmen per racefiets en vind ik de bergen minstens zo mooi als in de winter. Ik kan mij echter voorstellen dat er mensen zijn die het liefst het hele jaar door op de ski’s staan. Mensen die bij de aanblik van de vakantiegidsen op de keukentafel al beginnen te bibberen en het liefst het zomerseizoen zouden willen overslaan. Helaas, in de Alpen lijkt de winter zich eindelijk over te geven. Op 1500 meter geeft de thermometer een graad of 25 aan en het dooit zelfs tot rond de 3500m. Na dit weekend zijn vrijwel alle skigebieden gesloten.

Gletsjerskiën in de zomer

Maar er is natuurlijk altijd een ontsnappingsmogelijkheid! Wie het skipak boven de zwembroek verkiest en liever op skischoenen dan op teenslippers loopt, gaat gewoon gletsjerskiën in de zomer! Er zijn namelijk gletsjers in Europa, bijvoorbeeld die van Kaprun, Zermatt en Tignes, waar je het hele jaar kunt skiën. Houd er wel rekening mee dat de gletsjers vaak alleen ’s morgens open zijn.
Toen ik afgelopen zomer op vakantie was in Les Deux Alpes stond ik toch wel even raar te kijken. Terwijl ik met blote benen en een stokbrood onder mijn arm de toerist uit hing, werd ik voorbijgelopen door hordes wintersporters. Toch gek om mensen te zien lopen met snowboards en ski’s terwijl de temperatuur ver boven de 20 graden lag.

Wintersporten buiten Europa

Terwijl in Europa het winterseizoen intreed, begint op het zuidelijk halfrond juist de winter! Ontvlucht de zomer en ga bijvoorbeeld skiën in de bergen van Nieuw-Zeeland of Chili. Ze schijnen er poedersneeuw van de hoogste kwaliteit te hebben. Nadeel? Er kleeft natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan. Maar de mogelijkheden zijn er dus wel om tijdens de zomer ook gewoon te skiën!

En jij? Sta je het liefst het hele jaar op de ski’s of kies je voor een wat meer traditionele zomervakantie?

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.