Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnige start van 2014

4043 - Alpenweer: zonnige start van 2014 (1)

Het weer in het Alpengebied eindigt en begint het jaar zonnig. Vandaag is het schitterend weer met weinig wind en volop zon, maar ook de eerste dag van 2014 levert prima omstandigheden op. Uiteraard kan het zo niet blijven. Donderdag gaat het sneeuwen en ook zaterdag is er later op de dag kans op sneeuw. Hou die dag goed in de gaten! Na het supermooie weer vandaag, is het ook morgen prima in het hele Alpengebied. Er trekken wat wolkenvelden over, maar er zijn vooral flinke perioden met zon. Op 1500m hoogte is het 's middags 3 tot 6 graden. Boven de 1800m blijft het overal vriezen.

Donderdag en zaterdag sneeuw

In de nacht naar donderdag begint het in de Franse Alpen, het noordwesten van Italië en in delen van Zwitserland te sneeuwen. In de ochtend kan het af en toe stevig sneeuwen. Tegelijkertijd trekt de sneeuw oostwaarts naar de Duitse Alpen, Oostenrijk en het Italiaanse Zuid-Tirol. In de westelijke Alpen wordt het 's middags weer droog. De sneeuwvalgrens schommelt tussen 1600 en 1800 m. 's Avonds wordt het overal droog. Op de meeste plaatsen is dan 4 tot 10 cm sneeuw gevallen, maar Karinthië krijgt vrijwel niets. Vrijdag blijft het zo goed als droog. De zon schijnt, maar vooral aan de noordflanken van de Alpen staat ook veel wind. Niet helemaal perfect dus.

Op tijd gaan rijden

Zaterdag begint het in de loop van de dag in de Italiaanse Alpen en de zuidelijke Franse Alpen weer te sneeuwen vanaf circa 1200m hoogte. De sneeuwval wordt 's middags zwaarder en breidt zich iets verder over de Franse Alpen uit. In de nacht naar zondag kan er af en toe sprake zijn van zware sneeuwval, bovendien gaat het dan ook in heel Zwitserland, Vorarlberg en Tirol sneeuwen. Zondag overdag trekt het sneeuwgebied oostwaarts weg. Op sommige plaatsen kan er rond de 50 cm sneeuw vallen. Ga je dit weekend naar huis, vertrek dan dus zaterdagochtend al. Ga je dit weekend naar de Franse of Italiaanse Alpen toe, zorg dan dat je zo vroeg mogelijk op zaterdag aankomt.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.