Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: de lente breekt aan

Iedereen die vandaag in de Alpen is, zal blij zijn opgestaan, maar misschien ook met een zorg. De dag begint in het hele Alpengebied namelijk stralend zonnig. En die zon begint inmiddels ook al behoorlijk wat kracht te krijgen. Wat doet de zonneschijn met de sneeuw? Blijft de kwaliteit nog in orde of gaat het een waterballet worden om weer in het dorp te komen. Dat is de belangrijkste vraag voor de komende week.

Oplopende temperatuur

In vergelijking met gisteren begint het kwik al te stijgen. Flink te stijgen zelfs in enkele regio's. Vooral in de zuidelijke Alpen is het vandaag al een graad of acht warmer dan gisteren. De dooigrens begint daardoor te stijgen tot rond 2500m en de pistes onder de 2000m krijgen steeds slechtere sneeuw. Aan de noordzijde van de Alpen blijft het minder zacht. Een zwakke storing zorgt bovendien in de namiddag en avond voor enkele wolkenvelden. In de Beierse Alpen en aan de noordflanken in Zwitserland en Oostenrijk is het vanmiddag op 2000m -3 graden.

Les Deux Alpes: volop zon en goede sneeuw.

Lichte sneeuw

Komende nacht en morgen overdag kan er in Oostenrijk, het Zwitserse Berner Oberland en de Duitse Alpen lichte sneeuw vallen. De sneeuwvalgrens ligt tussen 1200 en 1500m, de echt lage pistes krijgen dus natte sneeuw of motregen. In Italië, Zuid-Zwitserland en de Franse Alpen blijft het droog, schijnt de zon (soms gehinderd door wolkenvelden) en wordt het opnieuw warm. In Aosta is het op 2000m +5 graden. Maandag trekt het sneeuwgebied via Oostenrijk langzaam naar het oosten. In Oostenrijk blijft het in Salzburgerland en Oberösterreich nog bijna de hele dag sneeuwen. In totaal valt er 5 tot 15cm sneeuw.

Lente

In de Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en Aosta is het dan al warm. Op 1500m wordt het 10 tot 15 graden en tot rond 2500m dooit het 's middags. Dinsdag breidt de zachte lucht zich verder over de Alpen uit. Woensdag en donderdag is in het hele Alpengebied sprake van deze temperaturen. Daarbij schijnt de zon flink en staat er weinig wind. Geen verkeerd weer dus, alleen jammer dat de sneeuw er zo onder leidt. In de skigebieden die tot boven de 3000m gaan, is het echter volop genieten van heerlijk voorjaarsweer en goede sneeuw.

Zell am See: ook hier veel zon en genoeg sneeuw.

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent een vrij hoge betrouwbaarheid wat betreft de temperatuur. De storing die sneeuw brengt, kent enige onzekerheid in de hoeveelheid en hoe lang het blijft sneeuwen.

Duitse Alpen: Morgen lichte sneeuw

Vandaag:
Perfecte omstandigheden. Zonnig en temperatuur op 1500m rond het vriespunt.
Morgen:
Veel bewolking en af en toe sneeuw, onder de 1200m natte sneeuw en motregen. Tot middernacht ongeveer 5 tot 10 cm sneeuwval.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag bewolkt en nog af en toe sneeuw, hooguit een paar centimeter. Vanaf dinsdag steeds meer zon en warmer. Woensdag op 1500m +5 graden. Donderdag en vrijdag oplopend naar 10 graden. Wintersportomstandigheden verslechteren flink.

Franse Alpen: Bruin worden

Vandaag:
Zonnig en temperatuur op 2000m rond het vriespunt. Heerlijke dag.
Morgen:
Flinke perioden met zon, maar richting de Zwitserse grens vaker wolkenvelden. Droog. Temperatuur op 2000m oplopend naar +3 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Volop zon, weinig wind en oplopende temperatuur. Woensdag, donderdag en vrijdag op 2000m +5 tot +10 graden. Vooral op de lage pistes, onder de 1500m, slechte sneeuwkwaliteit.

Italiaanse Alpen: Lente weer

Vandaag:
Zonnig en temperatuur op 2000m rond het vriespunt. Heerlijke dag.
Morgen:
Enkele wolkenvelden, maar zeker in Aosta ook geregeld zon. Vrijwel overal droog. Temperatuur op 2000m oplopend naar +3 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Volop zon, weinig wind en oplopende temperatuur. Woensdag, donderdag en vrijdag op 2000m +5 tot +10 graden. Vooral op de lage pistes slechte sneeuwkwaliteit.

Oostenrijk: Zondag en maandag sneeuw

Vandaag:
Heerlijk weer om de piste op te gaan. Zonnig en temperatuur op 2000m enkele graden onder nul.
Morgen:
Meer bewolking en af en toe sneeuw, onder de 1200m natte sneeuw en motregen. Tot middernacht ongeveer 5 tot 10 cm sneeuwval. In Karinthië en het zuiden van Tirol minder sneeuw en soms zon.
Maandag t/m Vrijdag:
Steeds meer zon, weinig wind en oplopende temperatuur. Woensdag, donderdag en vrijdag op 2000m +2 tot +7 graden, het koudst in Salzburgerland. Vooral op de lage pistes slechte sneeuwkwaliteit.

Zwitserland: Oplopende temperatuur

Vandaag:
Perfect skiweer. Zonnig en temperatuur op 2000m enkele graden onder nul, in Zuid-Zwitserland rond het vriespunt.
Morgen:
Meer bewolking en vooral in Berner Oberland af en toe sneeuw, onder de 1200m natte sneeuw en motregen. Tot middernacht ongeveer 5 cm sneeuwval. In Wallis en Tessin geregeld zon en temperatuur op 2000m rond +3 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Steeds meer zon, weinig wind en oplopende temperatuur. Woensdag, donderdag en vrijdag op 2000m +5 tot +10 graden. Vooral op de lage pistes slechte sneeuwkwaliteit.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.