22 februari 2019 door Michiel in '' | 0 Reactie(s)

De komende periode zal zeer zonnig verlopen in het Alpengebied. Vrijdag valt er weliswaar vooral in Oostenrijk nog wat sneeuw, maar elders is het lenteachtige weer al een periode goed merkbaar. Ook dit weekend en tot diep in volgende week houdt het stabiele lenteachtige weer aan. Later in de week krijgen storingen vanaf de Atlantische Oceaan meer invloed, waardoor de wisselvalligheid wel eens toe kan nemen. Het is dan wel flink zonnig de komende dagen, maar ook de temperatuur gaat nog wat meer in de lift. Vooral in de Franse, Zwitserse en Noord-Italiaanse Alpen wordt het de komende periode ronduit zacht.

Oostenrijk wat sneeuw

Een bel met lucht afkomstig uit Arctische regio's zakt naar Zuidoost-Europa af langs een hogedrukgebied dat zich boven Zuid-Scandinavië ophoudt. Aan de voorzijde van deze koude lucht is een koufront aanwezig dat vandaag over Oostenrijk geleidelijk westwaarts trekt. In de bovenlucht is het boven West-Europa juist ontzettend stabiel, waardoor het koufront dit weekend steeds meer en meer in betekenis afneemt. In Oostenrijk valt dankzij dit koufront nog wat sneeuw. Vooral in de Steiermark en in het Salzburgerland sneeuwt het vrijdag enige tijd, ook in Noordtirol blijft het niet droog. Door de koude lucht valt de sneeuw tot in de dalen. Plaatselijk kan zo'n 40 centimeter verse sneeuw vallen tot en met vrijdagavond!

Droge periode met veel zon

Vanaf vrijdagavond wordt het overal in het Alpengebied droog als het hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië langzaam positie begint in te nemen boven Oost-Europa. De deur voor koude lucht vanuit het noorden gaat daarmee dicht. Hogerop in de atmosfeer vormt een enorm bolwerk van warme lucht en hogedruk boven West-Europa ervoor dat actieve storingen ver op de Atlantische Oceaan blijven. Alleen velden sluierbewolking, de overblijfselen van oude storingen, trekken vanaf zaterdag over het Alpengebied. Na het weekend zien we het hogedrukgebied langzaam richting de Benelux vertrekken, om vervolgens via Noord-Duitsland weer terug te bewegen naar Zuidoost-Europa later in de week. Tot en met donderdag blijft het dus zonnig en droog in de Alpen.

Droge periode met veel zon

Na het weekend prachtig skiweer, alleen zeer zacht in de dalen...

Lucht afkomstig uit Noord-Afrika is de afgelopen dagen via West-Europa naar Zuid-Scandinavië gestroomd. Om het hogedrukgebied heen, trekt die ontzettend zachte lucht weer zuidwaarts naar het Alpengebied. Onderweg is die lucht wel iets kouder geworden, maar alsnog wordt het vooral in Frankrijk, Zwitserland en Tirol de komende dagen ronduit zacht. In Salzburg en in het Steiermark blijft de lucht wat kouder. In het westelijk Alpengebied stijgt de vorstgrens tot ruim boven 2000 meter vanaf zaterdag, zondag en maandag wordt het in de rest van de Alpen flink zacht. Skiën op de lagere pistes zal in de loop van de dag dus steeds moeizamer gaan, je zal dus vooral hoger gelegen pistes op moeten zoeken. Aangezien het ook flink zonnig wordt en de zon ook steeds sterker begint te worden, is zonnebrandcrème geen overbodige luxe in de bagage!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen