Skip to navigation Skip to main content

De ergernis top tien

Iedere wintersporter raakt wel eens geïrriteerd door mede-pistegebruikers, vooral wanneer het druk is. Dat hoeven niet alleen vreemden te zijn. Ook je eigen skimaatjes kunnen het wel eens te bont maken. Hier is de ergernis toptien - in willekeurige volgorde.

1. De héle piste

Mensen die tergend langzaam gebruik maken van de héle piste. Terwijl jij net met een lekker tempo komt aanscheuren, maakt mijnheer X of mevrouw Y net een bocht jouw kant uit. Omdat de volgende handeling van X of Y onvoorspelbaar is, moet je vol in remmen. Trouwens: als je van boven komt ben je verantwoordelijk, dat dan weer wél.

2. We gaan weer!

Je bent de slechtste van de groep, je hangt altijd achteraan. Net wanneer je puffend en zwetend je wachtende maatjes halverwege de piste bereikt, roept de onbetwiste leider: we gaan weer!

Even rustig het skikaartje bekijken bij de uitstap van de lift.

3. Paadjes

Paadjes... je houdt ervan of je hebt er een bloedhekel aan. Maar het wordt pas echt moeilijk wanneer iemand precies op het midden van het pad stilstaat. Op die manier kun je zomaar met je skipunten in een sneeuwwand eindigen, want de afgrond is geen aantrekkelijke optie.

4. Kletsen

Je komt de sleeplift uit, gooit het anker weg en moet dan vervolgens snel allerlei uitwijkmanoeuvres maken omdat complete families met elkaar staan te kletsen. En dat net op de plek waar iedereen langs moet.

Rustig en breeduit zitten...

5. Liggen

Sorry snowboarders, maar dat groepsgewijs liggen op strategische pisteposities schiet skiërs wel eens in het verkeerde keelgat.

6. Lege skirekken

Je gaat een gezellig terras tegemoet, maar je moet eerst met een driedubbele hinkstapsprong over alle ski's, stokken en boards die over de gehele breedte van het toegangspad liggen gedrapeerd. En dat terwijl de rekken aan de zijkant nagenoeg leeg zijn.

7. De nekhijgers

De nekhijgers, wie kent ze niet? Jouw tempo is echt wel OK, maar opeens hoor je toch het geluid van schrapende ski's of boards achter je. Vanuit je ooghoek zie je bovendien allerlei druk bewegende schaduwen. Daardoor ga je meer letten op de mensen achter je dan op je eigen skikwaliteiten. Met alle gevolgen vandien.

8. Opzij, opzij, opzij

Vooral aan het eind van de middag verschijnen de kamikazepiloten op de piste. Dat kan twee redenen hebben: ze moeten met gevaar voor eigen leven (en dat van de andere pistegebruikers) de laatste verbindingslift halen. Of ze krijgen last van het laatste-lift-syndroom ('Als we in schuss naar beneden gaan, kunnen we 'm nog een keertje doen').

Pas op voor voordringers.

9. Voordringers

De notoire voordringers, vooral bij een taps toelopende rij. Let op: ze kijken je nooit aan en doen net alsof hun neus bloedt. Oogcontact betekent namelijk dat je kunt worden aangesproken op je gedrag.

10. Zoeffff

Je gaat keurig stilstaan aan de zijkant van de piste, maar dan vindt iemand het tóch nog nodig om achter je langs te skiën. Het liefst zo hard mogelijk.

Wie kan er nog meer ergernissen bedenken?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.