Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: weersomslag in de Alpen

Het zeer zachte weer gaat verdwijnen. Vandaag wordt de laatste dag met volop zon en hoge temperaturen. In de namiddag en avond neemt de bewolking al in enkele regio’s toe waarna vanaf morgen koudere lucht over de Alpen stroomt. Dat is goed nieuws want de pistes kunnen dan weer tot in het dal in een goede conditie gebracht worden. Tel daarbij op dat zondag en/of maandag er verse sneeuw valt, en er ontstaat een perfect wintersportplaatje.

Vandaag nog warm

Vandaag is van dat perfecte wintersportweer nog weinig te herkennen. Ja, boven de 3000m, daar is het perfect. Volop zon, weinig wind, goede sneeuw en temperaturen iets onder nul.
Maar op lagere hoogtes zorgen de hoge temperaturen ervoor dat de sneeuw in de loop van de dag papperig wordt of zelfs flink smelt. Vanmiddag is het op 1500m hoogte 10 tot 15 graden, in Zuid-Tirol mogelijk nog iets warmer.

Val d’Isère: genoeg sneeuw en mooi weer

Kou onderweg

Vanavond, misschien vanmiddag al, begint de bewolking toe te nemen. Aan de zuidzijde van de Alpen kan een bui vallen. Komende nacht neemt de bewolking verder toe, met name in de Italiaanse Alpen, het zuiden van Zwitserland en een groot deel van Oostenrijk en de Beierse Alpen. Uit de wolken valt lichte sneeuw, onder de 1500m tot 1800m overgaand in regen. De hoeveelheden zijn klein.

Verse sneeuw

De temperatuur daalt zondag al enkele graden. Echt kouder wordt het maandag. Op 1500m is het dan 0 tot +5 graden en vanaf 1800m hoogte blijft het overal vriezen. De koudere lucht komt tegelijk met een dik pak bewolking en sneeuw. De sneeuw bereikt het westen van Zwitserland en de Franse Alpen zondagavond. Maandag trekt het sneeuwgebied naar het oosten van Oostenrijk en Italië. Overal valt zo’n 5 tot 15cm sneeuw. Samen met de koudere lucht en de hulp van sneeuwkanonnen worden de pistes snel weer prima.
Dinsdag valt er nog wat lichte sneeuw. Woensdag schijnt geregeld de zon. Boven de 1800m blijft het overal vriezen. Donderdag en vrijdag gaat het misschien weer sneeuwen. Daarbij loopt de temperatuur mogelijk iets op.

Sestriere:schitterend weer maar wel dooi

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent een LAGE betrouwbaarheid. Kouder wordt het zeker, maar de koers van de sneeuwgebieden is zeer onzeker. Het weerbeeld (wolken, sneeuw of zon) kan dus vanaf maandag behoorlijk anders uitpakken.

Duitse Alpen: Vandaag nog zonnig

Vandaag:
Zonnig en zacht. Temperatuur op 1500m rond 10 graden.
Morgen:
Nog steeds veel zon, maar met 4 tot 7 graden wel iets minder zacht. Later op de dag meer wolken.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag bewolkt en geleidelijk perioden met sneeuw. Sneeuwvalgrens dalend naar 700m. Naar verwachting 5 tot 10cm verse sneeuw. In de middag droger. Dinsdag nog wat lichte sneeuw, woensdag droog en zon. Prima temperaturen. Donderdag en vrijdag mogelijk weer sneeuw.

Franse Alpen: Zondagavond sneeuw

Vandaag:
Zonnig en zacht. Temperatuur op 2000m rond 10 graden.
Morgen:
Eerst veel zon en zacht. Tegen de avond meer bewolking, gevolgd door sneeuwval. Sneeuwvalgrens dalend van 1700m naar 600m.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag van tijd tot tijd sneeuw, maar ook af en toe zon. Meeste zon in de zuidelijke Alpen. Totaal 5 tot 15cm, lokaal iets meer. Dinsdag nog af en toe sneeuw. Rest van de week overwegend droog en zonnige perioden. Temperatuur op 2000m eerst 0 tot -5 graden, later in de week oplopend naar 0 tot +5 graden.

Italiaanse Alpen: Sneeuw onderweg

Vandaag:
Zonnig en zacht. Temperatuur op 2000m tussen 10 en 15 graden. Later op de dag mogelijk een bui.
Morgen:
In Aosta veel zon en droog. Elders in de Italiaanse Alpen wolkenvelden en soms wat lichte sneeuw, onder de 2000m overgaand in regen.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag van tijd tot tijd sneeuw. In de ochtend in de Dolomieten ook af en toe zon, in de middag in Aosta. Totaal in Aosta 5 tot 20cm, in Zuid-Tirol en de Dolomieten 10 tot 30cm verse sneeuw. Dinsdag nog af en toe sneeuw. Rest van de week droog en zonnige perioden. Temperatuur op 2000m eerst 0 tot -5 graden, later in de week oplopend naar 0 tot +5 graden.

Oostenrijk: Vooral maandag sneeuw

Vandaag:
Zonnig en zacht. Temperatuur op 1500m rond 10 graden. Later op de dag vooral in Tirol meer wolken en mogelijk een bui.
Morgen:
Geregeld zon, maar ook enkele wolkenvelden. Vooral in het zuiden soms wat lichte sneeuw en onder de 1900m regen.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag bewolkt en geleidelijk perioden met sneeuw. Sneeuwvalgrens tegen de avond dalend naar 700m. In totaal 5 tot 20cm verse sneeuw, lokaal nog iets meer. Dinsdag nog wat lichte sneeuw, woensdag droog en zon. Prima temperaturen. Donderdag en vrijdag mogelijk aan de noordflanken weer sneeuw.

Zwitserland: Verse sneeuw nadert

Vandaag:
Zonnig en zacht. Temperatuur op 2000m rond 10 graden, in Wallis en Tessin zelfs rond 15 graden.
Morgen:
Eerst veel zon en zacht. Tegen de avond meer bewolking, vanuit het westen gevolgd door sneeuwval. Sneeuwvalgrens dalend van 1700m naar 600m.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag van tijd tot tijd sneeuw, maar ook af en toe zon. Gemiddeld 5 tot 15cm verse sneeuw, lokaal iets meer. Dinsdag nog af en toe sneeuw. Rest van de week overwegend droog en zonnige perioden. Temperatuur op 2000m eerst 0 tot -5 graden, later in de week iets oplopend.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.