Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zachte lucht

2133 - Alpenweer: Zachte lucht (1)

Zachte lucht bepaalt het weerbeeld in de Alpen. De temperatuur loopt in de loop van de dag flink op waardoor de dooigrens in sommige skigebieden zelfs stijgt naar 2500 tot bijna 3000m. Vooral in de Franse Alpen, Aosta en het zuiden van Zwitserland is de temperatuur vandaag, morgen en zaterdag hoog. Elders is het zacht, maar toch iets minder zacht dan in deze drie gebieden.


Val Thorens: heerlijke omstandigheden.

Sneeuwkwaliteit minder

De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de sneeuw in de loop van de dag minder wordt. De sneeuw wordt zacht op de hoge pistes en zelfs papperig of nat op de lage pistes. De temperatuur ligt op 2000m tot en met zaterdag tussen de 5 en 10 graden. Richting de Duitse Alpen en Oostenrijk is het 2 tot 7 graden.

Arosa: wolkenvelden, maar wel droog.

Wolken en zon

Het zachte weer gaat samen met een afwisseling van wolkenvelden en zon. De meeste wolken trekken steeds langs de noordflanken van de Alpen. Aan de Italiaanse zijde en in Frankrijk schijnt de zon het meest. Uit de wolken kan later vandaag in de Duitse Alpen en Oostenrijk wat lichte regen en boven de 1500m lichte sneeuw vallen.

Natte sneeuw en regen

Morgen is het eerst op de meeste plaatsen droog. Later op de dag bereikt een nieuw gebied met lichte sneeuw de Duitse Alpen, Salzburgerland, Ober-Österreich en delen van Tirol. In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag gaat het in deze regio’s harder sneeuwen en breidt lichte sneeuwval zich uit naar heel Tirol, Vorarlberg en Berner Oberland. Onder de 1500 tot 2000m gaat de neerslag over in natte sneeuw en regen. In Salzburgerland lijkt de meeste sneeuw te vallen, zo’n 20 tot 40cm. In Italië, het westen en zuiden van Zwitserland en in Frankrijk blijft het vrijwel overal droog. Ook in Karinthië valt weinig sneeuw.

Naderende lente

Zondag trekt het sneeuwgebied naar het oosten weg. Maandag is het eerst vrijwel overal droog. Later op de dag, misschien pas in de avond, nadert nieuwe neerslag de Duitse Alpen en het noorden van Oostenrijk. Woensdag is het dan weer vrijwel overal droog. Met 10 tot 15 graden op 1500m en dooi tot bijna 3000m begint de naderende lente toch steeds vaker voelbaar te worden in de bergen.

Betrouwbaarheid:

Tot en met maandag is er grote zekerheid in de weersverwachting. Daarna neemt de onzekerheid toe.

Duitse Alpen: Sneeuw en regen

Vandaag:
Geleidelijk meer bewolking, later vanmiddag en vanavond gevolgd door wat sneeuwval. Onder de 1500m overgaand natte sneeuw en regen.
Morgen:
Wolkenvelden maar groot deel van de dag droog. Temperatuur op 1500m rond +5 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
In de nacht naar zaterdag sneeuwval, onder de 1700m overgaand in natte sneeuw en regen. Zaterdag overdag aanhoudend regen en sneeuw. In de middag en avond zwaardere neerslag, sneeuwvalgrens dalend naar 1500m. In de nacht naar zondag nog tijdelijk sneeuwval tot iets onder de 1000m, daarna overwegend droog. In totaal 10 tot 20cm sneeuw. Maandag wolkenvelden en kans op een winterse bui. Dinsdag perioden met regen, boven de 2000m sneeuw. Woensdag droog en zacht.

Franse Alpen: Voorjaarsweer

Vandaag:
Volop zon, maar ook sluierwolken. Temperatuur op 2000m +5 tot +10 graden.
Morgen:
Fraai weer met geregeld zon en weinig wind. Temperatuur op 2000m oplopend naar 10 graden, soms nog iets meer. Prima skiweer, maar in de middag worden de lage pistes papperig.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag tot en met woensdag flinke perioden met zon, soms wat meer wolken. Nagenoeg droog en meestal weinig wind. Eerder voorjaar dan winter. Temperatuur zondag en maandag even tussen 5 en 10 graden. Op de andere dagen rond 10 graden en hoger op 2000m.

Italiaanse Alpen: veel zon

Vandaag:
Volop zon, maar ook sluierwolken. Temperatuur op 2000m +5 tot +10 graden.
Morgen:
Fraai weer met geregeld zon en weinig wind. Temperatuur op 2000m oplopend naar 10 graden, soms nog iets meer. Prima skiweer, maar in de middag worden de lage pistes papperig.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag in Zuid-Tirol en de Dolomieten wat meer wolken, maar waarschijnlijk droog. Aosta houdt zon. Op de andere dagen flinke perioden met zon, nagenoeg droog en meestal weinig wind. Eerder voorjaar dan winter. Temperatuur zondag en maandag even tussen 5 en 10 graden. Op de andere dagen rond 10 graden en hoger op 2000m.

Oostenrijk: Noorden sneeuw (of regen)

Vandaag:
Geleidelijk meer bewolking, later vanmiddag en vanavond in met name Salzburgerland en Ober-Österreich gevolgd door wat sneeuwval. Onder de 1500m overgaand natte sneeuw en regen.
Morgen:
Wolkenvelden, ook perioden met zon en een groot deel van de dag droog. Temperatuur op 2000m rond 0 tot +5 graden.
Zaterdag t/m Woensdag:
In de nacht naar zaterdag sneeuwval, onder de 2000m overgaand in natte sneeuw en regen. Zaterdag overdag aanhoudend regen en sneeuw. In de middag en avond zwaardere neerslag, sneeuwvalgrens dalend naar 1500m. Meeste neerslag in Salzburgerland, boven de 2000m 20 tot 40 cm sneeuw. In de nacht naar zondag nog tijdelijk sneeuwval tot rond 1000m, daarna overwegend droog. Maandag wolkenvelden en kans op een winterse bui. Dinsdag perioden met regen, boven de 2000m sneeuw. Woensdag droog en zacht.

Zwitserland: Hoge temperaturen

Vandaag:
Geregeld zon, maar ook enkele wolkenvelden. Meeste zon in het zuiden van Zwitserland. Temperatuur op 2000m 0 tot 5 graden. Vanavond misschien een lokaal vlokje sneeuw.
Morgen:
Zonnige perioden en droog. Temperatuur op 2000m oplopend naar 5 tot 10 graden. Prima skiweer, maar in de middag worden de lage pistes slechter.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag wolkenvelden en vooral in Berner Oberland wat lichte sneeuwval, onder 2000m natte sneeuw of regen. In de nacht naar zondag geleidelijk droog. Zondag overdag wolkenvelden, maar ook van tijd tot tijd zon. Tijdelijk iets kouder. Maandag, dinsdag en woensdag perioden met zon en amper of geen neerslag. Weinig wind en temperatuur oplopend naar 10 tot 15 graden op 1500m hoogte. Dooigrens klimt tot rond 2500m.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.