Skip to navigation Skip to main content

De paradox van Kaprun: knus & uitgestrekt

2122 - De paradox van Kaprun: knus & uitgestrekt (1)

Een knus, authentiek Oostenrijks dorp én het gemak van een gigantisch skigebied. Dat zijn dé ingrediënten voor een geweldige wintersportvakantie. Kaprun heeft dit alles en meer, want in het wintersportgebied van Zell am See – Kaprun kan op de Kitzsteinhorn gletsjer zelfs in de zomer geskied en gesnowboard worden. Ideaal voor degenen die er echt geen genoeg van kunnen krijgen.

Kaprun is knus en gezellig.

Gemütlichkeit ten top

Kaprun dankt zijn naam aan een nabijgelegen stuwmeer en is het bewijs van een gewilde bestemming die toch haar authentieke charme heeft weten te behouden. Alles is aanwezig in het dorp; van supermarkten, konditoreien, winkeltjes, bars en kroegen tot zwembaden en complete wellness centra. Ondanks al deze voorzieningen, die je van een grote wintersportplaats als het aangrenzende Zell am See zou verwachten, is het dorp niet uit zijn voegen gebarsten. Kaprun is en blijft klein en typisch Oostenrijks met schattige houten chalets, schnaps, kaiserschmarrn (Oostenrijkse pannenkoeken) en met een beetje geluk kom je nog locals in lederhosen en Heidi-jurken tegen.

Het overzichtelijke skigebied Maiskogel ligt direct bij het dorp.

Twee skigebieden, één skipas

Bij Kaprun zijn maar liefst twee skigebieden gelegen. Ze horen bij elkaar en je kunt er met één en dezelfde skipas skiën, maar ze zijn wel van elkaar gescheiden. We hebben het kleine skigebied de Maiskogel met 20 kilometer pistes dat ideaal is voor kinderen en beginnende skiërs. Je loopt zo naar de Maiskogel liften toe vanuit je hotel of appartement in Kaprun. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 1.675 meter. Het skigebied heeft een skischool, 14 kilometer blauwe, 5 kilometer rode en 1 kilometer zwarte piste.

De Schmittenhöhe in Zell am See

Het grotere wintersportgebied van Zell am See, de Schmittenhöhe, telt 77 kilometer piste en is ongeveer 10 minuten rijden vanaf Kaprun. Met je pas kun je gratis gebruikmaken van de skibussen die af en aan rijden. Het skigebied biedt een gevarieerd aanbod pistes. Je vindt er 25 kilometer blauwe piste, 27 kilometer rode en 25 kilometer zwarte piste. We kunnen dus wel stellen dat wintersporters van alle niveaus hier terecht kunnen. In het gebied is ook een funpark met diverse halfpipes, rails en schansen te vinden voor de stuntpiloten.

Op de Kitzsteinhorn kun je 365 dagen per jaar skiën.

Skiën boven de 3.000 meter grens

In Kaprun ligt de Kitzsteinhorn gletsjer met een hoogte van 3.203 meter. De Gletsjer is te bereiken met moderne gondels en er ligt hier het hele jaar door sneeuw. Voor de echte fanatiekelingen biedt dit gebied dus ook uitkomst om in de zomer te skiën. Stel je eens voor: ’s ochtends sta je op de piste en ’s middags duik je in het bergmeer van Kaprun. De ideale vakantie!

7 dagen per week après-ski

In Kaprun kun je prima terecht voor après-ski. Het dorp telt verschillende bars en cafés waar het behoorlijk ‘los’ kan gaan. Populaire kroegen in Kaprun zijn Kitsch en Bitter en de Baum Bar. Wil je even rustig beginnen? Dan ga je naar de Sport-bar bij het Kristall Hotel. In het Orgler Hotel is eenmaal per week live muziek. Is dit nog niet genoeg om jouw après-ski hart sneller te laten kloppen? Dan ga je naar het naburige Zell-am-See.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.