7 februari 2012 door Kees in 'Opmerkelijk''

Samen met mijn Australische maatje Peter doe ik in een kleine drie uur en 47 minuten de Sella Ronda in Zuid Tirol (Italië). Ik op mijn gloednieuwe ski’s vol elektronica en Peter gewoon thuis in Sydney, op een rolband voor een enorme videowall.

Volledig overdekt skiën

Het is 23 januari 2030. Ook dit jaar zijn de sneeuwcondities weer minder goed dan vorige jaren. Sinds een jaar of tien valt er nog maar nauwelijks sneeuw in de steeds warmer wordende winter. Gelukkig hebben ze daar in dit Italiaanse gebied iets op gevonden: de belangrijkste Sella-pistes zijn nu volledig overdekt. Toch heb je in het overdekte stuk tussen Corvara en Arabba absoluut niet het idee dat je in een hal skiet. Dat komt omdat er alleen maar –overigens onbreekbaar- glas is gebruikt, dat tegenwoordig zonder naden kan worden geproduceerd. De onzichtbare vernislaag aan de buitenzijde houdt de zonnewarmte buiten, zodat het binnen altijd nét onder nul is. Bovendien wordt de zonnenstraling door sensoren omgezet in energie die weer nodig is voor het maken van de kunstsneeuw binnen. Een klimaatneutraal systeem dus, dat binnenkort ook zal worden gebruikt op de Flevospits, de Nederlandse Berg waarop we sinds 2020 in eigen land kunnen skiën. Overdekking betekent kortweg dat we straks ook in Nederland 365 dagen per jaar volwaardige afdalingen kunnen maken!

Nu of nooit: de zwarte piste

Maar nu eerst Italië. Het in mijn zonnenbril ingebouwde display geeft aan dat mijn conditie het toelaat om de onoverdekte, zwarte Vallon-piste te gaan doen. Het is eigenlijk nu of nooit: de display meldt dat de zuurstofopname vandaag optimaal is en dat geldt ook voor de doorbloeding van mijn beenspieren. OK, racen maar. Eerst door de onzichtbare sluis naar buiten, dan met de supergondel (100 km per uur) in 15 seconden naar 2500 meter. Peter laat via een online verbinding in mijn geimplanteerde oortelefoontje weten dat-ie Down Under meedoet. Hij staat bovenaan de piste al te wachten. Virtueel dan. De techniek in mijn bril is nu zo slim geworden dat ik Peter tijdens de afdaling zie skiën als ik naar rechts kijk. Verdorie: zijn tempo ligt hoger, zie ik op de snelheidsmeter! Even een tandje bij zetten. Ik laat me zeker niet voorbijskiën door een of andere woestijnbewoner uit het Zuidelijk Halfrond. Peter doet in Sydney z’n best mij bij te houden. Sensoren in zijn videowall reageren exact op z’n bewegingen zodat hij 100% met me mee kan skiën. Ook Peter heeft een ‘slimme’ bril op. Als hij naar beneden kijkt, wordt de sneeuw van de piste op zijn rolband geprojecteerd. En kijkt hij naar links..., dan ziet hij mij skiën.

Elektronische ski

Terug op het Sella Ronda-parcours valt me op dat de elektronische ski het leven op de piste wel heel gemakkelijk maakt. Veel mensen skiën op dezelfde manier. Dat komt omdat de moderne ski’s fouten van beginners automatisch corrigeren. Ik heb dat systeem uitgeschakeld omdat ik mijn eigen bochtenwerk en tempo wil bepalen. Eenmaal in Arabba aangekomen, duik ik een terras op. Ik haal mijn handcomputertje tevoorschijn en check mijn gemiddelde snelheden op de verschillende pistes. De snelheden worden door elektronica in mijn ski’s online doorgegeven. Dankzij mijn bril zit ook Peter op het terras. OK, niet live. Maar ik kan gewoon met hem communiceren alsof-ie naast me zit. Het enige verschil is dat ik een Italiaans biertje drink en hij een Forster Lager.

We spreken af dat we volgende week beiden virtueel gaan skiën. Op de flanken van Mount Cook in Nieuw Zeeland! De week erna gaan we Argentinië proberen.

Ook een idee hoe wintersport er over twintig jaar uit ziet? Reageer dan hier onder.

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen