Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw en zeer koud

2087 - Alpenweer: sneeuw en zeer koud (1)

Voor dooi hoeven we voorlopig niet te vrezen in de Alpen. Net als in Nederland begint de koude lucht ook bezit te nemen van de Alpen. De westelijke Alpen moeten het langst op de kou wachten. Daar is het eerst nog enige tijd bewolkt en zijn er perioden met sneeuw. Het is serieuze sneeuwval met slecht zicht op de pistes, dus allerminst ideale omstandigheden. Met een beetje pech verdwijnt de sneeuwval in de Franse Alpen pas woensdag.

Meeste sneeuw in het westen

Vandaag valt er sneeuw in een groot deel van de Alpen. Vaak is het lichte sneeuwval, maar in Zwitserland, Aosta en de Franse Alpen sneeuwt het geregeld ook harder. Op sommige plaatsen levert dat toch nog 20cm aan verse sneeuw op. Onder de 700 tot 1000m gaat de sneeuw geleidelijk over in regen.

Ook in Saas-Fee is de lucht grijs en sneeuwt het

Plaatselijk 20 centimeter

In Oostenrijk, de Dolomieten en Beieren valt hooguit een paar centimeter of blijft het zelfs helemaal droog. Op 2000m is het in deze regio’s -6 graden.
Morgen begint het vooral in Karinthië kouder te worden. Op 2000m wordt het daar -10 tot -15 graden. Elders ligt de temperatuur tussen -5 en -10 graden. De wind is gelukkig vrij rustig.
Sneeuw valt er voornamelijk nog in het zuiden van Zwitserland, noordwesten van Italië en in de Franse Alpen. Wederom is plaatselijk 20cm sneeuw mogelijk. Elders schijnt de zon en is het een koude maar verder perfecte dag om de piste op te gaan.

Kans op -20

Maandag valt er in de westelijke Alpen hooguit wat lichte sneeuw. Elders blijft het droog en rustig. In de nacht naar dinsdag nadert een nieuwe sneeuwzone Frankrijk en Zwitserland. De sneeuw trekt daarna zuidwaarts weg, dus Duitsland, Oostenrijk en de Dolomieten houden het droog. Op 2000m hoogte is het overal -10 graden of kouder met de laagste waarden in Karinthië. Woensdag breidt de kou zich verder over de Alpen uit. Donderdag kan het op 2000m zelfs -20 tot -25 graden zijn. Brrr.

In Ischgl is het zicht nog vrij redelijk ondanks de grijze lucht

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent een hoge betrouwbaarheid. Alleen de sneeuwhoeveelheden zijn onzeker.

Duitse Alpen: Lichte sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en af en toe sneeuw, geen grote hoeveelheden. Temperatuur op 1500m -5 graden.
Morgen:
Wolkenvelden en geleidelijk droog. Rustig weer, perfect om de piste op te gaan.
Maandag t/m Vrijdag:
Flinke perioden met zon en zo goed als droog. Temperatuur gaat geleidelijk fors naar beneden. Op 1500m maandag en dinsdag nog -6 graden, woensdag -11 en donderdag -17 graden. Vrijdag denkt het model aan -22 graden!

Franse Alpen: Geregeld sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm verse sneeuw. Onder de 1000m overgaand in regen.
Morgen:
Opnieuw perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm. Temperatuur op 2000m -6 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag enige tijd droog en wat zon. Tegen de avond weer wolken en sneeuwval. Ook dinsdag perioden met sneeuw. Vanaf woensdag flink kouder. Donderdag op 2000m al -20 graden, vrijdag zelfs -25 graden.

Italiaanse Alpen: Aosta sneeuw

Vandaag:
In Aosta en omgeving bewolkt en perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm verse sneeuw. Onder de 1000m overgaand in regen. Richting de Dolomieten droog en vaker zon.
Morgen:
Opnieuw perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm. Dolomieten en Zuid-Tirol droog en geregeld zon. Temperatuur op 2000m in Aosta -6 graden, Dolomieten -10 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag enige tijd droog en wat zon. Dinsdag in Aosta perioden met sneeuw. Vanaf woensdag kouder. Donderdag op 2000m -15 tot -20 graden, vrijdag nog lager.

Oostenrijk: Flink kouder

Vandaag:
Wolkenvelden en in Vorarlberg en Tirol af en toe lichte sneeuw. Elders meestal droog. Temperatuur op 2000m -6 graden.
Morgen:
Wolkenvelden en geleidelijk droog. Rustig weer, perfect om de piste op te gaan.
Maandag t/m Vrijdag:
Flinke perioden met zon en zo goed als droog. Temperatuur gaat geleidelijk fors naar beneden. Op 2000m maandag en dinsdag nog -5 tot -10 graden, woensdag -15 en donderdag -20 tot -25 graden. Vrijdag mogelijk nog kouder.

Zwitserland: Eerst sneeuw, later kouder

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm verse sneeuw. Onder de 1000m overgaand in regen.
Morgen:
In het zuiden nog wat sneeuw, 5 tot 10 cm. Elders meest droog en soms wat zon. Temperatuur op 2000m -6 graden.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag enige tijd droog en wat zon. Tegen de avond weer wolken en sneeuwval. Ook dinsdag perioden met sneeuw. Vanaf woensdag flink kouder. Donderdag op 2000m -20 tot -25 graden, vrijdag zelfs -20 tot -30 graden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.