Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: koude lucht in aantocht

2085 - Alpenweer: koude lucht in aantocht (1)

Het gaat kouder worden in de Alpen. Vanuit het oosten probeert Siberische winterlucht het Alpenmassief te veroveren. Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot want vanuit het westen doet zachte lucht een verwoede poging de kou tegen te houden. Op de grens van de twee luchtsoorten is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. Dat zal vooral in de westelijke Alpen zijn.

Mooie wintersportdag

Vandaag is van de genoemde strijd overigens nog weinig te merken. Het wordt een perfecte wintersportdag met volop zon en weinig wind. Er is wel een behoorlijk temperatuur verschil. In de Franse Alpen is het op 2000m ongeveer 0 graden vanmiddag. In Tirol geeft de thermometer -7 graden aan. Geniet ervan, het is heerlijk op de pistes!

Mayrhofen: wow, schitterende omstandigheden vanochtend

Vrijdag en zaterdag sneeuw

Komende nacht neemt in Zwitserland en Frankrijk de bewolking toe. Er kan al een enkel vlokje dwarrelen, veel is het niet. Vrijdag overdag gaat het wel vaker sneeuwen, met name in de Franse en Zwitserse Alpen. Vorarlberg, Tirol en de Beierse Alpen krijgen pas in de middag en avond met lichte sneeuwval te maken. Onder de 1000m gaat de sneeuw over in regen. In totaal valt er zo’n 5 tot 15cm verse sneeuw. De oostelijke helft van Oostenrijk en de Italiaanse Alpen houden het zo goed als droog.
Zaterdag blijft het in de Franse en Zwitserse Alpen sneeuwen. Ook in Aosta valt sneeuw van betekenis. De sneeuwvalgrens ligt tussen 700 en 1100m. Er kan zo’n 10 tot 20cm sneeuw bijkomen.

De autorit zaterdag

De autorit van en naar Nederland kent weinig problemen. Een groot deel van de route is het droog waarbij het ’s middags een graad of 4 is. Enig probleem is mogelijk de sneeuwval in het dorp, en dan vooral dus in de westelijke Alpen. Afgesloten dorpen zullen niet ontstaan. In Oostenrijk en de Dolomieten blijft het vrijwel overal droog.

Courchevel: ook hier perfecte omstandigheden

Volgende week

De grens tussen koude en zachte lucht blijft boven de westelijke Alpen liggen. Het is daardoor vaak bewolkt met af en toe (lichte) sneeuw. In de oostelijke Alpen valt weinig of geen sneeuw en kan het soms flink koud zijn.

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent behoorlijke onzekerheid. Tot en met zaterdag is de ontwikkeling vrij zeker, al blijft de vraag tot hoever de sneeuw over de Alpen uitbreidt en hoeveel er uiteindelijk valt. Na zaterdag is het onzeker waar de grens tussen zachte en koude lucht komt te liggen, en dus ook het totale weerbeeld.

Duitse Alpen: Weinig verse sneeuw

Vandaag:
Fraai weer. Flinke perioden met zon en een vrij rustige wind. Temperatuur op 1500m +2 graden.
Morgen:
Toenemende bewolking en in de loop van de middag en avond wat lichte sneeuwval.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag geleidelijk droog maar nog wel wolkenvelden. Ook de overige dagen afwisselend wolkenvelden en zon. Op een enkele dag een sneeuwbui, maar vaak droog. Temperatuur op 1500m dalend naar -7 graden.

Franse Alpen: Van tijd tot tijd sneeuw

Vandaag:
Flink wat zon en droog. Temperatuur op 2000m rond het vriespunt.
Morgen:
Meer bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. In totaal 5 tot 15cm. Onder de 1000m overgaand in regen.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en de dagen daarna vaak bewolkt en af en toe lichte sneeuw. Opnieuw 5 tot 15cm verse sneeuw. Temperatuur op 2000m dalend naar -5 tot -10 graden.

Italiaanse Alpen: Dolomieten meeste zon

Vandaag:
Zonnig en weinig wind. Temperatuur op 2000m +2 tot -3 graden.
Morgen:
Eerst zon. Geleidelijk toenemende bewolking en in de loop van de middag en avond in Aosta wat lichte sneeuwval. In de Dolomieten zo goed als droog.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en de dagen daarna vooral in Aosta af en toe sneeuw. Richting de Dolomieten vaak droog en zon. Temperatuur op 2000m dalend naar -5 tot -10 graden.

Oostenrijk: Flink kouder

Vandaag:
Zonnig en weinig wind. Temperatuur op 2000m 0 tot -5 graden.
Morgen:
Eerst zon. Geleidelijk toenemende bewolking en in de loop van de middag en avond in Tirol en Vorarlberg wat lichte sneeuwval.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag geleidelijk droog maar nog wel wolkenvelden. Ook de overige dagen afwisselend wolkenvelden en zon. Op een enkele dag een sneeuwbui, maar vaak droog. Temperatuur op 2000m dalend naar -10 tot -15 graden.

Zwitserland: Wolken en lichte sneeuw

Vandaag:
Volop zon en droog. Temperatuur op 2000m rond het vriespunt. Vanavond een eerste sneeuwbui.
Morgen:
Meer bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. In totaal 5 tot 15cm. Onder de 1000m overgaand in regen.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag en de dagen daarna vaak bewolkt en af en toe lichte sneeuw. Opnieuw 5 tot 15cm verse sneeuw. Temperatuur op 2000m dalend naar -5 tot -10 graden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.