Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Droge woensdag en donderdag

2080 - Alpenweer: Droge woensdag en donderdag (1)

Vandaag is nog een dag met een flinke sneeuwval in delen van het Alpengebied. Het sneeuwt tot in het laagland in het noorden van Zwitserland, de Beierse Alpen en het westen van Oostenrijk. In de Franse Alpen blijft het zo goed als droog. Verder gaat overal de temperatuur geleidelijk omlaag.



Er ligt al zoveel sneeuw in Oostenrijk (dit is een beeld uit Baad, Kleinwalsertal) en vandaag valt er nog zeker 20 - 40 cm bij…

Sneeuwval neemt af; aardige woensdag op stapel

Een storing trekt vandaag vanuit het noorden over de Alpen en zorgt voor gestage sneeuwval met name in het noorden van Zwitserland en de westelijke helft van Oostenrijk. Het sneeuwt daarbij tot in het laagland. De laag verse sneeuw komt uit op 5 tot 20 cm in Zwitserland en 20 tot 40 cm in Vorarlberg en Tirol. In Salzburgerland zijn zelfs nog wat grotere hoeveelheden mogelijk.

In de Franse Alpen is het al meest droog vandaag en schijnt de zon van tijd tot tijd. Prima wintersportweer!

Geleidelijk kouder

Het zuiden van Oostenrijk en de Italiaanse Alpen komen er wederom vrij bekaaid vanaf. Er valt wel wat sneeuw, maar veel meer dan een paar centimeter zit er niet in. In de Franse Alpen blijft het zelfs geheel droog, ook schijnt er van tijd tot tijd zon. Het wordt vandaag ook geleidelijk kouder in het hele Alpengebied. Het kwik zakt naar -5 tot -10 graden op 2000 meter en met een matige tot krachtige wind voelt het vaak nog een stuk kouder aan.

Mooie woensdag

Woensdag wordt het nagenoeg overal droog en de zon krijgt overal geleidelijk meer ruimte. Ook donderdag blijft het overwegend droog, met veelal zonnige perioden. Vrijdag bereikt een nieuwe storing met wolken en sneeuw vanuit het westen de Franse en Zwitserse Alpen. Zaterdag kan er overal wat sneeuw vallen, maar geen grote hoeveelheden. Op zondag is het weer vaker droog.

Betrouwbaarheid:

De droge dagen die voor ons liggen, zijn in alle modelberekeningen terug te vinden. Vanaf het weekeinde komt koudere lucht vanuit het oosten dichterbij. De sneeuwkansen nemen daarbij ook toe, maar de plaats en tijd van storingen met sneeuwval, is nu nog niet goed te verwachten.

Duitse Alpen: Vandaag sneeuwval, morgen droog

Vandaag:
Overwegend bewolkt en de hele dag perioden met sneeuw in de Alpenregio. Sneeuwval veelal tot in het laagland.
Morgen:
Vrijwel overal droog en geleidelijk perioden met zon. Vrij koud met vorst boven de 500 meter.
Maandag t/m vrijdag:
Donderdag meest droog en perioden met zon. Vrijdag meer bewolking en vanuit het westen enige tijd sneeuw. Zaterdag en zondag ook geregeld sneeuwval en een stuk kouder.

Franse Alpen: Meest droog weer, zonnige perioden

Vandaag:
Overdag zonnige perioden en meest droog. Vanavond kans op een beetje lichte sneeuw in de zuidelijkere gebieden.
Morgen:
Overal droog en perioden met zon.
Maandag t/m vrijdag:
Donderdag overal droog en vrij zonnig, vrijdag vanuit het westen geheel bewolkt en sneeuwval. Zaterdag ook grijs en sneeuw, verder geleidelijk kouder. Zondag waarschijnlijk weer droog.

Italiaanse Alpen: Beetje sneeuw, vaak zon

Vandaag:
Vrij veel wolken en soms een beetje sneeuw.
Morgen:
Meest droog en geleidelijk perioden met zon.
Maandag t/m vrijdag:
Donderdag overal droog en zonnig. Vrijdag in het Aostagebied meer wolken en kans op wat sneeuw. Elders droog en zonnige perioden. Zaterdag opnieuw kans op wat sneeuw en geleidelijk kouder.

Oostenrijk: Vandaag weer veel sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en geregeld (flinke) sneeuwval. In Tirol en Vorarlberg tussen 20 en 40 cm, in Salzburgerland tot 50 cm verse sneeuw.
Morgen:
In de nacht geleidelijk droog, overdag van tijd tot tijd zon.
Maandag t/m vrijdag:
Donderdag meest droog en behoorlijk zonnig. Vrijdag eerst droog en perioden met zon, later meer bewolking en wat sneeuw in het westen. Zaterdag weer perioden met sneeuw, ook een stuk kouder.

Zwitserland: Sneeuw op de noordflank

Vandaag:
Overwegend bewolkt en geregeld sneeuw, vooral aan de noordflank van de bergkam. Veelal 10-20 verse sneeuw, in het oosten tot 40 cm.
Morgen:
In de nacht geleidelijk droog, overdag zonnige perioden.
Maandag t/m vrijdag:
Donderdag meest droog en behoorlijk zonnig. Vrijdag eerst droog en perioden met zon, later meer bewolking en wat sneeuw in het westen. Zaterdag weer perioden met sneeuw, ook een stuk kouder.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.