Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nieuwe dump in aantocht!

2071 - Alpenweer: nieuwe dump in aantocht! (1)

Ik weet niet zeker of iedereen er blij mee is, maar er valt niets aan te doen. Er gaat weer flink wat sneeuw vallen de komende 48 uur in de Alpen. En zoals steeds valt het dikste pak aan de noordwest- en noordkant van de bergen. Tot en met vrijdagavond verwacht ik op uitgebreide schaal zo’n 40 cm verse sneeuw en op enkele plaatsen 60 of 70 cm. Aan de zuidzijde van de Alpen valt aanzienlijk minder, enkele centimeters tot hooguit 10 of 15 cm.

En nog meer sneeuw

Met de sneeuwval van vandaag en morgen is het nog niet gedaan wat betreft verse sneeuw. Ook zaterdag blijft er in de bergen sneeuw vallen, opnieuw vooral in de noordelijke regio’s. Er kan zo’n 10 tot 30 cm vallen. Zondag blijft het in het Alpengebied droog, een prima wintersportdag. Maandag begint de dag prima, maar in de middag en avond wordt het opnieuw bewolkt en valt er aan de noordzijde wat lichte sneeuw. Ook dinsdag blijft het waarschijnlijk sneeuwen. Woensdag trekt het sneeuwgebied weg en wordt het vrijwel overal droog.

Het pak sneeuw dat voor vrijdag verwacht wordt.

Gevaar op lawines neemt toe

De wind speelt ook weer een grote rol. In Beieren en Oostenrijk zal de komende dagen geregeld een stormachtige wind uit het noordwesten te blazen. Ook in Zwitserland en hoog in de Franse Alpen waait het fors. De wind zorgt voor sneeuwduinen en onstabiele sneeuwlagen. Het gevaar op lawines neemt dus weer toe helaas.

De autorit zaterdag

Vanwege de sneeuwval kan de autorit hoog in de bergen lastig zijn. De sneeuwvalgrens stijgt in de loop van zaterdag echter naar ongeveer 1500m. Dus in de lagere regionen wordt de situatie op de weg snel prima. Een groot deel van de rit van en naar Nederland verloopt dus zonder problemen.

Seefeld: een dik pak sneeuw en donkere wolken

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting kent grote betrouwbaarheid tot en met zaterdag, maar daarna neemt de onzekerheid flink toe. Storingen kunnen eerder of later komen, of een iets andere koers volgen waardoor het weerbeeld behoorlijk kan veranderen.

Duitse Alpen: Perioden met sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw. Eerst licht maar al snel geregeld matige sneeuwval. Onder de 1700m natte sneeuw en regen. In de bergen een zeer onstuimige wind.
Morgen:
In de nacht aanhoudende sneeuwval. Sneeuwvalgrens dalend naar 700m. Vrijdag overdag sneeuwbuien tot in het dal, maar ’s middags ook even droog. Tegen de avond opnieuw sneeuwval. In totaal donderdag en vrijdag: 20 tot 50 cm. Nog steeds stevige wind, maar wel iets afnemend.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag nog langdurige sneeuwval, sneeuwvalgrens stijgend naar 1500m in de middag. Zeer harde wind. In de nacht naar zondag weer dalend tot 700m. Zondag later op de dag droog en af en toe zon. Afnemende wind. Temperatuur op 1500m -2 graden. Maandag lang droog maar wel wolkenvelden. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag opnieuw sneeuwval. Woensdag overwegend droog en koud.

Franse Alpen: Meeste sneeuw Morzine-Chamonix

Vandaag:
Veel wolken, maar slechts af en toe wat sneeuw. In de zuidelijke Alpen vrijwel droog en af en toe zon. Temperatuur op 2000m rond het vriespunt.
Morgen:
Vrijdag enkele sneeuwbuien, maar richting de Zwitserse grens perioden met sneeuw. In totaal donderdag en vrijdag: 10 tot 50 cm. Stevige wind, vooral boven de 3000m.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag in het noordelijke deel van de Alpen nog steeds wat sneeuw, richting het zuiden vaker droog. Zondag vrijwel overal droog en geregeld zon. Heerlijke wintersportdag. Temperatuur op 2000m -2 graden. Maandag droog en flink wat zon. Kwik stijgt enkele graden. Dinsdag en woensdag overwegend droog.

Italiaanse Alpen: Geregeld zon

Vandaag:
Wolkenvelden, maar geregeld ook zon. Vrijwel droog. Temperatuur op 2000m rond het vriespunt. In de avond vanuit het noorden sneeuw.
Morgen:
Vrijdag perioden met sneeuw. In totaal donderdag en vrijdag: 5 tot 25 cm.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag nog een enkele sneeuwbui, maar vaak droog en van tijd tot tijd ook zon. Zondag geregeld zon. Heerlijke wintersportdag. Temperatuur op 2000m 0 graden. Maandag droog en flink wat zon. Kwik stijgt enkele graden. Dinsdag en woensdag overwegend droog.

Oostenrijk: Sneeuw en forse wind

Vandaag:
Bewolkt en lichte sneeuw. In de loop van de avond zwaardere sneeuwval. Onder de 1800m natte sneeuw en regen. In de bergen een zeer onstuimige wind.
Morgen:
In de nacht aanhoudende sneeuwval. Sneeuwvalgrens dalend naar 1000m. Vrijdag perioden met sneeuw, maar ’s middags tijdelijk even droog. In totaal donderdag en vrijdag: 30 tot 60 cm. Nog steeds stevige wind, maar wel iets afnemend.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag nog langdurige sneeuwval, sneeuwvalgrens stijgend naar 1500m in de middag. Opnieuw zeer harde wind. In de nacht naar zondag weer dalend tot 700m. Zondag later op de dag droog en af en toe zon. Afnemende wind. Temperatuur op 1500m +1 tot -2 graden. Maandag lang droog maar wel wolkenvelden. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag opnieuw sneeuwval. Woensdag overwegend droog en koud.

Zwitserland: Sneeuw en wind

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw. Eerst licht maar al snel ook geregeld matige sneeuwval. Onder de 1700m natte sneeuw en regen. In de bergen een onstuimige wind.
Morgen:
In de nacht aanhoudende sneeuwval. Sneeuwvalgrens dalend naar 700m. Vrijdag overdag nog steeds perioden met sneeuw, ’s middags soms ook even droog. Tegen de avond opnieuw sneeuwval. In totaal donderdag en vrijdag: 30 tot 50 cm. Nog steeds stevige wind, maar wel iets afnemend.
Zaterdag t/m Woensdag:
Zaterdag nog langdurige sneeuwval, sneeuwvalgrens stijgend naar 1500m in de middag. Vooral in Graubünden harde wind. In de nacht naar zondag weer dalend tot 700m. Zondag later op de dag droog en af en toe zon. Afnemende wind. Temperatuur op 1500m -2 graden. Maandag lang droog maar wel wolkenvelden. In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag aan de noordkant van de bergen lichte sneeuwval. Woensdag overwegend droog en koud.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.