28 december 2011 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw''

Hoeveel geluk kun je hebben tijdens de kerstvakantie? Toen we afgelopen zaterdag aankwamen in het Ötztal viel de laatste verse sneeuw. Vanaf zondag skiën en boarden we in knisperende verse sneeuw en kleurt de lucht hoofdzakelijk blauw. Na de skigebieden van Oetz (zondag) en Kühtai (maandag) hebben we vandaag Sölden bezocht. Ik was erg benieuwd hoe het daar zou zijn in het hoogseizoen. Gekkenhuis of genieten?

Efficiënte lift

Hoewel we ons nog zo hadden voorgenomen “echt vroeg” op pad te gaan, is het uiteindelijk toch 10.00 uur voor we in de lift zitten. Het vinden van een (gratis!) parkeerplek viel mee, maar de rij bij de kassa’s voor de skipas is behoorlijk lang. Het lijkt alsof Sölden laat ontwaakt, dit zou natuurlijk iets te maken kunnen hebben met de beroemde en beruchte après-ski in dit dorp. De Gaislachkogl is een hyper moderne lift waar de wintersporters erg efficiënt in “gedirigeerd” worden. Er gaan geen halflege gondels naar boven en we hebben dan ook niet langer dan 5 minuten moeten wachten. Ook bij het tussenstation gaat de overstap snel. De grote gondel brengt ons snel naar 3.058 meter en hier genieten we eerst even van het prachtige uitzicht.

Even wennen

Vanaf de Gaislachkogl nemen we piste 1. Het is nog redelijk vroeg maar er zijn er al flink wat buckels en ijs op de piste, veroorzaakt door de vele skiërs die ons voor zijn geweest vanochtend. Hoewel er behoorlijk wat mensen op de been zijn, valt de drukte op de piste me nog mee. Bij de Langegg-lift lijkt een flinke rij te staan en de moed zakt me een beetje in de skischoenen. Ik ben verwend qua drukte en meestal gaan wij buiten het hoogseizoen. Dit is echt even wennen! Toch denk ik dat we hier ook niet langer dan 5 minuten in de rij hebben gestaan, dus ook dit viel mee.

Echt blij

Echt blij worden we pas op de Schwarzkogl. De zwarte piste 25 ligt er echt super bij, de sneeuw is perfect! Niet te hard, niet te zacht, precies goed! Waarschijnlijk schrikt de kleur van de piste en het waarschuwingsbord bij de lift toch veel mensen af, het is hier heerlijk rustig. Hoewel de piste als zwart staat aangeduid is hij niet echt heel steil. Een heerlijke piste voor het korte bochtenwerk.

Kaiserschmarrn in de zon

We gaan voor een vroege lunch om de drukte een beetje voor te zijn en zo later (hopelijk) te kunnen genieten van rustige pistes. Het terras van de Rotkogljochhütte zit om 11.45 uur al propvol. Op zich logisch aangezien hier veel liften samen komen. Bij het restaurant Schwarzkogl kunnen we om 12.00 uur nog gemakkelijk een plekje buiten vinden en we genieten van een bord Kaiserschmarn in de zon. Het lijkt wel voorjaar. Hoewel, we houden ons jas nog aan tijdens het eten, zo warm is het nou ook weer niet.

Bekend terrein

Na lunch gaan we richting de gletsjer. De gletsjer is voor ons bekend terrein omdat we hier al een paar keer geweest zijn in de herfst. Het is wel heel anders om de gletsjer nu per lift te bereiken in plaats van met de auto via de gletscherstrasse. De omstandigheden op de gletsjer zijn fantastisch. Het is niet heel druk en de sneeuw is van topkwaliteit. Na een paar heerlijke afdalingen in de schaduw op de Rettenbachgletscher skiën we door het tunneltje richting de zonovergoten Tiefenbachgletsjer. Hier is het wederom een groot feest. En we besluiten dat we lekker op de gletsjer blijven tot het eind van de middag.

Drukke dalafdaling

Net als vele andere vakantiegangers nemen we eind van de dag de dalafdaling 30 terug naar Sölden. Ik heb het eigenlijk niet zo op smalle - niet al te steile - dalafdalingen en al helemaal niet als het zo druk is. Staan en glijden is niet zo mijn ding. Gelukkig gaat het allemaal redelijk gemoedelijk en houden de meeste mensen hun snelheid goed onder controle. Beneden is het tijd voor een drankje en nemen we ons zelf voor dat we morgen echt vroeg bij de lift staan. Eerste lift? Ja, eerste lift – morgen – deal!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.