Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Weer een lading sneeuw erbij

2022 - Alpenweer: Weer een lading sneeuw erbij (1)

Vandaag is het bewolkt in de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk schijnt de zon nog in het oosten, in het westen raakt het geleidelijk ook bewolkt. Uit de wolken valt sneeuw, in totaal boven de 1500 meter zo’n 10 tot 30 cm. In de Zuid-Franse Alpen, het zuiden van Oostenrijk en de Dolomieten zijn de hoeveelheden minder: 5-10 cm.

Begin december was de sneeuwdikte (doorgetrokken lijn) in Les Deux Alpes nog behoorlijk beneden normaal (gestippeld), maar inmiddels is de achterstand geheel weggewerkt.

Sneeuw vanuit het noordwesten

Op de weerkaarten is een storing te zien, die vanuit het noordwesten op de Alpen afkoerst. Uiteindelijk loopt deze storing op de bergen stuk, maar dat zorgt wel voor een groot deel van de dag voor aanhoudende sneeuwval in de noordwestelijke en noordelijke Alpen. Vooral de noordelijke Franse Alpen, de Zwitserse Alpen en Vorarlberg en Tirol in Oostenrijk krijgen te maken met sneeuwval. Veelal valt er 10 tot 30 cm, op de hogere toppen mogelijk nog 5-10 cm meer. Richting het zuiden van Oostenrijk en de zuidelijke Franse Alpen worden de hoeveelheden minder. Desondanks valt er waarschijnlijk nog wel 5 tot 15 cm bij.

De pistes in Saalbach-Hinterglemm zien er pico bello uit, vanochtend nog met ‘t zonnetje erbij. Vanmiddag komt er meer bewolking en valt soms wat sneeuw.

Vanaf donderdag droger weer

Morgen bereikt een nieuwe storing de Alpenlanden, vooral in de avond kan het weer een tijdlang sneeuwen. De verwachte hoeveelheden liggen in de orde 5-15 cm op veel plaatsen, waarschijnlijk wat meer (tussen 20 en 30 cm) in de Zwitserse Alpen. Vanaf donderdag zorgt een hogedrukgebied een tijdlang voor droger weer in de Alpenregio. Ook de zon laat zich soms zien. Vooral op de hogere toppen in Zwitserland en Oostenrijk kan nog wel een beetje sneeuw vallen. In Oostenrijk en het oosten van Zwitserland blijft het vriezen boven de 1500 meter, verder naar het westen, waaronder in de Franse Alpen, gaat de vorstgrens flink omhoog: op vrijdag ligt hij rond 2500 meter of zelfs nog hoger.

Betrouwbaarheid:

Zowel de sneeuwval van vandaag en morgen, als het tijdelijke rustige en vrijwel droge intermezzo in de dagen daarna, worden door de verschillende weermodellen berekend. De zekerheid daarover is dus hoog. Zaterdag lijkt de kans op sneeuw tijdelijk iets groter, daarna keert waarschijnlijk de hogedrukinvloed weer terug. Hierover bestaat 60 tot 70% zekerheid.

Duitse Alpen: Perioden met sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw; aan de Alpenrand rond 10 cm vers. De sneeuwgrens ligt tussen 750 en 1000 meter.
Morgen:
Vanuit het noordwesten trekt een nieuwe storing met (natte) sneeuw over de middelgebergten. Tegen de avond bereikt de storing de Alpenrand. Daar valt sneeuw boven de 750 meter. Er kan 5 tot 10 cm vallen.
Donderdag t/m Zaterdag:
Dankzij de toenemende invloed van hogedruk nemen de sneeuwkansen over het algemeen af. Toch hangt er veel bewolking, waar soms nog een paar vlokken uit kunnen vallen. De nacht naar zaterdag loopt een zwakke storing op de Alpen stuk: dit zorgt voor een paar uren wat sneeuw.

Franse Alpen: Noordelijke Alpen opnieuw veel sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking en vooral in de noordelijke Franse Alpen opnieuw flinke perioden met sneeuw; 20-30cm. De sneeuwvalgrens ligt rond 750 meter. In de Alpes Maritimes is het veel droger, mogelijk valt daar zelfs helemaal geen sneeuw.
Morgen:
Vooral in het noordwesten veel bewolking en nog wat sneeuw, met name in de avonduren. De sneeuwvalgrens stijgt wel naar 1800 meter. In het zuiden meest droog en wat zon.
Donderdag t/m Zaterdag:
In het algemeen een stuk droger, soms wat zon maar ook wolkenvelden. De vorstgrens ligt overdag eerst rond 1500 meter, maar stijgt op vrijdag naar 2500 meter of hoger. De nacht naar zaterdag kan er weer een tijdje sneeuw vallen in de noordelijke Franse Alpen.

Italiaanse Alpen: Eindelijk weer sneeuw

Vandaag:
Vrij veel wolken en met name in het westen wat sneeuw; 5-10cm. In de Dolomieten meest droog en af en toe zon.
Morgen:
Droog en vrij zonnig. Koud; overdag vaak matige vorst vanaf 1500m.
Donderdag t/m Zaterdag:
Veelal is het droog en de zon schijnt geregeld aan de zuidflank van de Alpen. De temperatuur gaat wel omhoog, de vorstgrens komt vrijdag rond 2500 meter te liggen.

Oostenrijk: Af en toe sneeuw

Vandaag:
Vooral in Vorarlberg en Tirol is het bewolkt en zijn er perioden met sneeuw. In het noorden en oosten meestentijds droog en vooral in het oosten geregeld zon.
Morgen:
Veel bewolking en verspreid een beetje sneeuw. Geen grote hoeveelheden, op veel plaatsen minder dan 5 cm.
Donderdag t/m Zaterdag:
Hogedruk zorgt voor een veelal droog weerbeeld, met zonnige perioden vooral in het zuiden. De vorstgrens ligt eerst tussen 1000 en 1500 meter, maar stijgt op vrijdag naar 1500 tot 1800 meter in het oosten en midden en ruim 2000 meter in het westen. De nacht naar zaterdag kan er vooral in het noorden en westen een tijdje sneeuw vallen.

Zwitserland: Mooi pak sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking en met name in het westen en noorden geregeld sneeuw; 10 tot 30cm, in het zuiden minder neerslag. Sneeuwvalgrens veelal rond 500 meter.
Morgen:
Veel bewolking en soms wat sneeuw, in de avonduren weer intensievere sneeuwval. Sneeuwvalgrens stijgt van 1000 naar 1700 meter.
Donderdag t/m Zaterdag:
De hogedruk ligt dichtbij en zorgt voor rustig, veelal droog weer met vooral vrijdag veel zonneschijn. De vorstgrens stijgt flink: naar 1800 meter op donderdag en ruim 2300 tot 2800 meter op vrijdag. De nacht naar zaterdag kan het enige tijd weer sneeuwen.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.