Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Beloofd is beloofd

2017 - Alpenweer: Beloofd is beloofd (1)

Het spookweer van gisteren laat de Alpen geleidelijk achter zich. Gisteren noteerden we op de Zugspitze een echte Orkaan, met uitschieters van maar liefst 184km/uur. Ook in Zwitserland en Frankrijk heeft het heel hard gewaaid. Daarbij viel er regen en sneeuw. Gisteren lang de sneeuwgrens soms zelfs iets boven de 1500 meter, maar aan het eind van de dag ging de sneeuwgrens al rap omlaag. Vandaag op veel plaatsen een sneeuwgrens van 1000 meter of lager.

Wakker worden in Arosa (Zwitserland)

Verse sneeuw

Gisteren viel er uiteindelijk al veel sneeuw, maar door de wind rond de toppen, is er wel veel verwaaid. Inmiddels neemt de wind snel af en blijft het vandaag nog redelijk door sneeuwen. Daarbij valt de sneeuw vooral in het noordwesten en noorden van het Alpenmassief. In Frankrijk kan nog best 25cm verse sneeuw vallen en ook in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland zijn de hoeveelheden substantieel. De sneeuw valt sowieso boven de 500 meter, maar vaak komt het tot in het laagland tot sneeuwval.

Satellietfoto van 16 december; stormlaag scheert langs…

Vaker droog in het zuiden

Aan de zuidflank van de Alpen is het veel vaker droog en ligt duidelijk minder sneeuw. Wel wordt het ook hier kouder. De zon breekt af en toe door in Wallis of Tessin en ook in de Dolomieten kan het weer er vriendelijker uit zien. Zondag is het aan de zuidkant van de Alpen al weer zonnig en droog. Het westen, Frankrijk dus, krijgt nog wat sneeuw; ongeveer 5cm, en heeft nog vrij veel bewolking. Aan de noordflank van de Alpen komen we door stuw vaak nog veel wolken tegen. Een beetje afhankelijk van de oriëntatie van het dal, zal het ook nog wel wat doorsneeuwen. In de loop van de dag klaart het hier en daar ook wat op.

Volgende week zon

In de nieuwe werkweek lijkt de zon het hoofdbestanddeel van het weer te worden, in het westen en zuiden. Het noorden heeft soms ook wel wolkenvelden en af en toe wat sneeuw. Vooral maandag is het erg koud, boven de 2000m vriest het streng; -10. Daarna lopen de temperaturen weer langzaam op.

Betrouwbaarheid:

De modellen zijn redelijk overtuigd van een stabieler weertype. De noordflank van de Alpen heeft onzekerder weer, omdat er af en toe storingen schampen.

Duitse Alpen: Eindelijk sneeuw

Vandaag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw; 10-20cm vers. Sneeuwgrens rond 500m en verder dalend.
Morgen:
Af en toe sneeuw tot in de dalen, in de loop van de dag mogelijk ook een opklaring.
Maandag t/m Vrijdag:
Maandag nog koud, met op veel plaatsen vorst tot in de dalen. Soms wat zon, soms ook nog wat lichte sneeuw. Later in de week zachter en oplopende sneeuwgrens.

Franse Alpen: Op naar de pistes!

Vandaag:
Veel bewolking en perioden met sneeuw; 20-30cm. Sneeuwgrens dalend tot onder de 1000m. In de Alpes Maritimes veel droger, mogelijk zelfs helemaal geen sneeuw.
Morgen:
Af en toe nog wat sneeuw en vooral in het noordwesten veel bewolking. In het zuiden meest droog en wat zon. Boven de 2000m strenge vorst.
Maandag t/m Vrijdag:
In het algemeen veel zon en geen sneeuw meer. Maandag nog koud, daarna langzaam oplopende temperaturen.

Italiaanse Alpen: Eindelijk weer sneeuw

Vandaag:
Vrij veel wolken en met name in het westen nog wat sneeuw; 5-10cm. In de Dolomieten meest droog en af en toe zon.
Morgen:
Droog en vrij zonnig. Koud; overdag vaak matige vorst vanaf 1500m.
Maandag t/m Vrijdag:
Droog, met in het algemeen zonnige perioden. Maandag en dinsdag nog behoorlijk koud, vanaf woensdag snel oplopende temperaturen.

Oostenrijk: Af en toe sneeuw

Vandaag:
Sneeuwgrens dalend tot in het laagland. Vooral aan de noordflank door stuw nog perioden met sneeuw; 10-20cm, in het zuiden ook af en toe zon en duidelijk minder neerslag.
Morgen:
Soms nog wat lichte sneeuw, geleidelijk ook kans op een beetje zon. Aan de zuidflank van de Alpen meest droog.
Maandag t/m Vrijdag:
Aan de noordflank van de Alpen soms wat sneeuwval, in het zuiden droog en vaker zon. Later in de week oplopende sneeuwgrens.

Zwitserland: Veel verse poeder

Vandaag:
Veel bewolking en met name in het westen en noorden nog flink wat sneeuw; 20/30cm, in het zuiden minder neerslag. Sneeuw tot in de dalen.
Morgen:
Wat vaker zon, zeker in het zuiden, in het noorden nog wat sneeuw.
Maandag t/m Vrijdag:
In Wallis en Tessin droog en vrij zonnig. In het noorden soms meer bewolking en ook wat lichte sneeuw. Eerst koud, maar vanaf woensdag oplopende temperaturen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.