Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zware sneeuwstorm op komst!

2012 - Alpenweer: Zware sneeuwstorm op komst! (1)

Het dreigt extreem slecht weer te worden in de Alpen. Indien je de keus hebt, zorg er dan voor dat vrijdag niet de dag is om de weg op te moeten. Ook zaterdag en zondag blijft het in delen van de Alpen sneeuwen, maar de wind zal dan rustiger zijn. De sneeuwruimers hebben dan meer kans om de wegen begaanbaar te maken en te houden.

De lucht is grauw en de sneeuw valt gestaag in Les Menuires.

Sneeuwstorm

Oorzaak van het extreem slechte weer is een depressie die vrijdag van Noord-Frankrijk naar Midden-Duitsland trekt. Voor die tijd sneeuwt het echter ook al in de Alpen. Vandaag zijn er in het hele Alpengebied perioden met sneeuw waarbij de sneeuwgrens rond de 1000m ligt. Er valt 5 tot plaatselijk 25 cm sneeuw. De wind is in de dalen redelijk rustig, maar richting 3 km hoogte waait de westenwind stormachtig. De omstandigheden op de hoge pistes in Frankrijk en Zwitserland zijn dus verre van ideaal.

Een dik pak sneeuw valt er vrijdag in de Alpen. Sneeuwdump condities vooral in Frankrijk.

Kans op 150 cm sneeuw

In de nacht naar vrijdag wordt de depressie in Frankrijk en Zwitserland voelbaar. Het gaat boven de 1800m zwaar sneeuwen en de wind trekt hoog in de bergen aan tot orkaankracht. In de dorpen is er sprake van zware windstoten. In Oostenrijk en de Dolomieten begint het in de loop van vrijdag te sneeuwen, maar niet zo zwaar als in het westelijke deel van de Alpen. Ook is de wind iets minder sterk. In de westelijke Alpen valt boven 2000m 50 tot 150 cm sneeuw. In Oostenrijk en de Dolomieten blijft het bij 10 tot 50 cm boven de 1500m.
Zaterdag en zondag blijft het sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt naar 200 tot 500m. Minste sneeuw valt in de Italiaanse Alpen.

Betrouwbaarheid:

Dat het extreem slecht weer gaat worden is zeker. Hoeveel sneeuw er uiteindelijk valt, hangt af van de koers van de stormdepressie. Die is nog deels onzeker. Na de depressie neemt de zekerheid in de verwachting weer toe. Vanaf maandag wordt de situatie onzekerder.

Duitse Alpen: Sneeuw en veel wind

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw. Sneeuwvalgrens rond 1200m. Later vandaag droog. In de nacht opnieuw sneeuw, dan sneeuwvalgrens tussen 1300 en 1700m. 5 tot 15 cm verse sneeuw.
Morgen:
Bewolkt en flinke perioden met sneeuw. Sneeuwvalgrens tussen 1300 en 1700m. In de bergen zeer zware windstoten van meer dan 120 km/u. Sneeuwgrens later op de dag mogelijk dalend naar 600m. 10 tot 50 cm verse sneeuw.
Zaterdag t/m Woensdag: In het weekend perioden met sneeuw, soms tot in het dal. Temperatuur op 1500m ongeveer -5 graden. Maandag tot en met woensdag aanhoudend winters koud met sneeuwbuien.

Franse Alpen: Sneeuwstorm!

Vandaag:
Bewolkt en perioden met sneeuw. Sneeuwvalgrens rond 1200m. In de avond en nacht zwaardere sneeuwval, dan sneeuwvalgrens tussen 1500 en 2000m. 5 tot 40 cm verse sneeuw.
Morgen:
Langdurige sneeuwval, onder de 1500m overgaand in regen. Hoog in de bergen orkaanwinden, op lagere hoogte zware windstoten. Gevaarlijk! Tegen de avond sneeuwgrens dalend tot onder de 750m en wind afnemend. 50 tot 150 cm sneeuw.
Zaterdag t/m Woensdag: In het weekend perioden met sneeuw, soms tot ongeveer 500m hoogte. Temperatuur op 2000m ongeveer -7 graden. Maandag tot en met woensdag aanhoudend winters koud met sneeuwbuien.

Italiaanse Alpen: Perioden met sneeuw

Vandaag:
Wolkenvelden, af en toe zon. Slechts een enkele sneeuwbui.
Morgen:
In de nacht vanuit westen perioden met sneeuw, onder de 1500m overgaand in regen. Later op de dag nog iets verder dalend. In het Aostagebied 40 tot lokaal 100 cm sneeuw, in de Dolomieten 5 tot 30 cm.
Zaterdag t/m Woensdag: Zaterdag tot en met woensdag van tijd tot tijd zon en slechts een enkele sneeuwbui. Temperatuur ’s middags op 1500m rond het vriespunt.

Oostenrijk: Geregeld sneeuw

Vandaag:
Bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, onder de 1000m overgaand in regen. Maxima op 2000m +2 graden. 5 tot 20 cm verse sneeuw.
Morgen:
Langdurige sneeuwval. Sneeuwvalgrens eerst stijgend naar 1500 tot 2000m, later op de dag weer dalend richting 500m. 10 tot 50 cm verse sneeuw.
Zaterdag t/m Woensdag: In het weekend perioden met sneeuw, soms tot ongeveer 500m hoogte. Temperatuur op 2000m ongeveer -7 tot -12 graden. Maandag tot en met woensdag aanhoudend winters koud met sneeuwbuien.

Zwitserland: Extreme wind en sneeuwval

Vandaag:
Grens met Duitsland af en toe sneeuw, onder de 1500m regen. Totaal 5-15 cm. Elders van tijd tot tijd zon en maxima rond 6 graden.
Morgen:
Vrij zonnig en niet veel wind. Maxima op 2000m +7 graden. Droge lucht dus weinig verlies van sneeuw. Op de gletsjers perfecte omstandigheden.
Zaterdag t/m Woensdag: Maandag toenemende bewolking, in de middag en avond enige tijd sneeuw. Sneeuwvalgrens dalend naar 1200m, later naar 800m. Dinsdag van tijd tot tijd zon en zacht. Woensdag een enkele sneeuwbui, in de avond meer sneeuw, sneeuwgrens dalend naar 1200m. Donderdag mogelijk enige tijd matige sneeuwval tot in de dalen. Vrijdag droog en maxima op 2000m +3 graden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.