Skip to navigation Skip to main content

De drie-eenheid: Noren, sneeuw en de natuur

2007 - De drie-eenheid: Noren, sneeuw en de natuur (1)

Noorwegen is het land waar de ski werd uitgevonden. Lange latten, die als uitstekend middel dienden om de weidse natuur in te trekken en de persoon in kwestie van plek A naar B te vervoeren. Toen, jaren geleden…. Nee. Eigenlijk nog steeds…

Het Noorse winterlandschap

Er is geen betere kennismaking met het Noorse winterlandschap, dan op de langlaufski. Een kennismaking met de natuur, die speelt met je zintuigen. Witter kan bijna niet, weidser evenmin. Gezonde berglucht en een ruige natuur die tevens vriendelijk aandoet. Vanwege de glooiende heuvels en de houten huisjes en boerderijen die het witte winterlandschap kleuren. Maar ook vanwege de vriendelijke Noren. Ieder met hun eigen verhaal en eigen passie voor de natuur. Noren, sneeuw en de natuur: onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Het einde van de wereld

En wat is er leuker dan net als de Noren dat spoor te verkennen? Nicole Franken en Anneke de Bundel gingen je voor. In Hallingdal ervoeren zij de drie-eenheid op en top!
“Voor ons ligt een besneeuwde weg die omhoog kruipt tussen het wit van de bergen. Met slechts hier en daar een houten blokhut. Geen bomen. En sneeuw die tot aan de ramen van de blokhut kruipt. Om wit van wit te onderscheiden, staan er gekleurde paaltjes in de berm geprikt. Rechts loopt de berg scherp af tot hij tot stilstand komt op een ijsvlakte waar talloze langlauftochten zijn uitgezet. Dit is Hallingdal, Noorwegen. Of misschien is het gewoon het einde van de wereld.”

Rugzak vol eten

“We zijn aangekomen in Gol. Om te langlaufen of te langrennen, zoals de Noren de eeuwenoude sport noemen. Wiebelend op de smalle latten en afzettend met de losse hak van de langrennschoen maken we onze eerste tocht. Een rugzak mee vol eten bestemd voor mensen die bergen verzetten: zalm, rendiervlees, salades, tomaten en Noorse kaas. In tegenstelling tot Nederland, waar angstvallig in de gaten wordt gehouden of de gast niet heimelijk een ontbijtboterhammetje voor de lunch achterover drukt, is het hier de bedoeling dat je een lunch uit het ontbijt samenstelt. Boterhamzakjes en sluitinkjes bevestigen dat.

De hemel op een witte aarde

Om de paar kilometer worden we gewaarschuwd door rode gevarenbordjes met een langlaufer die met gezwinde spoed op pad is. Mogelijk worden we tegen onszelf gewaarschuwd, want we komen niemand tegen. Slechts wij en de zwijgzame witte bomen vormen onderdeel van het winterdecor.
Af en toe zien we het besneeuwde dak van een traditionele boerderij met ernaast de houten schuurtjes. Op Skrindehaugen, een gebied met verschillende langlaufloipes die ook ’s nachts verlicht zijn, komen we Andreas Pedersen tegen. Een vriendelijke Noor uit Bergen, maar die net als veel Noren een tweede huisje in een natuurgebied heeft. ‘Hallingdal biedt alles’, verklaart de Noor. ‘Je kunt er prachtige tochten maken maar ook prima snowboarden of alpine skiën. De hemel op een witte aarde.’ En zo is het maar net!”

Net als Nicole en Anneke de Noorse natuur intrekken?

Noorwegen specialist Keta Tours helpt je graag om het juiste pad te bewandelen. Of misschien word jij wel de nieuwe langlaufambassadeur van Noorwegen en kun je gratis die witte natuur aan je voorbij zien glijden. Op www.visitnorway.nl lees je daar meer over.

Voor meer informatie over langlaufen in Noorwegen klik hier >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.