Skip to navigation Skip to main content

Wat is een goede wintersportshop?

Oh, wat zijn wij Nederlanders toch goed in klagen. En de pers doet vrolijk mee. Als je de kranten wil geloven, dan is het wintersportseizoen al bij voorbaat verknald. Want: er ligt (lag!) geen sneeuw.

Het ene seizoen is het andere niet

Onze weermannen zullen het beamen: het ene seizoen is het andere niet. Het komt veel vaker voor dat er in november geen sneeuw valt en te warm is. Maar in de media werd alweer een verband gelegd met de opwarming van de aarde. Want vroeger -‘toen alles beter was’- waren de novembers altijd koud, wat pertinent niet waar is. Toen er nog geen kunstsneeuw bestond, kenden de Alpen regelmatig slechte omstandigheden in de Kerst- en nieuwjaarsperiode, dus er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Verschil met vroeger is dat de skigebieden graag vroeger open gaan. En dat lukt nu eenmaal niet altijd. Zeker, een flinke dump in november is ideaal. Op die manier zijn de pistes voorzien van een mooie basislaag, een bescheiden garantie op een lang seizoen.

Sneeuw in Nederland

Voor de wintersportwinkels in Nederland is sneeuw vóór de Kerst in ons land misschien wel belangrijker dan in de Alpen. Vond ik wel een eye-opener die me werd verteld door de eigenaar van één van mijn favoriete shops: Topsurf in Vinkeveen. Sneeuw in je eigen omgeving stimuleert de verkoop enorm, want je krijgt zin in de winter! Door het warme weer in Nederland vallen de verkopen tot nu toe dus tegen, al zal de econmische malaise daar ook wel debet aan zijn. Als winkel moet je dus extra je best doen om de klant aan je te binden. Maar hoe doe je dat?

Skischoenen

Terug naar mijn Vinkeveense voorbeeld: vorig najaar kocht ik daar nieuwe skischoenen. Met een lekker harde schaal -hoge flex- voor een directere overbrenging op de ski’s. Maar mijn kleine teentjes zaten zo klem dat ik daar al na een paar uur skiën geen gevoel meer in had. Ik hield al rekening met inruil inclusief bijbetaling. Verder wilde ik de ski’s van mijn dochter inruilen voor een langer paar. Ze was het afgelopen jaar flink gegroeid, vandaar. Maar de lengte van haar ski’s voldeed nog prima, was de analyse. En inruilen mocht ook nog op een later moment. Dat was de eerste meevaller.

Tweede meevaller

De tweede kwam daarna: de schoenen konden precies op de plek waar ze te krap zaten ruimer worden gemaakt. Dat gebeurt door opwarming van de schaal. Wederom geen kosten. Voeg daarbij dat er in Topsurf een uitermate relaxte sfeer hangt en het plaatje van de ideale wintersportwinkel is compleet. Niemand springt je op je nek om iets te verkopen en de medewerkers zijn stuk voor stuk wintersport-enthousiastelingen. Zo doe je dus aan klantenbinding, óók in een mindere periode.

Heb jij ook goede ervaringen met een wintersportwinkel? En wat bepaalt dan je ‘goede gevoel’ bij deze winkel?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.