Skip to navigation Skip to main content

Regelmatig sneeuw, vooral in Frankrijk

Het heeft lang geduurd, maar vanaf morgen gaan er eindelijk weer sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen in de Alpen. De condities zijn behoorlijk beneden peil op veel plaatsen; vorig jaar rond deze tijd lag er al vroeg in het seizoen vaak meer dan normaal. Dit jaar is het echt beduidend minder.

De neerslagsoort voor maandagochtend volgens het computermodel: de overgang van regen (blauw) naar (natte) sneeuw (oranje/geel) is goed te zien.

Vooral genieten in de Franse Alpen

De sneeuwval wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied bij Schotland, waarvan de bijbehorende storingen vanuit het noordwesten tegen de Alpen stuwen. Het zal daarom niet verbazen dat vooral aan de west- en noordzijde de meeste sneeuw gaat vallen. De berekeningen van de weermodellen laten zien dat de Franse Alpen de meeste sneeuw krijgen toebedeeld. Tot dinsdagochtend gaat het om 10 cm boven de 2.000 meter en zelfs 20 tot lokaal 50 cm boven de 2.500 meter.

Vanochtend in de Zwitserse dalen mist en lage bewolking. Nu is de lucht nog betrekkelijk schoon, morgen gaat het sneeuwen!

Tikkeltje kouder

Naast sneeuwval is natuurlijk de temperatuur van belang. Als het blijft vriezen kan de sneeuw blijven liggen en kunnen de sneeuwkanonnen ook goed aan de slag. Er kan dan in ieder geval weer geskied worden. De komende dagen ligt de dooigrens overdag steeds rond 2.000 tot 2.300 meter. Daarboven blijft alle verse sneeuw en kunstsneeuw dus liggen. Tussen maandag en woensdag wordt het geleidelijk nog een tikkeltje kouder. De sneeuw kan dan zelfs tot op 1.500 meter blijven liggen.

Betrouwbaarheid:

Er komt sneeuw vanaf zondagmiddag- en avond. Het blijft in ieder geval, met enige regelmaat, sneeuwen tot dinsdagochtend. Onzekerheid zit vooral in de hoeveelheden sneeuw, maar 10 cm vanaf 2.000 meter is toch wel zeker haalbaar.

Duitse Alpen: Sneeuw komt eraan

Vandaag:
In het zuiden en oosten nog lange tijd droog, ook zonnige perioden. In het westen en noorden al regen. De regen trekt richting het zuiden. Vanavond in de middelgebergten op de hoogste toppen (natte) sneeuw.
Morgen:
In de nacht en ochtend vanuit het noorden wat regen, boven de 1.500 meter valt (natte) sneeuw. Na zonsopkomst stijgt de sneeuwvalgrens vrij snel naar 2.000 meter. Overdag is het droger, in de avond komt vanuit het westen opnieuw neerslag. Boven de 2.000 meter is dit sneeuwval, soms matig tot lokaal zwaar.
Maandag t/m vrijdag:
Maandag valt eerst nog enige tijd sneeuw, de sneeuwvalgrens daalt daarbij geleidelijk naar 1.000 meter. Ook dinsdag en woensdag van tijd tot tijd sneeuw boven de 1.000 meter. In de avond en de nacht naar donderdag gaat het langdurig en matig, soms hard sneeuwen boven de 900 meter. Boven de 2.000 meter kan 20 tot 30 cm bijvallen.

Franse Alpen: Klaar voor de sneeuw

Vandaag:
Eerst nog droog met wolkenvelden, later in de middag en vanavond valt er neerslag. Dit is onder de 1.700 meter hoofdzakelijk regen, daarboven (natte) sneeuw.
Morgen:
De hele dag kan er sneeuw vallen, vooral boven de 2.000 meter. Daaronder zal het helaas vaker regen zijn. In de nacht en ochtend valt de neerslag vrij geregeld en aaneengesloten, ’s middags krijgt de neerslag een meer buiig karakter. Daardoor zijn er ook droge momenten.
Maandag t/m vrijdag:
In de nacht naar maandag valt er flink wat sneeuw, overdag wordt het iets droger, maar vallen ook nog sneeuwbuien. De sneeuwvalgrens daalt naar 1.300 meter. Dinsdag vallen hooguit een aantal lichte sneeuwbuien. Ook woensdag en donderdag kan er nog wat lichte sneeuw vallen, maar vaker is het droog en de temperatuur gaat langzaam weer iets omhoog. De dooigrens komt iets onder de 2.000 meter te liggen.

Italiaanse Alpen: Eindelijk weer sneeuw

Vandaag:
Wolkenvelden, soms ook zon. In de avond en komende nacht is kans op wat lichte sneeuw, onder de 2.000 meter valt regen.
Morgen:
In de loop van de ochtend wordt het droog en schijnt soms de zon. In de avond komt er weer meer bewolking en er valt mogelijk wat lichte sneeuw boven de 2.000 meter.
Maandag t/m vrijdag:
In de nacht naar maandag wordt de sneeuwval geleidelijk intensiever, ook in de Dolomieten gaat het sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt naar zo’n 1.500 meter. Dinsdag valt ook nog wat lichte sneeuw, dan zelfs tot op 1.000 meter. Woensdag is het droog tot in de middag, daarna gaat het opnieuw een tijdje sneeuwen.

Oostenrijk: Af en toe sneeuw

Vandaag:
Er trekken wolkenvelden over, ook valt er verspreid wat neerslag. Dat is alleen boven de 2.500 meter een beetje sneeuw, genoeg om de hoogste delen weer helemaal wit te kleuren. Laat vanavond en komende nacht valt in Tirol en Vorarlberg lichte sneeuw boven de 1.800 meter.
Morgen:
De hele dag valt af en toe sneeuw, onder de 2.000 meter hoofdzakelijk regen. De dooigrens ligt overdag iets boven de 2.000 meter. In de avond gaan de dooi- en sneeuwgrens geleidelijk zakken tot beneden de 1.500 meter.
Maandag t/m vrijdag:
Maandag zijn er perioden met sneeuw; de sneeuwvalgrens daalt daarbij naar 1.200 meter. Ook dinsdag is er af en toe sneeuw, woensdag mogelijk weer zwaardere sneeuwval. Onder de 1.300 meter valt de neerslag in de vorm van regen.

Zwitserland: Flinke lading sneeuw

Vandaag:
Eerst nog zonnige perioden, maar vanuit het westen steeds meer bewolking. Vanavond al de eerste lichte sneeuwval boven de 2.000-2.300 meter, maar nog geen serieuze hoeveelheden. Enkel boven de 2.500 meter een paar centimeters.
Morgen:
Eerst valt er een tijdje lichte sneeuw, later wordt de neerslag intensiever. In de ochtend ligt de sneeuwvalgrens rond 2.000 meter, 's avonds en de nacht naar maandag daalt hij naar 1.200 meter.
Maandag t/m vrijdag:
Maandag overdag lange tijd lichte, soms matige sneeuwval, hoofdzakelijk boven de 1.000 meter. Dinsdag en woensdag wederom perioden met sneeuw. Totale hoeveelheden komen tussen 10 en 25 cm uit onder de 2.000 meter, daarboven 25 tot 50 cm, lokaal nog meer.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.