Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Het komt goed!

1979 - Alpenweer: Het komt goed! (1)

Het komt goed! Nu ligt er nog nauwelijks sneeuw in de Alpen, maar het is een kwestie van tijd voordat de pistes bedekt zijn onder een fraaie laag sneeuw. Nog steeds geven de weermodellen namelijk aan dat de eerste week van december de kans op verse sneeuw flink groter wordt. Zeker in de zuidelijke Alpen zou zomaar een halve meter van het witte goud kunnen vallen. En het zou me zeer verbazen als de noordkant van de Alpen niet ook een keer aan de beurt komt. Maar dat is gevoel, de weerkaarten geven dat helaas nog nauwelijks aan. Gelukkig is de kerstvakantie nog ver weg.

Gerlos: het warme zonlicht doet bijna pijn aan de ogen

Eerste dagen droog

De eerstkomende dagen is er van winterweer overigens nog niets te vinden in de Alpen. Het blijft vaak zonnig en zeer zacht waarbij het kwik ’s middags tot ruim boven de 3000m boven het vriespunt uitkomt. Wintersporten is dus alleen mogelijk op de gletsjers en daar waar sneeuwkanonnen de strijd tegen de hoge temperaturen kunnen winnen.

Ischgl is vandaag geopend, met dank aan veel man-uren en sneeuwkanonnen.

Betrouwbaarheid:

De betrouwbaarheid is tot en met dinsdag hoog. Daarna komt een storing vanuit het zuiden dichterbij en wordt de verwachting iets onzekerder.

Duitse Alpen: Zeer zacht

Vandaag:
In het laagland mist, in de bergen zonnig. Dooigrens rond 3000m.
Morgen:
Dikke sluierwolken, maar ook wat zon. Geen neerslag. Maxima op 1500m +5 graden.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag weer zonnig, maandag enkele wolkenvelden. Dinsdag en woensdag geregeld zon. Donderdag bewolkt en mogelijk lichte neerslag. Nulgradengrens rond 2500m.

Franse Alpen: Wachten tot dinsdag

Vandaag:
Volop zon en zeer zacht. Op 2000m +5 tot +10 graden.
Morgen:
Enkele wolkenvelden, ook perioden met zon. Rustig.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag tot en met dinsdag aanhoudend zonnig en zacht. Woensdag vanuit het zuiden kans op sneeuw, onder de 2000m overgaand in regen. Donderdag perioden met sneeuw, sneeuwvalgrens dalend naar 1500m. Mogelijk 20 tot 40 cm, vooral in het zuidelijke deel.

Italiaanse Alpen: Later sneeuw

Vandaag:
Zonnig, amper een wolkje te vinden. Zeer zacht.
Morgen:
Sluierwolken, maar geen neerslag. Ook van tijd tot tijd zon. Maxima op 1500m 10 graden.
Zondag t/m donderdagd:
Tot en met dinsdag aanhoudend droog en zacht. Daarna vanuit het zuiden bewolkt en perioden met sneeuw. Sneeuwgrens dalend tot rond 1500m. Er kan plaatselijk 50cm sneeuw vallen.

Oostenrijk: Geduld!

Vandaag:
Volop zon en slechts een paar wolken. Dooigrens rond 3000m.
Morgen:
Meer sluierwolken, maar vooral droog, zonnig en zacht.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag tot en met dinsdag nauwelijks verandering. Woensdag later op de dag en donderdag langs de zuidgrens meer wolken en af en toe sneeuw. Elders in Oostenrijk aanhoudend droog.

Zwitserland: Wachten tot woensdag

Vandaag:
Volop zon en zeer zacht.
Morgen:
Meer sluierwolken, maar ook af en toe zon. Temperatuur blijft hoog.
Zondag t/m donderdagd:
Tot en met dinsdag aanhoudend droog, zacht en vaak zon. Woensdag vanuit het zuiden meer wolken en vooral langs de zuidgrens enige tijd sneeuw. Donderdag meer sneeuw, met name in Wallis en Tessin.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.