Skip to navigation Skip to main content

Culinaire skiroute in Val Gardena

1973 - Culinaire skiroute in Val Gardena (1)

In Val Gardena (Gröden), in het hart van de Italiaanse Dolomieten, krijgt wintersport een extra dimensie. Val Gardena biedt in de sporen van het legendarische Alpine Skiwereldkampioenschap van 1970, een culinaire skitour. Een fascinerende tour met restaurants van hoog niveau direct aan de piste. Deze 30 kilometer lange individuele skitour, die geskied kan worden tot 15 april 2012, begint en eindigt in Ortisei.

Eten op hoog niveau

Val Gardena is niet alleen bekend om outdoor activiteiten maar zeker ook om de verfijnde keuken. Gasten kunnen nu een fascinerende skitour maken rondom het mooie Val Gardena in combinatie met eetgelegenheden van en letterlijk op hoog niveau.

Bombardino

De tour begint op de hoogste top bij Ortisei/St. Ulrich, de Seceda Alp. De eerste stop kan gemaakt worden bij ‘Sofie Hütte’, de hoogstgelegen wijnkelder in deze regio. De eigenaar nodigt haar gasten graag uit voor hapjes met gegrilde garnalen, echte Tiroler spek en sprankelende Arunda rosé. De volgende stop is bij ‘baita Daniel Hütte’, bekend om het gevarieerde aanbod van goed eten en goede wijn uit de regio. Gasten die trek hebben in grootmoeders cake met warme alcoholische specialiteiten zoals de ‘Bombardino’, maken een stop bij ‘rifugio Troier Hütte’.

Saslong piste

De skitour gaat verder naar Seceda/Col Raiser, bekend om de langste reuzenslalom van de wereld, de Südtirol Gardenissima. Via de Gardena Ronda Express, de ondergrondse trein tussen de twee skigebieden Seceda en Ciampinoi, bereik je de legendarische Saslong piste waar ieder jaar in december de FIS Worldcup voor mannen wordt gehouden. Op de piste naar Selva/Wolkenstein bij ‘Baita Saslonch Hütte’, met een recent gerenoveerd groot terras met een adembenemend uitzicht over de vallei, geniet je van heerlijke grill- en pastagerechten.

Ravioli met gegrilde kreeft

In het volgende skigebied, Dantercepies, waar in 1970 de afdaling voor vrouwen werd gehouden, heet de eigenaar van ‘Villa Frainela’ haar gasten welkom met taarten en cakes, ambachtelijk ijs en warme chocolade. Terug via Ciampinoi en via piste nummer 5 bereik je het Piz Sella skigebied waar ‘rifugio Emilio Comici’ befaamd is om de verse visgerechten met als specialiteit ravioli met gegrilde kreeft. Ook organiseert ‘rifugio Emilio Comici’ spectaculaire themadiners.

Hotel op 2000 meter hoogte

Het Almhotel Col Raiser, op de terugweg naar Ortisei/St. Ulrich waar de skitour begon, is ideaal voor natuurliefhebbers en enthousiaste skiërs. Het hotel is gelegen op 2000 meter hoogte en is alleen bereikbaar op de ski's of met de kabelbaan. Het restaurant serveert typische streekgerechten en huisgemaakte cakes. Geen zin om te skiën? Ook in de dalen van Val Gardena vindt men de beste restaurants voor degene die op zoek zijn naar smakelijke, traditionele en verfijnde gerechten.

Volgens mij heb ik mijn volgende ski-bestemming gevonden. De combinatie van skiën en lekker eten is wel aan mij besteed!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.