Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Wachten en hopen

1972 - Alpenweer: Wachten en hopen (1)

Het blijft voorlopig wachten en hopen op de eerste echte sneeuw in de Alpen. Ik kan me voorstellen dat het bij menigeen begint te kriebelen. De meeste pistes liggen er nog volledig groen bij en december nadert. Ook ondergetekende wacht met spanning op de eerste dump, ondanks dat ik nog minstens tot half januari de tijd heb. De komende twee weken moeten we nog zeker geduld hebben. De invloed van hogedrukgebieden is groot en houden sneeuwbrengende storingen ver van het Alpengebied. Een blik buiten de Alpen geeft voor de wintersportgebieden in Scandinavië meer hoop op sneeuw van betekenis.

Branäs (Zweden): Sneeuwdek nog heel beperkt.

Scandinavië witter

Omdat er over sneeuwval in de Alpen voorlopig weinig te melden valt, maken we maar even een uitstapje naar het noorden. Vooralsnog was het ook daar tobben met de sneeuwval. De komende dagen gaat het roer echter om en denderen er van tijd tot tijd diepe depressies over Scandinavië. En die hebben we nodig om een mooie witte deken neer te leggen. Maar er is nog een ding heel belangrijk en dat is de temperatuur. Die mag natuurlijk niet te hoog zijn. Gelukkig wordt de lucht, in de loop van de week, hoger in de atmosfeer ook een stuk kouder, zodat de neerslag meestentijds als sneeuw gaat vallen.

Gerlos: Pijnlijk groen.

Nog 2 weken geduld

Tja en dan de Alpen. Vandaag zien we in Italië wel wat bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het is sowieso vrij zacht, pas boven de 1800 meter blijft het vriezen. De Franse Alpen en ook die van Oostenrijk en Zwitserland hebben in het algemeen veel zon en ook nog wat hogere temperaturen. Van winterse omstandigheden is vandaag dan ook allerminst sprake. Helaas is dat ook de komende twee weken nog niet het geval. De hele week is het in het algemeen zonnig en dooit het tot op grote hoogte. De groene pistes (en dan heb ik het niet over de moeilijkheidsgraad) geven voor de wintersportliefhebber een troosteloze aanblik. Minimaal twee weken geduld moeten we nog wel hebben. Voor de echt lange termijn lijken er gelukkig wel kansen voor een flink pak sneeuw. Er zijn signalen dat vanaf 5 december depressies een veel zuidelijkere koers gaan volgen. Dan wordt het in de Alpen eindelijk kouder en met een beetje geluk krijgen we de eerste echte dump (ook op de lager gelegen pistes). We moeten er wel bij zeggen dat we hiermee erg ver vooruit kijken en dat de onzekerheid in deze uitspraak vrij groot is. Maar ja, je moet ergens naar uitkijken toch?

Betrouwbaarheid:

De weersverwachting heeft een hoge betrouwbaarheid. Het weer wordt bepaald door hogedrukgebieden en die geven veel stabiliteit.

Duitse Alpen: Zeer zacht

Vandaag:
Vaak volop zon, maar tegen de Zwitserse grens ook wel wolkenvelden. Pas boven de 2000m temperaturen in de buurt van het vriespunt.
Morgen:
Zonnig, zacht en droog.
Woensdag t/m Zondag:
Eerst zonnig en droog, in het weekeinde meer bewolking en mogelijk wat lichte regen of sneeuw. Sneeuwgrens dan tussen 900 en 1400m.

Franse Alpen: Zon keert terug

Vandaag:
Wolkenvelden, maar wel droog en aan de noordflank van de Alpen veel vaker zon. Aanhoudend erg zacht; Nul-graden-niveau rond 2500m.
Morgen:
Wisselend bewolkt, met af en toe zon. Droog en pas boven de 2500m ook overdag vorst.
Woensdag t/m Zondag:
Veel zon, in het weekeinde weer wat meer bewolking, maar droog. Dan tijdelijk wel iets lagere temperaturen.

Italiaanse Alpen: Eerst nog sneeuw

Vandaag:
In het westen vaak veel bewolking, maar wel droog, in het oosten veel meer zon. Op veel plaatsen wordt het wel 10 graden, onder de wolken iets lagere temperaturen.
Morgen:
Vrijwel overal volop zon en in elk geval geen neerslag. Hoge temperaturen, pas rond 2500m ook overdag vorst.
Woensdag t/m Zondag:
In het weekeinde meer wolkenvelden, maar ook nog wel zon. Droog en ook hoge temperaturen.

Oostenrijk: Zacht en zon

Vandaag:
Zacht met volop zon. Maxima tussen 5 en 10 graden en in de dalen soms nog hoger.
Morgen:
Aanhoudend zonnig en zacht. Voorlopig geen sneeuw en meer lente dan winter.
Woensdag t/m Zondag:
Pas in het weekeinde meer bewolking, maar weinig tot geen neerslag. Temperatuur dan (tijdelijk) wel wat lager.

Zwitserland: Lichte sneeuw

Vandaag:
Vaak volop zon, maar in het zuiden ook wel wolkenvelden. Droog en tamelijk zacht; pas boven de 2100m maxima onder nul.
Morgen:
In het algemeen veel zon en in elk geval droog. Aanhoudend zacht.
Woensdag t/m Zondag:
Eerst zonnig en droog, in het weekeinde wat meer bewolking en aan de noordflank van de Alpen kleine kans op wat lichte regen of sneeuw.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.