Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Geduld blijft nodig

Goed nieuws voor wintersporters is nog steeds nauwelijks te vinden in de weerkaarten. De eerste dagen blijft het zachte en zonnige weer aanhouden. Oorzaak daarvoor is een krachtig hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat nauwelijks van zijn plek te krijgen is. Gelukkig zijn er op de iets langere termijn wel tekenen dat het hogedrukgebied einde lijk op reis gaat naar het zuiden van Rusland. Niet meteen je ski’s gaan waxen!

Mayrhofen: het plaatje is verre van winters.

Beetje verse sneeuw?

Een nieuw hogedrukgebied, afkomstig van de Azoren, lijkt in de tweede helft van volgende week over Europa te trekken om aan het einde van volgende week aan te komen boven… Oost-Europa. Met de wisseling van de wacht lijken we dus uiteindelijk weinig op te schieten. Toch weet in de tussentijd mogelijk één storing met regen en sneeuw de Alpen te bereiken. In sommige regio’s gaat het er op z’n minst iets beter uitzien. Beter iets dan niets, en we kunnen altijd hopen dat de weermodellen op de lange termijn nog van mening veranderen.

Betrouwbaarheid:

De betrouwbaarheid is tot en met zondag hoog. Daarna wordt het onzeker en dus is ook nog niet duidelijk of en hoeveel sneeuw er gaat vallen.

Duitse Alpen: Volop zon

Vandaag:
Stralend zonnig. Dooigrens rond 2500m.
Morgen:
Paar sluierwolken, maar verder vooral veel zon. Geen verandering in temperatuur.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag en maandag geen verandering. Dinsdag mogelijk vanuit het westen meer wolken. Op de Feldberg dinsdagavond en woensdag kans op lichte sneeuw, onder de 1200m regen. In de Beierse Alpen t/m donderdag amper neerslag.

Franse Alpen: Wachten tot dinsdag

Vandaag:
Volop zon en zeer zacht. Op 2000m +5 tot +10 graden.
Morgen:
Iets meer wolken, maar vooral ook perioden met zon. Droog en aanhoudend zacht.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag en maandag nog rustig weer met zon en hoge temperaturen. Dinsdag geleidelijk meer wolken en vooral later op de dag kans op een paar centimeter sneeuw, onder de 1500m regen. Woensdag nog een winterse bui, daarna weer droog en dooi.

Italiaanse Alpen: Geen sneeuw, wel zon

Vandaag:
Zonnig, amper een wolkje te vinden. Lenteachtige temperaturen.
Morgen:
Opnieuw schitterend weer met veel zon en een paar sluierwolken.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag en maandag nog droog en zonnig. Dinsdag in het westen meer wolken en later op de dag vooral in het Aostagebied en de zuidelijke Alpen lichte sneeuw, onder de 1700m regen. Woensdag in de Italiaanse Alpen perioden met sneeuw, 5 tot 20 cm, maar in het oosten droog. Donderdag weer droog en dooi tot rond 2500m.

Oostenrijk: Zeer zacht

Vandaag:
Volop zon en slechts een paar wolken. Dooigrens rond 2500m.
Morgen:
Opnieuw veel zon, maar ook een paar hoge wolkenvelden. Aanhoudend droog en zacht.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag en maandag nog fraai weer. Dinsdag meer wolken, maar wel droog. Woensdag bewolkt, maar amper neerslag. Donderdag mogelijk weer zon.

Zwitserland: Dinsdag kans op sneeuw

Vandaag:
Zon, zon en zon. Weinig wind en dooi tot rond 2500m.
Morgen:
Opnieuw veel zon, maar ook een paar hoge wolkenvelden. Aanhoudend droog en zacht.
Zondag t/m donderdagd:
Zondag en maandag nog geregeld zon. Dinsdag meer wolken en later op de dag sneeuw, onder de 1500m regen. Woensdag eerst nog sneeuw en regen, max 5 tot 15 cm, later op de dag vanuit het westen droog. Donderdag dooi.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.