Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hoge luchtdruk, zeer zacht

Welkom op Snowplaza! Het eerste Alpenweer van dit seizoen. We gaan je deze winter perfect op de hoogte houden van de sneeuw- en weersontwikkelingen in de Alpen. Op dit moment zijn de Alpen onder invloed van een hoge drukgebied en is het er zeer zacht.

Satellietfoto van de Alpen vanochtend om 11 uur.

Ideaal plaatje voor de wintermaanden

Een krachtig hogedrukgebied ligt deze dagen boven het oosten van Europa met een uitloper over de Alpen. De Alpen liggen er daardoor schitterend bij, vol in de zon met weinig wind. Wat hebben we deze weerkaarten graag in januari, februari en maart. Een dik pak sneeuw onder ons en een stralende zon in een blauwe lucht boven ons.

Voorlopig nog geen weersomslag

De satellietfoto laat echter duidelijk zien dat we nu nog niets te juichen hebben. We zien veel mist en wolken rondom de Alpen en we zien slechts licht besneeuwde bergen vol in de zon. Met deze weerkaarten komt er geen verse sneeuw. Pas boven de 3000m blijft het de hele dag vriezen. Een weersomslag komt er niet voor aanstaande woensdag!

Op de gletsjer van Kaprun was het vandaag ook zonnig en zacht. De wintersporters genieten op het terras van de laatste zonnestralen van vandaag.

Betrouwbaarheid:

Alle weermodellen geven aan we tot woensdag niets hoeven te verwachten.

Duitse Alpen: Rustig weer met zon

Vandaag:
Aan de voet van de bergen soms wat nevel of mist. Verder veel zon. 15-20 graden.
Morgen:
Geen verandering, aanhoudend rustig en zacht najaarsweer.
Zondag t/m Woensdag:
Saai maar waar. Geregeld zon en aanhoudend zeer zacht. Enige variatie zit in mist of hardnekkige laaghangende bewolking.

Franse Alpen: Rustig najaarsweer

Vandaag:
Zonnige perioden, maar vanuit het zuiden ook enkele wolkenvelden. Droog. In de dalen 15-20 graden.
Morgen:
Meer zon, minder wolken. Verder heel rustig weer.
Zondag t/m Woensdag:
Tot woensdag verandert er weinig, dus aanhoudend rustig en zacht najaarsweer. Woensdag komen er meer wolken en mogelijk ook neerslag. Sneeuw dan alleen op grote hoogte.

Italiaanse Alpen: Weinig verandering

Vandaag:
Rustig weer met flink wat zon. Temperaturen in de dalen rond 20 graden.
Morgen:
Geen verandering.
Zondag t/m Woensdag:
Soms een paar wolken, maar tot woensdag vooral zacht en rustig. Woensdag later op de dag mogelijk in het Aostagebied kans op neerslag.

Oostenrijk: Hogedrukgebied brengt zon

Vandaag:
Flink wat zon en amper wind. In de dalen 15 tot 20 graden. Op de allerhoogste gletsjers is het ook zacht. Vorstgrens rond 3000m.
Morgen:
Opnieuw mooi weer.
Zondag t/m Woensdag:
Tot woensdag geen verandering. Woensdag misschien vanuit het zuiden een weersomslag, maar geen invallende winter.

Zwitserland: Mooi weer, maar niet koud

Vandaag:
Flink wat zon en amper wind. In de dalen 15 tot 20 graden. Op de allerhoogste gletsjers is het ook zacht. Vorstgrens rond 3000m.
Morgen:
Opnieuw een dag om te genieten van fraai weer.
Zondag t/m Woensdag:
Tot en met dinsdag aanhoudend rustig en zacht. Woensdag mogelijk op de zuidflanken neerslag, maar sneeuw alleen op grote hoogte.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.