Skip to navigation Skip to main content

Kinderen voor het eerst op skiles: 10 tips

Ga jij deze winter voor het eerst met je kind(eren) op wintersport, dan hoop je natuurlijk dat ze sneeuw en skiën net zo leuk vinden als jij. Om de basis goed te leren is het van groot belang dat ze op skiles gaan. Sommige kids staan vanaf dag één met een smile van oor tot oor in het kinderland, maar anderen vinden het toch iets minder leuk en sommigen vinden het zelfs vreselijk. Daarom in dit artikel 10 tips voor als je kinderen voor het eerst op skiles gaan: zo vergroot je de kans dat ze met evenveel plezier op de ski’s staan als jij.

#1. Bereid ze voor op wat komen gaat

Jij hebt natuurlijk vaak genoeg besneeuwde bergen gezien en skiklasjes met kinderen op de piste. Besef dat dit alles nieuw is voor je zoon of dochter. Laat ze bijvoorbeeld wat foto’s of video’s zien en vertel wat ze gaan doen. Geef tevens aan dat ze tijdens de vakantie naar ‘school’ gaan waar ze wat nieuws gaan leren dat erg leuk is. Heel anders dan school thuis natuurlijk, maar er zijn toch ook veel overeenkomsten. Realiseer dat het spannend kan zijn voor je kind.

#2. Zorg voor een goede skikleding

Skikleding waarin je kleintje goed warm en droog blijft is erg belangrijk. Niets is vervelender dan een nat pak halverwege de dag of ijskoude handjes, omdat de wanten niet goed waterdicht zijn. Een paar extra handschoenen is sowieso altijd fijn, zodat ze na de lunch met warme handjes in droge handschoenen of wanten kunnen. Investeer ook in thermokleding, dit hoeft echt niet duur te zijn. Bij Decathlon, Lidl of Aldi vind je betaalbare setjes die van prima kwaliteit zijn.

#3. Ga voor de vakantie naar een skihal

Heb je de mogelijkheid, ga dan een keer naar een indoor skihal met echte sneeuw en boek een proefles. Kinderen maken alvast kennis met de sneeuw, voelen hoe skischoenen zitten en hoe het is om van die gekke latten onder de voeten te hebben. Ook voor jou is dit erg fijn, want je ontdekt alvast of ze al toe zijn aan skiën en of ze het leuk vinden. Wat de juiste leeftijd is voor de eerste skiles, kan namelijk nog wel eens verschillen: het ene kind staat met 2 jaar al vol enthousiasme op de ski’s, terwijl de ander pas een paar jaar later de lol ervan inziet.

#4. Zorg voor de juiste (maat) ski-uitrusting

De juiste lengte ski’s en goed passende skischoenen zorgen ervoor dat leren skiën een stuk gemakkelijker gaat. Met te grote skischoenen van broer of zus kunnen ze hun ski’s onvoldoende sturen en onder controle houden. En te lange of te korte ski’s kunnen het bochten maken en remmen behoorlijk lastig maken. Laat je dus goed voorlichten in de skiwinkel wanneer je een ski uitrusting gaat kopen of huren.

Zorg voor de juiste (maat) ski-uitrusting

De juiste maat skischoenen en skietjes zijn erg belangrijk

#5. Blijf niet kijken tijdens de skiles

Natuurlijk wil je graag zien hoe het gaat wanneer je schatje voor het eerst op de ski’s staat. Toch kun je het beste direct weggaan zodra je ze hebt ‘afgeleverd’ bij de skileraar. Die tranen verdwijnen meestal vanzelf wanneer je weg bent. Blijf je kijken, dan blijven ze vaak huilen. Nadat je bent weggegaan en een piste (of twee, drie…) hebt geskied, kun je altijd vanaf een afstandje nog even stiekem toekijken, zolang je kind je maar niet ziet ;-).

#6. Zorg voor voldoende tijd samen tijdens de vakantie

Wanneer een kind skiles minder leuk vindt dan verwacht, zorg er dan zeker voor dat je voldoende tijd samen hebt. Beloof dat je ’s middags lekker gaat sleeën of samen een spelletje doen. En hoe gezellig is het om tussen de middag samen te lunchen? Het is immers ook vakantie voor de kids.

#7. Ski alleen de pistes die ze op skiles al hebben gedaan

Heeft jouw kleintje zo’n plezier in skiën dat je samen nog even de piste op kunt voor een rondje, dan is dat natuurlijk super. Let er echter wel goed op dat je alleen die pistes skiet die ze ook tijdens de les hebben gedaan. Je kind voelt zich dan zeker, omdat hij of zij de piste al kent. De lol van het skiën kan er snel afgaan wanneer je per ongeluk op een te moeilijke of ‘enge’ afdaling komt. Houd ook goed in de gaten dat ze niet te moe worden, want wanneer ze halverwege de piste geen zin meer hebben, kan het een behoorlijk klus worden om veilig beneden te komen.

Ski alleen de pistes die ze op skiles al hebben gedaan

Oefen alleen op die pistes die de kids al geskied hebben tijdens de les

#8. Geef zelf geen tips over skitechniek

Als skileraar hoorde ik ouders tijdens het ‘vrij skiën’ vaak tips geven aan hun kinderen. ‘Knietjes tegen elkaar!’ of ‘Draaien met je armpjes!’ zijn dus niet juist en zorgen alleen maar voor verwarring. De enige tip die je zou kunnen geven is: ‘Vergeet je niet bochtjes te draaien?’, wanneer ze fullspeed naar beneden suizen. In de skiles mogen ze ook niet te snel afdalen. Laat het les geven vooral over aan de skileraar- of lerares.

#9. Plezier staat voorop

Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde wintersportvakantie is zonder twijfel plezier. Push je kleintje niet en zorg ervoor dat ze vooral met plezier naar de skischool gaan. Wees niet teleurgesteld wanneer het leren skiën iets langer duurt of ze het volgende jaar heel veel weer vergeten zijn. Luister naar het advies van de skileraar over het juiste niveau van klasjes: je kunt altijd nog beter de beste van een skiklasje zijn, dan de langzaamste, dat zorgt namelijk voor veel meer plezier.

Plezier staat voorop tijdens skiles voor kinderen

Vrolijke gezichtjes tijdens de skiles is het allerbelangrijkste

#10. Les in eigen taal

Nederlandse skiles is natuurlijk fijn. Een lieve skilerares of leraar die goed begrijpt wat je kind zegt is prettig. Maar het is zeker geen voorwaarde voor succes. Ook niet-Nederlandse skileraren kennen vaak de basiswoorden als ‘pizzapunt’ en ‘plassen’. Heb je de keuze, dan is skiles in het Nederlands altijd een goed idee.

Heb jij nog meer tips? Laat een reactie achter!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.