Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Buien, zon en daarna opnieuw bewolkt.

1857 - Alpenweer: Buien, zon en daarna opnieuw bewolkt. (1)

Een lage drukgebied over de Golf van Biskaje trekt in zuidoostelijke richting. De aangevoerde lucht is onstabiel en de eerste dagen zijn er frequent regen- of sneeuwbuien. Daarna enige zonnige perioden, waarna het weer opnieuw bewolkt wordt en regen of sneeuw boven de 2000m mogelijk is.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op zondag 27 maart 2011.

Buien, daarna eerst zonnig en vervolgens opnieuw regen of sneeuw.

Een lage drukgebied dat vanochtend nog over de Golf van Biskaje lag trekt in oostelijke richting. Hierdoor hebben we in de Alpenlanden te maken met een zuid tot zuidoostelijk aanvoer van onstabiele lucht. Er komt veel bewolking voor en er vallen van tijd tot tijd regen- of sneeuw(buien). De sneeuwgrens ligt rond de 1800-2200m zodat er in een groot aantal dalen dit ook als regen valt. Ook morgen blijft het lage drukgebied in de buurt van de Alpen, maar dan is de grootste kans op neerslag in het westen en aan de Zuidflank. Dinsdag lijkt een overgangsdag te gaan worden met uitgebreide zonnige perioden. Vanaf dinsdagmiddag lijkt de opbouw van een langgerekt hoge drukgebied ten zuidwesten en zuiden van de Alpen ingezet te worden. Hierdoor krijgen we vanaf woensdag met een meest zuidwest tot westelijke aanvoer te maken. De dagen zullen bewolkt verlopen en er zijn perioden met regen, of sneeuw boven de 2000m, mogelijk. Aan de Zuidflank is het droger en lost een groot gedeelte van de bewolking op, maar de onzekerheid hierin in groot. Schuift het hoge drukgebied namelijk iets verder naar het noorden dan is het droger en zullen de dagen met veel zonneschijn gepaard gaan. Maar vooralsnog lijkt de bewolking de overhand te krijgen.
Betrouwbaarheid:
Slechts 70% van de computer berekeningen geven een overeenkomend beeld weer. Onzekerheid mbt het hoge drukgebied halverwege de week.

Een flauw en waterige zon op de Passo Tonale.

Duitsland: Regenbuien, maar op dinsdag tijdelijk zonniger.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en enkele regenbuien. De wind is zwak uit zuidoost tot oostelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt. In het uiterste zuiden geleidelijk half tot zwaar bewolkt en kans op een enkele regenbui. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Eerst droog en zonnig weer, maar vanaf dinsdagavond neemt vanuit het westen de hogere bewolking al toe. Vanaf woensdag veel bewolking en perioden met regen.

Frankrijk: Veel bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt maar steeds meer stapelwolken en enkele sneeuwbuien in de bergen, elders regenbuien. De kans op een klap onweer is in het westelijk Alpengebied mogelijk. De wind is zwak uit zuidelijke later noordwestelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt en een enkele regen of sneeuwbui boven de 2000m. De wind is zwak uit noordwestelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Eerst opklaringen in de middag gevolgd door buien. Vanaf woensdagochtend toenemende bewolking en perioden met regen, of sneeuw boven de 1800m. Vanaf vrijdag aan de oostflank droger en zonnige perioden..

Italië: Eerst buiig, later meer opklaringen in het noorden.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt maar in het westen aanvankelijk onbewolkt. Toenemende kans op een enkele regen of onweersbui. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en tijdens een enkele regenbui zwaar bewolkt. In het uiterste noorden zal een sneeuwbui mogelijk zijn. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Zonnige perioden met in de middag weer enkele regen- of sneeuwbuien. De dagen erna meer bewolking in van tijd tot tijd regen, of sneeuw. Vanaf vrijdag in het noorden en oosten brekende bewolking en droger weer.

Oostenrijk: Regen- en/of sneeuwbuien, daarna tijdelijk droger.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt in het zuiden aanvankelijk half bewolkt. Geleidelijk toenemende kans op regen, of sneeuw boven de 2200m. De wind is zwak uit richtingen tussen zuid en oost.
Morgen:
Licht tot half bewolkt. In de middag tijden een regen- of sneeuwbui tijdelijk zwaar bewolkt. In de avond neemt de buienactiviteit weer af. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Aanvankelijk enkele drogere dagen met zonnige perioden. Vanaf woensdag vanuit het westen toenemende bewolking en kans op regen, of sneeuw boven de 1600-2000m.

Zwitserland: Eerst buien, daarna zon en opnieuw bewolkt en sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht bewolkt, maar spoedig half tot zwaar bewolkt en enkele regen- of sneeuwbuien. De wind is zwak uit zuidelijke, in de middag noordwestelijke, richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt. In de middag tijden een regen- of sneeuwbui tijdelijk zwaar bewolkt. In de avond neemt de buienactiviteit weer af. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Dinsdag t/m Vrijdag:
Aanvankelijk enkele drogere dagen met zonnige perioden. Vanaf woensdag vanuit het westen toenemende bewolking en kans op regen, of sneeuw boven de 1600-2000m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.