Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Weersomslag voor de Noordflank.

1831 - Alpenweer: Weersomslag voor de Noordflank. (1)

De tegenstellingen tussen de Noordflank en de Zuidflank gaat verdwijnen. Het zonnige en droge weer gaat plaats maken voor meer bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. Maar dit alles zal pas na morgen het geval zijn. De sneeuwgrens ligt de eerste dagen nog rond de 1300-1800m, maar daalt in de loop van de week vanuit het noorden naar 800-1200m.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op dinsdag 15 maart 2011.

Geleidelijk toenemende sneeuwkansen en dalende sneeuwgrens.

De komende dagen wordt het weerbeeld bepaald door een lage drukgebied. Deze ligt vandaag nog over Portugal en Spanje maar trekt precies over de Alpenlanden in oostelijke richting. Op donderdag avond strekt hij zich dan uit van het midden van Italië richting Hongarije. Voor vandaag en morgen overheerst de bewolking aan de Zuidflank met af en toe wat lichte sneeuwval boven de 1300-1800m. Aan de Noordflank zijn uitgebreide zonnige perioden, maar dat gaat veranderen. Op woensdagavond neemt ook aan de Noordflank de bewolking toe en zal er in het hele Alpengebied sneeuwval mogelijk zijn. Doordat de sneeuwgrens daar eerst nog rond de 1600-2000m ligt zal in dalen ook nog regen vallen. Maar na het wegtrekken van het lage drukgebied krijgen we op donderdag met een noordelijke stroming te maken en wordt koudere lucht aangevoerd. Door deze stroming zien we dan de meeste bewolking vooral aan de Noordflank. Met name in Oostenrijk kan het hieruit op vrijdag nog sneeuwen boven de 800-1200m. Op zaterdagochtend komt tijdelijk de invloed van hoge luchtdruk dichterbij. Het wordt dan droger en er trekken van tijd tot tijd wolkenvelden over. Maar op zondag is dit al weer voorbij als bewolking met neerslag vanuit het westen nadert.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer.

Wat wegtrekkende stapelwolken op de Kitzsteinhorn in Kaprun.

Duitsland: Eerst nog zonnige perioden, vanaf donderdag bewolkt.


Vandaag:
Licht bewolkt en droog, in de nacht nevel en slechts zeer lokaal een mistbank. De wind is zwak in de middag matig uit oostelijke richting. Met name in het Zwarte Woud komen dan ook sterke windvlagen voor.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. De wind is matig uit oostelijke richting, en zal vlagerig zijn.
Donderdag t/m Zondag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, met slechts een kleine kans op sneeuw boven de 1200-1500m. Op zaterdag kans op sneeuw boven de 800m.

Frankrijk: Lokaal weer veel sneeuw.


Vandaag:
Licht, in het oosten half tot zwaar, bewolkt. In het oosten kan boven de 1400-1800m sneeuwen. In de loop van de middag en avond neemt de intensiteit hiervan duidelijk toe. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Geheel bewolkt en van tijd tot tijd intensieve sneeuwval, boven de 1400-1800m. De wind is zwak tot matig uit zuidoostelijke, in de middag aan de westflank uit noordwestelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Aanhoudend veel bewolking in het westen en noorden. In het oosten komen geleidelijk wat zonnige perioden. Maar op zondag opnieuw veel bewolking en kans op sneeuw.

Italië: Vooral in het westen en noorden sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt weer. In het noorden en in de middag in het westen geheel bewolkt en sneeuw boven de 1200-1500m. In de avond in het westen in intensiteit toenemende sneeuwval. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoostelijke richting.
Morgen:
Van het zuiden uit zwaar tot geheel bewolkt en met name in het westen perioden met langdurige sneeuwval, boven de 1500-1800m. In het noorden blijft het tot de nacht naar donderdag droog. De wind is zwak uit zuidoostelijke later oostelijke richting.
Donderdag t/m Zondag:
Eerst nog veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw, maar vanaf vrijdag droger en zonnige perioden. Maar op zondag opnieuw veel bewolking en kans op sneeuw.

Oostenrijk: Eerst veel bewolking aan de Zuidflank, later vooral aan de Noordflank.


Vandaag:
Aan de Noordflank licht bewolkt en droog. Aan de Zuidflank zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1500-2000m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Aan de Noordflank licht, aan de zuidflank zwaar, bewolkt. In de loop van de middag van het zuiden uit toenemende bewolking. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke, later oostelijke, richting.
Donderdag t/m Zondag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1500-2000m. Met name op zaterdag tijdelijk wat droger en zonnige perioden. Maar op zondag opnieuw veel bewolking en kans op sneeuw.

Zwitserland: Sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt. In de middag in het uiterste zuiden en zuidoosten toenemende kans op sneeuw boven de 1200-1500m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Licht tot half, in de middag toenemend naar geheel bewolkt en in het uiterste zuiden kans op sneeuw boven de 1500m. De wind is zwak uit zuidoostelijke, in de avond noordoostelijke, richting.
Donderdag t/m Zondag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen of sneeuw, boven de 1400-1800m. Vooral veel bewolking aan de noordflanken. Op vrijdag komt de meeste bewolking in de dalen beneden de 2000m voor. Op zaterdag overal weer toenemende bewolking vanuit het westen, gevolgd door sneeuw op zondag.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.