Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Geleidelijk sneeuw boven de 800m.

1795 - Alpenweer: Geleidelijk sneeuw boven de 800m. (1)

De bewolkingszone van een lage drukgebied trekt vanmiddag vanuit het westen de Alpen binnen. Het gaat het eerst in de Franse- en Zwitserse Alpen regenen, maar spoedig wordt dit boven de 800-1200m sneeuw. Deze zone schuift vervolgens in oostelijke richting en zorgt overal voor sneeuw.

Sneeuwhoogtes op Zaterdag 26 februari 2011

Vanaf vanmiddag vanuit het westen sneeuw.

Een lage drukgebied ligt over Nederland en koerst langzaam in zuidelijke richting. Een tweede lage drukgebied ligt over de Middellandse Zee en wordt op maandag belangrijk voor het weer in de Alpenlanden. Vandaag beginnen we met overwegend licht bewolkt weer en lokaal een enkele mistbank. Maar de bewolkingszone behorend bij het eerstgenoemde lage drukgebied bereikt in de middag de Westflank. Deze bewolking wordt steeds dikker en tegen de avond begint het in Zwitserland eerst te regenen. De sneeuwgrens ligt eerst boven de 1800m, maar daalt vrij snel naar 800-1200m. De neerslagzone trekt vervolgens in oostelijke richting en op zondag zal overal, boven de 800m, sneeuw gaan vallen. Met name in de Franse- en Zwitserse Alpen kunnen de hoeveelheden makkelijk oplopen tot 20-30cm. De neerslagzone komt op maandag west-oost georiënteerd aan de Noordflank van de Alpen te liggen en kan opnieuw voor sneeuw zorgen. Maar de hoeveelheden zullen dan met 2-5 cm aanmerkelijk minder zijn dan de dagen ervoor. Dinsdag wordt dan een drogere dag maar daarna kan Stau bewolking opnieuw voor wat lichte sneeuwval gaan zorgen.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven een overeenkomend beeld.

i> Ook vandaag liggen de pistes er in Italië nog zonovergoten bij.

Duitsland: Veel bewolking, en lichte sneeuwval.


Vandaag:
In de nacht en ochtend lokaal mistbanken, overdag meest licht bewolkt. Van het westen uit zwaar tot geheel bewolkt en perioden met (mot)regen. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later zwak tot matig uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd (mot)regen in het zuiden sneeuw boven de 800-1200m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Aanhoudend veel bewolking, halverwege de week wisselend bewolkt. Kleine kans op wat lichte sneeuwval.

Frankrijk: Lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt. In de nacht en ochtend lokaal een mistbank, welke overdag in de dalen overgaat in laaghangende bewolking. Van het noordwesten uit naar zwaar tot geheel toenemende bewolking. In de avond eerst regen, maar overgaand in sneeuw boven de 800-1200m. De wind is zwak en veranderlijk, in de middag matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 800m. De wind is matig uit noordwestelijke richting en kan vlagerig zijn.
Maandag t/m Donderdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en af en toe lichte regen, of sneeuw boven de 800-1200m. In de loop van de week wisselend bewolkt en droger.

Italië: Zondag veel bewolking en sneeuwkansen


Vandaag:
In de ochtend lokaal een enkele mistbank. Overdag eerst licht bewolkt, maar in de middag van het noordwesten uit toenemende sluierbewolking. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 1000m. De wind is zwak en veranderlijk in de middag uit noordelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Eerst zwaar tot geheel bewolkt en lichte sneeuwval boven de 800m. Overgaand in meest half bewolkt en droog weer.

Oostenrijk: Overgang naar bewolkt weer en sneeuw.


Vandaag:
In de ochtend een enkele mistbank. Overdag licht, in de middag half tot zwaar, bewolkt. In de avond van het westen uit geheel bewolkt en toenemende kans op regen, overgaand in sneeuw boven de 1000m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Overwegend geheel bewolkt en perioden met sneeuw, boven de 1000m. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Aanhoudende wisselend bewolkt en af en toe lichte sneeuwval.

Zwitserland: Komende avond en nacht lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Licht bewolkt. In de middag van het westen uit zwaar tot geheel bewolkt. In de tweede helft van de middag valt in het westen de eerste regen, welke zich naar het oosten uitbreidt en overgaat in sneeuw boven de 800m. De wind is matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 800m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Maandag t/m Donderdag:
Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd lichte sneeuwval.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.